Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λετονικό Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Λετονικό Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας (λετονικά: Latvijas Nacionālās Neatkarības Kustība‎‎, LNNK) ήταν πολιτική οργάνωση στη Λετονία η οποία έδρασε από το 1988 έως τα μέσα της δεκαετίας του '90.[1]

Δημιουργήθηκε το 1988 ως ριζοσπαστική πτέρυγα του λετονικού εθνικιστικού κινήματος.[2] Σε αντίθεση με το Λετονικό Λαϊκό Μέτωπο που υποστήριξε αρχικά μεγαλύτερη αυτονομία για τη Λετονία στη Σοβιετική Ένωση, το Κίνημα επέμεινε στην ανεξαρτησία από την αρχή του. Στους ηγέτες του κινήματος συγκαταλέγονταν τον Έντουαρντ Μπέρκλαβς, τον Αλεξάντρς Κιρστέινς, τον Αντρέις Κραστίνς, τον Εϊνάρς Ρέπσε και τον Γιούρις Ντομπέλις.

Αφού η Λετονία επανέκτησε την ανεξαρτησία της, το ΛΚΕΑ έγινε πολιτικό κόμμα και μετονομάστηκε σε Εθνικό Συντηρητικό Κόμμα. Κέρδισε 15 έδρες από τις 100 στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 1993 και ήταν ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης. Το 1993, ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ο Γιόαχιμ Σίγκεριστ, ο οποίος έχασε μόνο για μία ψήφο στη ψηφοφορία του κοινοβουλίου και κατέληξε δεύτερος. Το ΛΚΕΑ κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στη πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα το 1994, αλλά η δημοτικότητά του γρήγορα άρχισε να μειώνεται μετά από αυτό. Έχασε τις μισές του έδρες στο κοινοβούλιο στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1995 και τελικά συγχωνεύθηκε με το Tēvzemei un Brīvībai (Για την Πατρίδα και την Ελευθερία), ένα άλλο δεξιό κόμμα με παρόμοια προέλευση στο κίνημα της ανεξαρτησίας της Λετονίας.

Μετά από την είσοδο στη συμμαχία με την Πατρίδα και την Ελευθερία, το κόμμα προσπάθησε ολοένα και περισσότερο να μεταδώσει ένα ιδιαίτερα «λετονικό» όραμα για τη Λετονία, όπως τονίστηκε από μια σειρά αμφιλεγόμενων διαφημίσεων που ενθάρρυναν την κατανάλωση λετονικών αγαθών και προειδοποιούσαν για τους κινδύνους των μη Λετονών.[3]

Ένας οργανισμός με παρόμοιους στόχους και σχεδόν ταυτόσημο όνομα, το Εσθονικό Εθνικό Κόμμα Ανεξαρτησίας υπήρχε στην Εσθονία.

  1. «Latvians campaign for national independence, 1989-1991 | Global Nonviolent Action Database». Nvdatabase.swarthmore.edu. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015. 
  2. «The restoration of Latvian independence 1986-1992». Latvian History. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015. 
  3. TB/LNNK advertTB/LNNK advert; TB/LNNK advert (all in Latvian)