Λαοδίκεια η κατά Λίβανον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαοδίκεια η κατά Λίβανον
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λαοδίκεια η κατά Λίβανον
34°33′28″N 36°31′11″E
ΧώραΣυρία
Ίδρυση1933
Για άλλες πόλεις με το ίδιο όνομα, δείτε: Λαοδίκεια.

Η Λαοδίκεια η κατά Λίβανον ή «προς Λιβάνου» (Laodicea ad Libanum) ήταν αρχαία οχυρή πόλη του Λιβάνου, φρούριο των Χετταίων κτισμένο στη νότια όχθη της λίμνης Χομς στην Κοίλη Συρία. Αναφέρεται και ως Κάδης η επί του Ορόντου. Η πόλη άκμασε κατά την ελληνιστική εποχή. Σήμερα τα ερείπιά της βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη Χομς της Συρίας.

Σε λατινικά κείμενα η πόλη αυτή αναφέρεται μερικές φορές και ως Cabrosa, Scabrosa, ή και Cabiosa Laodiceia (από τον Πτολεμαίο). Μνημονεύεται από τον Στράβωνα (XVI, σ. 755) ως η αρχή της πεδιάδας του Μαρσύα, η οποία απλωνόταν κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Ορόντη, κοντά στην πηγή του. Ο Πτολεμαίος δίνει το όνομά της σε μία επαρχία, τη Λαοδικηνή, στην οποία αναφέρει ότι ανήκουν δύο άλλες μικρές πόλεις, ο Παράδεισος και η Ιαβμούδα (Jabruda). Αναφορά στη Λαοδίκεια αυτή υπάρχει και στον Πλίνιο (v. 23).

Η πόλη είναι ακόμα έδρα επισκοπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Laodicensis ad Libanum). Σημερινός επίσκοπος είναι ο Paul Bassim.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Geography, εκδ. John Murray, Λονδίνο 1854-1857