Λάιλ Στέβικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λάιλ Στέβικ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση31 Αυγούστου 1976
Κομητεία Αλαμίντα Καλιφόρνια
Θάνατος16 Σεπτεμβρίου 2001 (25 ετών)
Αμάντα Πάρκ, Ουάσιγκτον
Αιτία θανάτουΑυτοκτονία με Απαγχονισμό
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικάνος
Ύψος1,80 - 1,88 μέτρα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑμερική
ΣυγγενείςΖαν Λακούνζα (πατέρας), Αντελία Μανζανάρες (μητέρα)[1]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Λάιλ Στέβικ ( 31 Αυγούστου 1976 – 16 Σεπτεμβρίου 2001) ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ένας Αμερικανός, ο οποίος το 2001, αυτοκτόνησε στην περιοχή Αμάντα Πάρκ, της Ουάσιγκτον, στην Ολυμπιακή Χερσόνησο. Αν και το σώμα του ανακαλύφθηκε γρήγορα και συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν δακτυλικά αποτυπώματα, DNA και οδοντιατρικές πληροφορίες, δεν υπήρχαν αντιστοιχίες σε καμία βάση δεδομένων και η ταυτότητα του παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 2018.

Στις 8 Μαΐου 2018, το Γραφείο του σερίφη της κομητείας Γκρέις Χάρμπορ ανακοίνωσε ότι ο «Στέβικ» αναγνωρίστηκε μετά από σχεδόν δεκαεπτά χρόνια, μέσω της γενετικής γενεαλογίας. Αρχικά βρήκαν μια ομάδα αντιστοιχίας μακρινών συγγενών στο Νέο Μεξικό.Τελικά όμως κατάφεραν να εντοπίσουν κοντινά μέλη της οικογένειας του,[2] οι οποίοι δεν γνώριζαν για την αυτοκτονία του. Πίστευαν ότι είχε φτιάξει κάπου την ζωή του και δεν ήθελε να επικοινωνήσει μαζί τους. Λόγω αυτής της αντίληψης δεν είχαν υποβάλει δήλωση εξαφάνισης.

Συνθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνδρας που αυτοπροσδιορίστηκε ως "Λαίλ Στέβικ", την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου του 2001 έφτασε με λεωφορείο στο μοτέλ Quinault Inn, στην περιοχή Αμάντα Παρκ της Ουάσιγκτον, και ζήτησε ένα δωμάτιο.[3] Ο υπάλληλος που τον εξυπηρέτησε, ανέφερε στην αστυνομία ότι ο άγνωστος άντρας μπορεί να ήταν Καναδός καθώς μιλούσε με παρόμοια προφορά.[4] Όταν συμπλήρωνε την φόρμα διαμονής, συμπλήρωσε το ψευδώνυμο του και ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας, η οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Best Western στη πόλη Μερίντιαν του Αϊντάχο. Η αστυνομία εντόπισε αυτό το ξενοδοχείο, αλλά κανένα από τα μέλη του προσωπικού όταν είδαν τις φωτογραφίες του δεν αναγνώρισε τον νεκρό .[5]

Έγινε γνωστό ότι, μια ώρα αφότου πήρε το κλειδί για το δωμάτιο του, ζήτησε να του αλλάξουν δωμάτιο καθώς δεν άντεχε τον εξωτερικό θόρυβο από τον δρόμο.[6] Επιπλέον, πριν από την αυτοκτονία του, ο Λάιλ εθεάθη να περπατά πάνω - κάτω σε έναν αυτοκινητόδρομο δίπλα στο μοτέλ και να κάθεται στη βεράντα μπροστά από το δωμάτιο του. Κατόπιν ζήτησε καθαρές πετσέτες, αλλά αργότερα είπε ότι δεν χρειαζόταν να καθαρίσουν το δωμάτιο του. Την προηγούμενη μέρα όμως, άφησε την καμαριέρα του ξενοδοχείου να καθαρίσει το δωμάτιο του και κουβέντιασαν λίγο.

Ο άντρας μπορεί να εμπνεύστηκε το ψευδώνυμο του από το μυθιστόρημα You Must Remember This (Πρέπει να το θυμάσε αυτό) του 1987, γραμμένο από την συγγραφέα Τζόις Κάρολ Όουτς. Σύμφωνα με το βιβλίο, ένας χαρακτήρας με το ίδιο ονοματεπώνυμο, δηλαδή Λάιλ Στέβικ, κρεμάει ένα σχοινί από κάποια δοκάρια και σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Το μυθιστόρημα περιλαμβάνει πολλές απόπειρες αυτοκτονίας.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέβικ κρεμάστηκε από τη ζώνη του, η οποία ήταν τοποθετημένη στην σιδερένια μπάρα για τις κρεμάστρες εσωτερικά στην ντουλάπα.[7] Θεωρείται ότι πέθανε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου του 2001.[8] Η σορός του βρέθηκε τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου του 2001. Οι αρχικές αναφορές δήλωναν ότι ο Λάιλ είχε μείνει στο ξενοδοχείο για δύο νύχτες, αλλά η πραγματική ημερομηνία άφιξης του ήταν η Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι είχε κλείσει το δωμάτιο για τρεις νύχτες.[7] Πλήρωσε στην ρεσεψιόν για μια διανυκτέρευση, αλλά είπε ότι σχεδίαζε να μείνει για «λίγες μέρες ακόμη».

Μετά την ανακάλυψη του πτώματος, η αστυνομία ανέφερε ότι ο άνδρας είχε κλείσει τα στόρια στο δωμάτιο και είχε τοποθετήσει μαξιλάρια γύρω από την ντουλάπα από την οποία κρεμάστηκε. Άφησε ένα σημείωμα που έγραφε «για το δωμάτιο» στο κομοδίνο, το οποίο περιείχε 160 δολάρια σε χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων. Επιπρόσθετα, ένας ανακριτής είπε ότι ένα κομμάτι χαρτί βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων με τη λέξη «αυτοκτονία» γραμμένη πάνω του, σαν να έκανε δοκιμές γι' αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Εικάζεται ότι μπορεί να αυτοκτόνησε λόγω κατάθλιψης ή λόγω θανατηφόρου ασθένειας, αν και η νεκροψία δεν αποκάλυψε κάτι που να ενισχύει την δεύτερη περίπτωση ως πιθανότητα. Θεωρήθηκε επίσης ότι ο άνδρας ήταν γεννημένος σε μια μη αγγλόφωνη χώρα.

Ο Στέβικ δεν είχε αποσκευές μαζί του, αλλά μόνο μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα, οι οποίες βρέθηκαν στο δωμάτιο. Φορούσε ένα μπλε πουκάμισο σε καρό σχέδιο, με ένα γκρι μπλουζάκι από μέσα, μπλε τζιν και μαύρες μπότες.

Μεταθανάτια εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λάιλ είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαύρα μαλλιά και πράσινα ή καστανοπράσινα μάτια.[9] Το τοπικό ιατροδικαστικό γραφείο είπε ότι μπορεί να είχε επίσης αφροαμερικανική καταγωγή ή να ήταν ιθαγενής της Αμερικής ή ακόμα και Ισπανόφωνος Αμερικάνος.[9] Τελικά η ανάλυση DNA επιβεβαίωσε ότι ήταν τουλάχιστον το ένα τέταρτο ιθαγενής Αμερικανός και το ένα τέταρτο Ισπανός. Οι εξετάσεις στην οδοντοστοιχία του έδειξαν ότι κάποια στιγμή στην ζωή του φορούσε σιδεράκια. Είχε επίσης μια παλιά ουλή σκωληκοειδεκτομής. Τελος, είχε μια ελιά στο πηγούνι του και τα οι λοβοί των αυτιών του έδειχναν σχηματικά σαν να είναι κολλημένοι στο πρόσωπο του.

Η εξέταση έδειξε επίσης ότι ο άντρας είχε χάσει πρόσφατα πολύ βάρος, έως και 18 κιλά. Ο ιατροδικαστής εκτίμησε αυτή τη διαφορά βάρους αφού σημείωσε ότι το μέγεθος του τζιν του άνδρα ήταν αρκετά μεγάλο σε σύγκριση με το σώμα του. Η ηλικία του υπολογίστηκε μεταξύ 20 και 30 ετών, δίνοντας μια εκτιμώμενη ημερομηνία γέννησης από το 1971 έως το 1981.

Ο άνδρας γνωστός ως Λάιλ Στέβικ θάφτηκε αργότερα σε έναν απλό τάφο με την ένδειξη "Άγνωστος άντρας" στο νεκροταφείο Fern Hill στο Άμπερντιν της Ουάσιγκτον .

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή ο Στέβικ πέθανε λίγο πριν βρεθεί το σώμα του, οι εξεταστές έλαβαν εύκολα τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οδοντικά του χαρακτηριστικά και το DNA του. Αυτοί οι δείκτες αναγνώρισης τοποθετήθηκαν σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας CODIS, αλλά δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα. Πιστεύεται ότι ήρθε στην περιοχή από το Άμπερντιν ή το Πορτ Άντζελες, τοποθεσίες από τις οποίες τα λεωφορεία ταξίδευαν καθημερινά στην πόλη Αμάντα Πάρκ. Δεν αναγνωρίστηκε, ωστόσο, από κανέναν από τους οδηγούς του λεωφορείου. Επιπλέον, δύο άνδρες που αγνοούνταν εκείνη την εποχή, ο Αλεξάντερ Κρεγκ και ο Στίβεν Νίνταμ, αποκλείστηκαν ως πιθανές αντιστοιχίες για τον μυστηριώδες άντρα.[10]

Τον Απρίλιο του 2007, ο Λάιλ Στέβικ καταχωρίστηκε ως το προφίλ του μήνα στην πλατφόρμα Missing from the Circle, μια πρωτοβουλία δημόσιας υπηρεσίας που ξεκίνησε από την Lamar Associates, δηλαδή μιας συμβουλευτικής οργάνωσης επιβολής του νόμου με έδρα την Ουάσιγκτον, που βοηθούσε στην επίλυση υποθέσεων που αφορούν αγνοούμενους ή άγνωστους Ιθαγενείς Αμερικανούς.[11]

Ταυτοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018, δύο γενεαλόγοι του DNA Doe Project, η Κολίν Μ. Φίτζπάτρικ και η Μάργκαρετ Πρες, ανέβασαν το προφίλ DNA του νεκρού στην πλατφόρμα GEDmatch για να προσπαθήσουν να συνδέσουν τον Λάιλ με άτομα που ζουν στο Αϊντάχο και το Νέο Μεξικό.

Το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Γκρέις Χάρμπορ ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου 2018 ότι ο άγνωστος άντρας είχε ταυτοποιηθεί μέσω ανάλυσης DNA και σύγκρισης με γενετικούς συγγενείς.[12] Καταγόταν από την κομητεία Αλαμίντα της Καλιφόρνια και ήταν 25 ετών τη στιγμή του θανάτου. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γκρέις Χάρμπορ ειδοποίησε την οικογένεια του άνδρα για τις εξελίξεις, και εκείνοι έδωσαν στην αστυνομία ένα σετ από τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεκρού, τα οποία ελήφθησαν στο δημοτικό σχολείο, ως μέρος ενός προγράμματος αναγνώρισης παιδιών. Η σύγκριση των παιδικών αποτυπωμάτων με εκείνων που ελήφθησαν το 2001, έφερε πλήρη ταυτοποίηση. Ωστόσο, για να προστατευτούν τα προσωπικά του δεδομένα καθώς και η ιδιωτικότητα της οικογένεια του, οι δικοί του επέλεξαν να μην γνωστοποιηθεί δημόσια το πραγματικό του όνομα. Παρόλα αυτά πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι το πραγματικό του όνομα ήταν "Κριστιάν Εμιλιάνο Λακούνζα".[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Doe Project Names 3 More, Notes Case Patterns «Grave of Lyle Stevik» Check |url= value (βοήθεια). 
  2. Dube Dwilson, Stephanie (8 Μαΐου 2018). «Lyle Stevik: 5 Fast Facts You Need to Know». Heavy. Heavy, Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2018. 
  3. Edge, Sami (March 31, 2018). «Internet sleuths, DNA link John Doe to Northern New Mexico». Santa Fe New Mexican. http://www.santafenewmexican.com/news/local_news/internet-sleuths-dna-link-john-doe-to-northern-new-mexico/article_3e26622a-6ecc-5f64-94a7-922eff538382.html. Ανακτήθηκε στις April 2, 2018. 
  4. «Case File 233UMWA». doenetwork.org. The Doe Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2014. 
  5. Patterson, Lisa (February 24, 2006). «Cold Cases Haunt Detectives». Aberdeen Daily World (The Daily World). http://infoweb.newsbank.com/resources/doc/nb/news/1305EFED9D6B5770?p=AWNB. Ανακτήθηκε στις April 29, 2015. 
  6. «Who is Lyle Stevik? (Found in WA State)». 30 Δεκεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014. 
  7. 7,0 7,1 «Suicide victim discovered in motel room». Aberdeen Daily World. The Daily World. September 18, 2001. 
  8. Scott, Robert (1 Νοεμβρίου 2010). Blood Frenzy. Mass Market Paperback. σελίδες 296–297. 
  9. 9,0 9,1 «Active unidentified remains cases». www.co.grays-harbor.wa.us. Grays Harbor Medical Examiner. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014. 
  10. «NamUs UP # 11100». identifyus.org. National Missing and Unidentified Persons System. 20 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014. 
  11. «'Missing from the Circle' service launched to find missing Natives». Native American Times. June 1, 2007. ProQuest 367273571. 
  12. «DNA Doe Project Names 3 More, Notes Case Patterns». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019.