Κεντρίγια Βιντγιαλάγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Κεντρίγια Βιντγιαλάγια ("κεντρικά σχολεία") είναι σύστημα κεντρικών κυβερνητικών σχολείων στην Ινδία που έχουν συσταθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού. Περιλαμβάνει πάνω από 1.183 σχολεία στην Ινδία (31 Μαρτίου 2018) και τρία στο εξωτερικό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σχολείων παγκοσμίως.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή το 1963 υπό το όνομα "Κεντρικά Σχολεία". Αργότερα απέκτησε το σημερινό του όνομα. Όλα τα σχολεία είναι συνδεδεμένα με το Κεντρικό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στοχεύει εκπαιδεύσει τα παιδιά του προσωπικού των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων που διορίζεται συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές. Καθώς ο στρατός άρχισε να ιδρύει Δημόσια Στρατιωτικά Σχολεία, η υπηρεσία επεκτάθηκε (αλλά δεν περιορίζεται) σε όλους τους εργαζόμενους της κεντρικής κυβέρνησης.

Ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών που ακολουθείται από τα σχολεία σε όλη την Ινδία.

Παρέχοντας κοινό αναλυτικό πρόγραμμα και σύστημα εκπαίδευσης, τα Κεντρίγια Βιντγιαλάγια έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις όταν οι γονείς τους μεταφέρονται από ένα σημείο σε άλλο. Τα σχολεία λειτουργούν για περισσότερα από 50 χρόνια.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κεντρίγια Βιντγιαλάγια Σάνγκσθαν (Κεντρικός Σχολικός Οργανισμός) επιβλέπει τη λειτουργία των σχολείων με έδρα το Νέο Δελχί.

Η διοίκηση του σώματος βασίζεται σε επίπεδα. Ο πρόεδρος του οργανισμού είναι πάντα ο Υπουργός με το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων της Κυβέρνησης της Ινδίας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο υπουργός επικρατείας Ανθρώπινων Πόρων. Κάθε μεμονωμένο σχολείο διοικείται από ένα διευθυντή και υποδιευθυντή.

Το Βιντγιαλάγια διαθέτει επίσης διάφορες επιτροπές για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και τη συντήρηση της σχολικής ένωσης και συστήματος.

Η πιο σημαντική είναι η Διευθυντική Επιτροπή των Βιντγιαλάγια, η οποία είναι η επικεφαλής των επιτροπών.

Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίριο του Κεντρικού Σχολικού Οργανισμού, Δελχί
Ως τις  2018υπήρχαν 1,183 σχολεία ονόματι τα Kendriya Vidyalayas.

Τα Κεντρίγια Βιντγιαλάγια είναι μια από τις μεγαλύτερες σχολικές αλυσίδες στον κόσμο με 1.137 σχολεία στην Ινδία και τρία στο εξωτερικό.[2]

Συνολικά 1.227.951 φοιτητές (ως τις 31  2017) και 56,445 οι εργαζόμενοι για τα ρολά (ως τις 1  2013).

Συνολικά, έως τις 31 Μαρτίου 2017, υπήρχαν 1.227.951 μαθητές και 56.445 άτομα προσωπικό.[3] Οι θέσεις αυτές κατανέμονται σε 25 περιφέρειες, με την καθεμία να διευθύνεται από αναπληρωτή επιίτροπο.[4]

Τα τρία Κεντρίγια Βιντγιαλάγια εκτός Ινδίας είναι στο Κατμαντού, στη Μόσχα και Τεχεράνη. Προορίζονται για τα παιδιά της Ινδικής πρεσβείας και άλλους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Ινδίας που υπηρετούν εκεί.

Ένα σχολείο στο Τσιμαλάχα του Μπουτάν μεταφέρθηκε στη κυβέρνηση του Μπουτάν, παύοντας να είναι Κεντρίγια Βιντγιαλάγια το 1989, καθώς ένα από τα σημαντικότερα ινδομπουτανικά έργα (Εργοστάσιο Ενέργειας Τσούχα Χιντάλ) είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Τότε οι εργαζόμενοι της ινδικής κυβέρνησης άρχισαν να επαναπατρίζονται σταδιακά.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλαλητήριο μαθητών του Κεντρίγια Βιντγιαλάγια

Όλα τα σχολεία μοιράζονται κοινό πρόγραμμα σπουδών και προσφέρουν δίγλωσση εκπαίδευση, στα Αγγλικά και Χίντι. Είναι συνεκπαιδευτικό.

Τα Σανσκριτικά διδάσκονται ως υποχρεωτικό μάθημα από την 6η έως την 8η τάξη και ως προαιρετικό μάθημα μέχρι την 12η τάξη. Οι μαθητές της 6ης-8ης τάξης μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα γερμανικής γλώσσας μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, όταν το πρόγραμμα διακόπηκε. Αλλά επανήλθε και διδάσκεται σε κάποια από τα σχολεία μέχρι τη 10η τάξη. Στη Μόσχα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα γαλλικά ή ρωσικά ως τρίτη ή δεύτερη γλώσσα.

Τα δίδακτρα χρεώνονται για τα αγόρια από την τάξη ΙΧ προς τα εμπρός,[5] και οι μαθητές πρέπει να πληρώσει το σχολείο ταμείο ανάπτυξης (Vidyalaya Vikas Nidhi), με τα έσοδα που δαπανώνται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχολείου.

Τα αγόρια χρεώνονται με δίδακτρα από την 9η τάξη και μετά,[6] και οι μαθητές πρέπει να πληρώσουν το ταμείο ανάπτυξης του σχολείου (Βιντγιαλάγια Βικάς Νίντι), με τα συγκεντρωμένα λεφτά να περνούν στο σχολείο τους. Μαθητές από σχεδιασμένες φυλές και κάστες, καθώς και παιδιά εργαζομένων των σχολείων απαλλάσσονται από τη πληρωμή διδάκτρων. Τα κορίτσια που είναι το μόνο παιδί των γονιών τους απαλλάσσονται από τη πληρωμή διδάκτρων από την 6η τάξη και έπειτα.[7]

Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου που θα μπορούσε να προτείνει έως και έξι μαθητές από την περιφέρεια για την εισαγωγή σε ένα Kendriya Vidyalaya.

Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούσαν να προτείνουν έως έξι μαθητές από την εκλογική περιφέρειά τους για εγγραφή στο Κεντρίγια Βιντγιαλάγια. Από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, η ποσόστωση αυξήθηκε σε 10 μαθητές.[8]

Η Ποιότητα Συμβουλίου, της Ινδίας (QCI) έχει διαπιστευθεί δύο KV σχολεία, KV RK Puram και KV IIT Powai.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kendriya Vidyalaya». Kendriya Vidyalaya Sangathan. National Informatics Centre (NIC), Government of India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2010. 
  2. «KVS homepage». Kendriya Vidyalaya Sangathan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2014. 
  3. «Kendriya Vidyalaya Sangathan». Kvsangathan.nic.in. 31 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2016. 
  4. «Kendriya Vidyalaya Sangathan». Kvsangathan.nic.in. 31 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2016. 
  5. «Category wise exemption from payment of Tuition fee, VVN & Computer Fund» (PDF). Kendriya Vidyalaya Sangathan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018. 
  6. «Fee structure per month». Kendriya Vidyalaya Sangathan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018. 
  7. «Category wise exemption from payment of Tuition fee, VVN & Computer Fund» (PDF). Kendriya Vidyalaya Sangathan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018. 
  8. «Kendriya Vidyalaya Admissions Quota Raised for MPs». The New Indian Express. 2 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]