Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο | |
---|---|
Ίδρυση | Οκτώβριος 1946 |
Ιδεολογία | Σοσιαλιστική |
Διεθνής προσχώρηση | Σοσιαλιστική Διεθνές |
Ιστότοπος | |
www.independencia.net/ingles/welcome.html | |
[[Πολιτικό σύστημα Πουέρτο Ρίκο]] [[Κατάλογος πολιτικών κομμάτων Πουέρτο Ρίκο|Πολιτικά κόμματα]] [[Εκλογές Πουέρτο Ρίκο|Εκλογές]] |
Το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο (Αγγλ.Puerto Rican Independence Party)(ισπανικά: Partido Independentista Puertorriqueño, PIP) είναι ένα πολιτικό κόμμα στο Πουέρτο Ρίκο που αναζητά την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειναι ένα από τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα στο Πουέρτο Ρίκο και το δεύτερο αρχαιότερο μεταξύ όλων των εγγεγραμμένων κομμάτων.
Οσοι ακολουθούν την PIP ιδεολογία συνήθως ονομάζονται στα ισπανικά:independentistas, pipiolos και μερικές φορές ονομάζονται ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το κόμμα ξεκίνησε ως η εκλογική πτέρυγα του Πουερτο Ρικανού κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Ειναι το μεγαλύτερο από τα κόμματα της ανεξαρτησίας, και είναι το μόνο για το οποίο υπάρχει μυστικό ψηφοδέλτιο (άλλοι υποψήφιοι πρέπει να προστεθούν γραπτά από τους ψηφοφόρους).
Ίδρυση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το κόμμα ιδρύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1946 από τον Gilberto Concepción de Gracia (πέθανε το 1968). Ένιωσε ότι το κίνημα ανεξαρτησίας είχε προδοθεί από το Partido Popular Democratico, απώτερος στόχος του οποίου ήταν αρχικά η ανεξαρτησία.
1970
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1971, ο κυβερνήτης, Rubén Berríos, του νεοεκλεγέντος PIP οδήγησε μια διαμαρτυρία εναντίον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Culebra. Εκείνη την εποχή, είχε βρεθεί ένοχος για καταπάτηση ομοσπονδιακού εδάφους και φυλακίστηκε για τρεις μήνες στις αναμορφωτικές φυλακές Fox River State. Κατα τη διάρκεια των εκλογών του 1972, το PIP έδειξε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία του, ενώ εκτελεί μια σοσιαλιστική, προ - εργαζομένου, υπέρ των φτωχών εκστρατεία. Ενα χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης ο Ruben Berrios δήλωσε ότι το κόμμα δεν είχε χώρο για μαρξιστική ιδεολογία, έτσι απέλασε όλα τα μέλη μιας κλίκας, που ονομάζεται "terceristas". Η ομάδα αυτή θα δημιουργούσε εντέλει το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα, ένα πρόγονο του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος.
1990
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1999,οι ηγέτες του PIP, ιδιαίτερα ο Rubén Berríos, άρχισαν να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες Vieques οι οποίες ξεκίνησαν από πολλούς πολίτες της Vieques κατά την παρουσία του Αμερικανικού στρατού στο νησί.
Εκλογές του 2004
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατα τη διάρκεια των εκλογών του 2004, το PIP ήταν σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, με την απόκτηση μονό του 2,4% των εθνικών ψήφων και το 10.5-25.5% της νομοθετικής ψηφοφορίας (Σύμφωνα με την Κοινοπολιτεία του Πουέρτο Ρίκο και σύμγωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα κόμμα που κερδίζει λιγότερο του 3% από την ψηφοφορία θεωρείται ότι έχει εξαλείψει). Υποστήριξη σε όλο το νησί για το PIP κυμαινόταν περίπου στο 10% και για το PIP εκλέγεται ένας Γερουσιαστής και ένας Εκπρόσωπος, ο οποίοι είναι οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι για το Πουέρτο Ρικανό Κόμμα της Ανεξαρτησίας στην Γερουσία του Πουέρτο Ρίκο και την Πουέρτο Ρικανή Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρ' όλα αυτά, το κόμμα του ιστορικού ηγέτη, Rubén Berríos, ανακοίνωσε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, κομματικά στελέχη και η ευρύτερη εκλογική περιφέρεια θα βεβαιωθούν ότι θα αποκατασταθεί γρήγορα. Ειλικρινής στην δεσμευσή του, σε λιγότερο από δυο εβδομάδες τα ηγετικά στελέχη του PIP και τα μέλη του έλαβαν περισσότερο από Εκατον πέντε χιλιάδες υπογραφές (105000) από τους Πουέρτο Ρικανούς ψηφοφόρους. Το θετικό είναι ότι, η María De Lourdes Santiago έγραψε ιστορία με το να γίνει η πρώτη γυναικά μέλος του PIP που είχε εκλεγεί στη Γερουσία του Πουέρτο Ρίκο. Ο Victor Garcia San Inocencio, από την πλευρά του, επανεξελέγη για τρίτη θητεία στη Βουλή Αντιπροσώπων του Πουέρτο Ρίκο , όπου έχει υπηρετήσει και ως Εκπρόσωπος Τύπου του PIP τον Ιανουάριο του 1997.
Εκλογές του 2020
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Για τις εκλογές του 2020, ο Χουάν Νταλμάου ήταν υποψήφιος του κόμματος. Πήρε 175.402 ψήφους και ήρθε στην τέταρτη θέση, με ρεκόρ 13,58% των ψήφων, τη δεύτερη καλύτερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του PIP. Με το Movimiento Victoria Ciudadana (Citizens Victory Movement) να εξασφαλίζει 179.265 ψήφους και να έρχεται στην τρίτη θέση με 13,95% των ψήφων, αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της ψήφου των Πουέρτο Ρίκο (27,53%) που έλαβαν ποτέ τα αριστερά κόμματα στο Πουέρτο Ρίκο .
Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες του PIP
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οπως αναφέρθηκε στο καναδικό Τύπο, για τον τελευταίο μισό της δεκαετίας, η ηγεσία του PIP και τα ενεργά μέλη έχουν συμμετάσχει σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για να αντιταχθούν στον πόλεμο του Ιράκ και για να αντιταχθούν στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για ενθάρρυνση των Πουέρτο Ρικανών ώστε να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ: "Το Πουέρτο Ρικανό Κόμμα της Ανεξαρτησίας πριν από πέντε χρονιά ξεκίνησε τη διανομή φυλλαδίων για την ενθάρρυνση μαθητών λυκείου ώστε να αποτρέψουν τους στρατιωτικούς στρατολόγους από το να αποκτήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες. Πέρυσι, το 57 τοις εκατό των μαθητών Λυκείου αυτού του νησιού της Καραϊβικής είχαν υπογράψει τα έντυπα ώστε να διατηρήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες.
Το λογότυπο του Κόμματος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το σύμβολο του PIP είναι μια πράσινη σημαία με λευκό σταυρό για τον λόγο αυτό, αναγνωρίζεται ως το πράσινο κόμμα, τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στα εκλογικά ψηφοδέλτια.
Προς το PIP, το πράσινο χρώμα σημαίνει ελπίδα του να καταστεί ελεύθερο, και ο λευκός σταυρός, τη θυσία και τη δέσμευση του κόμματος με τη δημοκρατία.
Η σημαία του "Βόρειου Σταυρού" , η "ο Λατινικός στυρός" σαν σημαίες έχουν ένα κοινό σχεδιασμό στη Σκανδιναβία και σε άλλα μέρη του κόσμου, και στη θεωρία, το έμβλημα της PIP ανήκει σ 'αυτή την οικογένεια των σημαιών. Η σημαία του PIP βασίζεται στην πρώτη εθνική σημαία που κυμάτισε ποτέ από Πουέρτο Ρικανούς, και είναι η σημερινή σημαία του δήμου της Lares. Η Lares φιλοξένησε την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα επαναστατικής εξέγερσης στο Πουέρτο Ρίκο, το Grito de Lares, στις 23 Σεπτεμβρίου 1868. Η σημαία της Lares, από την άλλη πλευρά, είναι παρόμοια με εκείνη της Δομινικανής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο Ramon Emeterio Betances, όχι μονό είχε θαυμασμό για το Δομινικανό αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά ήταν επίσης μια απόγονος Δομινικανών και ο ίδιος. Η Δομινικανή σημαία, υιοθετήθηκε από ένα γαλλικό στρατιωτικό πρότυπο.
Αποστέρηση του δικαιώματος ψήφου λόγω κατοικίας στο Πουέρτο Ρίκο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν στο Πουέρτο Ρίκο δεν υπολογίζονται στην απογραφή των ΗΠΑ και χάνουν το δικαίωμα τους να ψηφίζουν στις ΗΠΑ για όλες τις νομοθετικές και εκτελεστικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, παρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το νομοθετικά Εκτελεστικά Υποκαταστήματα κατέχουν τελικώς κυριαρχία των ΗΠΑ έναντι όλων των Πολιτών και του εδάφους του Πουέρτο Ρίκο. Τόσο το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο και το Νέο Προοδευτικό Κόμμα οριστικά απορρίπτουν το καθεστός, που επιτρέπει την αποστέρηση του δικαιώματος ψήφου. Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, είναι λιγότερο δραστήριο στην ανακοπή της περίπτωσης της αποστέρησης του δικαιώματος ψήφου αλλά έχει επίσημα δηλώσει ότι επιθυμεί την διόρθωση του καθορισμού "έλλειμμα δημοκρατίας" που οι διοικήσεις του William Jefferson Clinton και Τζορτζ Μπους έχουν αναγνωρίσει δημοσίως.
Αμφιλεγόμενα θέματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πολλοί μεταξύ του κοινού έχουν συνδέσει την Ανεξαρτησία, (συμπεριλαμβανομένων του Partido Socialista Puertorriqueno) με βίαιες τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αυτές που διαπράττονται από τους Los Macheteros. Ωστόσο, το κόμμα ποτέ δεν αναγνώρισε οποιαδήποτε επίθεση, επιμένοντας ότι θέλουν ανεξαρτησία με ειρηνικά μέσα και χωρίς καμιά απόδειξη να έχει βρεθεί ποτέ ώστε να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί αυτοί. Το PIP συμμετείχε συχνά σε συνέδρια των διεθνών μη μαρξιστικών σοσιαλιστικών κομμάτων.
Σημαντικά κομματικά στελέχη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ρουμπέν Μπερρίος (Rubén Berríos),- Πρόεδρος, πρώην γερουσιαστής και Επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI)
- Μανουέλ Ροδρίγκες Ορεγιάνα (Manuel Rodríguez Orellana),- Γραμματέας των σχέσεων με τη Βόρεια Αμερική
- Φερνάντο Μαρτίν (Fernando Martín),- Εκτελεστικός Πρόεδρος και πρώην Γερουσιαστής
- Μαρία ντε Λούρδες Σαντιάγο (María De Lourdes Santiago),- Αντιπρόεδρος και γερουσιαστής στη Γερουσία των Πουέρτο Ρικανών αποικιών
- Χουάν Νταλμάου Ραμίρες (Juan Dalmau Ramírez),- Γενικος Γραμματεας & Εκλογικος Επιτροπος
- Έδγουιν Ιρισάρρι Μόρα (Prof. Edwin Irizarry Mora),- Γραμματεας Οικονομικων Υποθεσεων
- Ρομπέρτο Ιβάν Απόντε (Roberto Iván Aponte),- Δημοτικος Γραμματεας της Οργανωσης
- Λουίς Ρομπέρτο Πινιέρο (Dr. Luis Roberto Piñero),- Πρόεδρος της καμπάνιας υπέρ της Ανεξαρτησια
- Βίκτορ Γκαρσία Σαν Ινοσένσιο (Victor García San Inocencio),- Εκπρόσωπος του PIP στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αποίκηση του Πουέρτο Ρίκο
- Χόρχε Φερνάντες Πόρτο (Jorge Fernandez Porto), - Σύμβουλος για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και την δημόσια πολιτική Υποθέσεων
- Τζέσικα Μαρτίνες (Jessica Martínez),- Μέλος της Πρό-Ανεξαρτησίας
- Χιλμπέρτο Κονσεπσιόν ντε Γκράσια (Dr.Gilberto Concepción de Graciα) - Ιδρυτικός Πρόεδρος και ηγέτης της Λατινικής Αμερικής
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Puerto Rican Independence Party στο Wikimedia Commons