Λετονική Ακαδημία Επιστημών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°56′36″N 24°7′19″E / 56.94333°N 24.12194°E / 56.94333; 24.12194

Λετονική Ακαδημία Επιστημών
Latvijas Zinātņu akadēmija
Χάρτης
Είδοςακαδημία επιστημών
Γεωγραφικές συντεταγμένες56°56′36″N 24°7′19″E
Διοικητική υπαγωγήΡίγα
ΧώραΛετονία
Έναρξη κατασκευής1946
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Λετονική Ακαδημία Επιστημών (λετονικά: Latvijas Zinātņu akadēmija‎‎) είναι η επίσημη ακαδημία επιστημών της Λετονίας και η κρατική ένωση των πρώτιστων επιστημόνων της χώρας. Η ακαδημία ιδρύθηκε ως Ακαδημία Επιστημών της Λετονικής ΣΣΔ (λετονικά: Latvijas PSR Zinātņu akadēmija‎‎). Εδρεύει στη Ρίγα.[1] Ο σημερινός πρόεδρος της ακαδημίας είναι ο Ογιάρς Σπαρίτις.

Κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών χτίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ του 1951 και του 1961,[2] αφότου βρέθηκε η χρηματοδότηση από τα νεοσύστατα κολχόζ στη Λετονία και καθώς περαιτέρω τα έξοδα αυξήθηκαν, η χρηματοδότηση της ακαδημίας γινόταν από μια "εθελοντική δωρεά" που παρακρατούταν από τους μισθούς του λετονικού αγροτικού πληθυσμού.[3]

Το κτίριο είναι διακοσμημένο με πολλά σφυροδρέπανα, καθώς και με λετονικά λαϊκά στολίδια και μοτίβα. Το κωδωνοστάσιο αρχικά ήταν διακοσμημένο με ένα στεφάνι και ένα πεντάκτινο αστέρι, το οποίο αφαιρέθηκε μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Λετονίας το 1991. Το μέγιστο ύψος του είναι 108 μέτρα. Ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης στη δημοκρατία και ήταν το ψηλότερο κτίριο μέχρι την κατασκευή της Έδρας της Swedbank στη Λετονία με ύψος 121 μέτρων, και εκείνη την εποχή, ήταν ένα από τα υψηλότερα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος στον κόσμο.

Το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους Όσβαλντς Τιλμάνις, Βαϊντελότις Απσίτις και Κάρλις Πλούκσνε, είναι ένας ξάδερφος των παρόμοιων ουρανοξυστών της Σταλινικής εποχής, οι οποίοι είναι αντιπροσωπευτικοί της Σταλινικής αρχιτεκτονικής (μερικές φορές αναφέρεται ως Σοσιαλιστικός Κλασικισμός). Η αρχιτεκτονική του ουρανοξύστη μοιάζει με πολλούς άλλους που χτίστηκαν στη Σοβιετική Ένωση εκείνη την περίοδο, με πιο σημαντικό το κεντρικό κτίριο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Τα τοπικά ψευδώνυμα περιλαμβάνουν τα Τούρτα γενεθλίων του Στάλιν και το Κρεμλίνο.

Η θέα του τοπίου της Ρίγας είναι ανοιχτή για δημόσια προβολή από τον 17ο όροφο (με ύψος 65 μέτρων). Ο πύργος βρίσκεται στο προάστιο Μασκάβα Φόρσταντ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Latvian Academy of Sciences website». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2018. 
  2. Pirmā augstbūve no saliekamām dzelzsbetona konstrukcijām
  3. Nams ar raksturu

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]