Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη του Κόβελ-Στανισλάβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Battle of Kowel
The Brusilov offensive (World War I)

The Eastern Front before and during the Brusilov Offensive
Χρονολογία24 July 1916 – 8 August 1916
ΤόποςGalicia
ΈκβασηCentral Powers victory
Αντιμαχόμενοι
Αυστροουγγαρία
Γερμανική Αυτοκρατορία
Ρωσική Αυτοκρατορία
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
12 divisions (23,000 infantry) and 11 Calvary divisions
29 Infantry (30,000 soldiers) and 12 Cavalry divisions
Απώλειες
9,000
11,000

Η Μάχη του Κόβελ-Στανισλάβ, γνωστή απλά και ως Μάχη του Κόβελ, πραγματοποιήθηκε από τις 24 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 1916, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε με την επίθεση των αυστριακών στρατευμάτων υπό τον Αλεξάντερ βον Λίνσινγκεν εναντίον της πόλης Κόβελ, μιας πόλης που βρίσκεται στην επαρχία Βόλυν στη Βορειοδυτική Ουκρανία. Ο Λίνσινγκεν σκόπευε να σταματήσει την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Αλεξέι Αλεξέγεβιτς Μπρούσιλοβ.

Ο τσάρος παρείχε μεγάλες ποσότητες πυροβολικού και όπλων στον Μπρούσιλοβ, ωστόσο αυτό είχε επιπτώσεις στους Ρώσους καθώς ο Μπρούσιλοφ επέστρεψε στην τακτική των φραγμάτων ακολουθούμενων από κύματα στρατιωτών, μια τακτική που αποδείχθηκε ανεπιτυχής το 1915 όταν οι Γερμανοί διοικητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ του Κόβελ και του Δυτικού Μετώπου.

Ο Γερμανός διοικητής Λίνσινγκεν προσπάθησε να ασκήσει έλεγχο στα ρωσικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του στρατηγού Μπρούσιλοβ. Η ρωσική δύναμη που σχηματίστηκε με τα 29 τμήματα του πεζικού και του ιππικού αντιμετώπισε μόνο 12 αυστριακά στρατεύματα, όμως ο αναποτελεσματικός καταιγισμός και η τακτική της επίθεσης των στρατιωτών με τη μορφή "κυμάτων" είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικό αριθμό θυμάτων από την Ρώσικη πλευρά και την ακύρωση της επίθεσης του Μπρούσιλοβ.

Τα 500.000 θύματα της Ρώσικης πλευράς κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που κορυφώθηκε με τη μάχη του Κόβελ-Στανισλάβ, "κατέταξαν τη Ρωσία στους ενεργούς συμμετέχοντες του πολέμου". Ο σερ Τζορτζ Μπούναχαν, Βρετανός πρέσβης στη Ρωσική Αυτοκρατορία, εξέφρασε την άποψή του για τα αποτελέσματα της μάχης: "Οι απώλειες που υπέστη η Ρωσία είναι τόσο κολοσσιαίες ώστε ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε πένθος. Τόσες πολλές ζωές θυσιάστηκαν άσκοπα στις πρόσφατες ανεπιτυχείς επιθέσεις εναντίον του Κόβελ και άλλων περιοχών ώστε θεωρείται άσημο να συνεχιστεί ο πόλεμος και η Ρωσία, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την παράταση του πολέμου". Επίσης, η μάχη είχε σοβαρό αντίκτυπο στην Αυστρία καθώς επισήμανε την εξάρτηση της χώρας από τη Γερμανία και στέρησε το έθνος από έναν μεγάλο αριθμό μαχητών. Η Ρουμανία, που βασίστηκε και ήλπισε σε μια επιτυχία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόβελ, κατακτήθηκε από την Αυστροουγγαρία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία λίγο μετά την ήττα της Ρωσίας. Με τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους μονάρχες τους ως αποτέλεσμα της εμπλοκής τους στον πόλεμο, και παράλληλα με την αποτελεσματική απομάκρυνση της Ρωσίας από τον πόλεμο, η μάχη του Κόβελ παραμένει μια από τις σημαντικότερες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.