Νεκροψία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νεκροψία (1890) Enrique Simonet.

Νεκροψία είναι η εξέταση πτώματος για την ανεύρεση και διαπίστωση των αιτιών του θανάτου καθώς και των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη αυτός.

Ιδιαίτερα στην Ιατροδικαστική νεκροψία καλείται η δια της επισκόπησης και ψηλάφησης επιστημονική εξέταση του ανθρωπίνου πτώματος προς διακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε αυτός. Η νεκροψία συνεπώς διαφέρει της νεκροτομής και μπορεί να διενεργηθεί χωρίς ν΄ ακολουθήσει νεκροτομία.

Η νεκροψία διενεργείται κυρίως όταν υπάρχουν υπόνοιες εγκληματικής πράξης αλλά και ακόμα και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας. Όταν δια της νεκροψίας δεν καθίσταται δυνατή η πλήρης εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο ή των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε αυτός, τότε πλέον η νεκροτομή καθίσταται απαραίτητη η οποία και αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο καθορισμού των αμφισβητουμένων γεγονότων.

  • Από τη νεκροψία μπορεί να προσδιοριστεί και ο χρόνος που επήλθε ο θάνατος.

Στη πράξη μόλις οι Αρχές επιληφθούν ανθρωποκτονίας ή ανεύρεσης πτώματος εκδίδουν παραγγελία νεκροψίας - νεκροτομής προκειμένου τη σχετική έκθεση που συμπληρώνεται από τον Ιατροδικαστή να συμπεριλάβουν στο προανακριτικό υλικό.