Κοιλάδα Χούλα
Η κοιλάδα Χούλα (εβραϊκά: עמק החולה) είναι γεωργική περιοχή στο βόρειο Ισραήλ με άφθονο γλυκό νερό, η οποία κάποτε ήταν η λίμνη Χούλα, πριν από την αποστράγγιση της. Αποτελεί σημαντικός σταθμός για τα πουλιά που αποδημούν κατά μήκος της Συροαφρικανικής Ρηξιγενούς Κοιλάδας μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας.
Η λίμνη Χούλα και ο βάλτος που την περιέβαλλε ήταν τόπος αναπαραγωγής κουνουπιών που μετέφεραν ελονοσία, και έτσι αποστραγγίστηκαν τη δεκαετία του 1950.[1] Ένα μικρό τμήμα της κοιλάδας αργότερα πλημμύρισε εκ νέου σε μια προσπάθεια να αναβιώσει ένα σχεδόν εξαφανισμένο οικοσύστημα. Εκτιμάται ότι 500 εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά περνούν τώρα από την κοιλάδα Χούλα κάθε χρόνο.[2]
Η λίμνη Χούλα αναφέρεται ιστορικώς με διαφορετικά ονόματα. Οι Αιγύπτιοι τον 14ο αιώνα π.Χ. ονόμαζαν τη λίμνη Σαμτσούνα, ενώ η Εβραϊκή Βίβλος την καταγράφει ως Μερώμ ή Μαρών. Τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Εβραιορωμαίος ιστορικός Ιώσηπος Φλάβιος την αναφέρει ως Σημεχωνίτις, ο Τζον Λάιτφουτ την κατέγραψε ως Σαμοχωνίτις,[3] ενώ στο Ταλμούδ ονομάζεται Γιαμ Σουμχί – δηλαδή Θάλασσα των Σουμχί. Επί του παρόντος, η λίμνη αποκαλείται Μπουχέιρατ ελ Χούλεχ στα αραβικά και Αγκάμ χα-Χουλά στα εβραϊκά, που προέρχεται από το αραμαϊκό Χούλατα ή Ούλατα. Τα «ύδατα της Μερώμ» έχουν χρησιμοποιηθεί μερικές φορές στην επιστημονική βιβλιογραφία, αν και αυτός ο όρος αναφέρεται ειδικά σε πηγές στη δυτική πλευρά της κοιλάδας.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ The Drainage of the Hula Swamps, Yehuda Karmon
- ↑ The Hula Reserve[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ John Lightfoot, From the Talmud and Hebraica, Vol. 1, p. 139
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hula Valley στο Wikimedia Commons