Μάχη του Τορίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Τορίνο
Μέρος των εμφυλίων πολέμων της Τετραρχίας
Χάλκινη προτομή του Κωνσταντίνου Α'
Χρονολογία312
ΤόποςΤορίνο
ΈκβασηΝίκη του Κωνσταντίνου
Αντιμαχόμενοι
Δυνάμεις του Κωνσταντίνου
Δυνάμεις του Μαξέντιου
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
90.000 πεζικό
8.000 ιππικό
100.000 άνδρες

Η μάχη του Τορίνο (Battaglia di Torino) διεξήχθη το 312 μεταξύ του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ και των στρατευμάτων του αντίπαλου αυγούστου Μαξέντιου. Ο Κωνσταντίνος κέρδισε τη μάχη, δίνοντας ένα εντυπωσιακό δείγμα της τακτικής ικανότητας που θα χαρακτήριζε ολόκληρη τη στρατιωτική του σταδιοδρομία. Η εκστρατεία έληξε με την περισσότερο διάσημη νίκη του στη Μαλβία γέφυρα έξω από τη Ρώμη.

Προανάκρουσμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ ο Μαξέντιος είχε οχυρωθεί στη Ρώμη με 100.000 στρατιώτες, ο Κωνσταντίνος μετακινήθηκε από το δικό του τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και διέσχισε τις Άλπεις με λιγότερους από 40.000 βετεράνους.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την προσέγγισή του, από τα δυτικά, προς τη σημαντική πόλη Αουγούστα Ταουρινόρουμ (Τορίνο), ο Κωνσταντίνος συναντήθηκε με το στρατό του Μαξέντιου, που περιλάμβανε μία σημαντική δύναμη βαριά οπλισμένου ιππικού[1], που αποκαλούνταν στις αρχαίες πηγές κλιβανοφόροι ή κατάφρακτοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Timothy David Barnes, Constantine and Eusebius, σελ. 101-102, Cambridge, MA: Harvard University Press (1981) ISBN 978-0-674-16531-1