Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
Γενικός ΓραμματέαςΝγκουγιέν Φου Τρονγκ
ΙδρυτήςΧο Τσι Μινχ
Ίδρυση3 Φεβρουαρίου 1930
ΈδραΧουνγκ Βουόνγκ, Μπα Ντινχ, Ανόι 1Α
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Πολιτική Χο Τσι Μινχ
Σοσιαλιστική πολιτική
Εθνικισμός
Πολιτικό σύστημα Βιετνάμ
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ (ΚΚΒ), (βιετναμέζικα: Đảng Cộng sản Việt Nam), γνωστό και ως Βιετναμέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΒΚΚ), είναι το ιδρυτικό και μοναδικό κόμμα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1930,[1] από τον Χο Τσι Μινχ κι έγινε το κυβερνών κόμμα του Βόρειου Βιετνάμ το 1954 και αργότερα ολόκληρου του Βιετνάμ, μετά την πτώση της Νοτιοβιετναμεζικής κυβέρνησης, μετά την Πτώση της Σαϊγκόν, το 1975. Το κόμμα συνυπάρχει με το Βιετναμέζικο Πατριωτικό Μέτωπο, αλλά διατηρεί ένα ενιαίο κράτος κι έχει αποκτήσει τον έλεγχο του κράτους, του στρατού και των μέσων. Η ανωτερότητα του ΚΚΒ είναι εγγυημένη από το Αρθρο 4 του εθνικού συντάγματος. Στο Βιετνάμ, αναφέρεται απλά είτε ως «το Κόμμα» (Đảng) ή «το Κόμμα μας» (Đảng ta).

Το ΚΚΒ έχει ως βάση στην οργάνωσή του τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αρχή εμπνευσμένη από τον Ρώσο μαρξιστή επαναστάτη Βλαντίμιρ Λένιν. Ο υψηλότερος θεσμός του κόμματος είναι το Εθνικό Κογκρέσο,[2] το οποίο επιλέγει την Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο σχετικά με τα θέματα του κόμματος. Μετά από σύγκληση στο Κογκρέσο, επιλέγεται το Πολιτικό Γραφείο και η Γραμματεία, εκ των οποίων επιλέγεται και ο Γενικός Γραμματέας, ο ανώτατος τίτλος του κόμματος.[3] Το Πολιτικό Γραφείο στο ενδιάμεσο αναλαμβάνει κάποιες υποθέσεις, αλλά πρέπει να συπίμπτουν με τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής.[2] Το 2017, το 12ο Πολιτικό Γραφείο είχε 19 μέλη. Ο τρέχων Γενικός Γραμματέας είναι ο Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας Κεντρικής Στρατιωτικής Λειτουργίας.

Η ιδελογία του κόμματος είναι ο κομμουνισμός και συμμετέχει κανονικά στην ετήσια Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. To κόμμα επίσης υποστηρίζει τον λεγόμενο «σοσιαλιστικό προσανατολισμό της οικονομίας», θεωρία του Χο Τσι Μινχ, η οποία συνδυάζει μαρξισμό-λενινισμο, βιετναμέζικη φιλοσοφία, ιδέες από τη Γαλλική Επανάσταση και, τέλος, προσωπικά πιστέυω του Χο Τσι Μινχ.[4] Το κόμμα εφάρμοζε τη σχεδιασμένη οικονομία, μέχρι και το 1986, όπου έγιναν μεταρρυθμίσεις, γνωστές και ως Ντόι Μόι.[5] Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, συμπορεύθηκε με τη Σοβιετική Ένωση.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]