Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άσκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σινιάτσικο)

Συντεταγμένες: 40°24′23″N 21°33′24″E / 40.40639°N 21.55667°E / 40.40639; 21.55667

Άσκιο


Το όρος Σινιάτσικο, όπως φαίνεται από το χωριό Βλάστη

Άσκιο is located in Ελλάδα
Άσκιο
Άσκιο
Ύψος 2.111 μέτρα
Κορυφή Σημείο
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Το Άσκιο ή Σινιάτσικο είναι βουνό της δυτικής Μακεδονίας, με ψηλότερη κορυφή το «Σημείο», όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, στα 2.111 μέτρα[1][2] και η οποία βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα του. Είναι νότια συνέχεια του Βίτσι και μεσαίος κρίκος της ορεινής αλυσίδας, που σχηματίζει με το Βίτσι προς βόρεια και τον Βούρινο προς νότο, αρχίζει από τα στενά της Κλεισούρας στην περιοχή που ενώνονται τα σύνορα των νομών Φλωρίνης – Καστοριάς – Κοζάνης, προχωρεί με νότια νοτιοανατολική κατεύθυνση στο νομό Κοζάνης και απολήγει νότια της Σιάτιστας, στη διάβαση που περνά ο δρόμος που συνδέει την Κοζάνη με τα Γρεβενά και αρχίζει ο Βούρινος. Το μήκος του είναι περίπου 33 χλμ.

Τα πετρώματα του είναι κυρίως κρυσταλλικά, δεν έχει σημαντικά υδάτινα ρεύματα, με τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν νότια του Ασκίου στον Αλιάκμονα, εκτός από μερικά που καταλήγουν στη λίμνη Βεγορίτιδα μέσω του ποταμού Σουλού, που διαρρέει τον Εορδαϊκό κάμπο και περιφερειακά την Πτολεμαΐδα.

Η δυτική-βορειοδυτική και ανατολική-βορειοανατολική πλευρά καλύπτονται με δάση, ενώ αντίθετα στα νότια το Άσκιο είναι βραχώδες. Από βορρά προς νότο υπάρχουν οι εξής οικισμοί: Βλάστη, Νάματα, Σισάνι, Δρυόβουνο, Πελεκάνος, Εράτυρα, Γαλατινή, Καλονέρι, Μικρόκαστρο και Σιάτιστα, στα δε ανατολικά οι Φούφας, Μυλοχώρι, Αναρράχη, Κρυόβρυση, Άρδασσα, Ασβεστόπετρα, Λιβερά, Σιδεράς, Λυγερή, Καλαμιά, Αλωνάκια και Σκήτη.

  1. «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νομός Κοζάνης» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «Δήμος Άσκιου, το όρος Άσκιο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2012.