Καφέ Λουβρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Λουβρ
Χάρτης
Είδοςκαφετέρια
ΔιεύθυνσηPraha 1-Nové Město, Národní 1987/22
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°4′55″N 14°25′7″E
Διοικητική υπαγωγήΠράγα και Prague 1
ΤοποθεσίαPrague 1
ΧώραΤσεχία
Έναρξη κατασκευής1902
Commons page Πολυμέσα

Το Καφέ Λουβρ (Café Louvre), ένα από τα πιο διάσημα φιλολογικά καφενεία της Πράγας, βρίσκεται στη Νέα Πόλη (Nove Mesto) της τσεχικής πρωτεύουσας στον αριθμό 22 της λεωφόρου Νάροντνι (Narodni trida) με κατεύθυνση προς την προκυμαία του ποταμού Μολδάβα.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες του μεγάρου, με τη μεταλλική αρ-νουβό κουπαστή τους, βρίσκεται κανείς στον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται το ιστορικό Καφέ Λουβρ.

Ιστορία του Καφέ Λουβρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καφέ Λουβρ χρονολογείται από την εποχή που η Πράγα και ολόκληρη η Βοημία αποτελούσε ενσωματωμένο τμήμα της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ιδρύθηκε το 1902 και ήταν τόπος συνάντησης της κοινωνικής, πολιτικής και λογοτεχνικής αριστοκρατίας της Πράγας. Το 1948, όταν επικράτησε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πράγα, το Καφέ Λουβρ έκλεισε ως εκλεκτικιστικό σύμβολο της κοινωνικής μπουρζουαζίας.

Διάσημοι θαμώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Καφέ Λουβρ σύχναζε η κοινωνία της ελίτ της Πράγας, όπου συζητούνταν φιλοσοφία, πολιτική και λογοτεχνία. Εδώ είχε συγκροτηθεί ένας φιλοσοφικός κύκλος, όπου συγκεντρώνονταν οπαδοί του πολύ δημοφιλούς στην Πράγα Γερμανού φιλοσόφου Φραντς Μπρετάνο (Franz Bretano, 1838 - 1917), αρκετοί μαθητές του οποίου, όπως π.χ. ο Ελβετός φιλόσοφος Άντον Μάρτι (Anton Marty, 1847 - 1914), ήταν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πράγας. Ο Φραντς Κάφκα, όπως και ο φίλος και βιογράφος του Μαξ Μπροντ, ήταν τακτικοί θαμώνες στο Καφέ Λουβρ. Όπως σημειώνει ο Άγγλος βιογράφος του Κάφκα Nicholas Murray, "ο Κάφκα άκουσε εκεί τις διαλέξεις του Μάρτυ και ήταν τακτικός θαμώνας στα συμπόσια του Louvre. Η φιλοσοφία του Μπρετάνο με την έμφασή της στην ηθική, βασιζόμενη πάνω σε αυστηρή αυτοανάλυση, θα πρέπει να ασκούσε σαφώς έλξη στον Κάφκα". Το 1925, οι αδελφοί Κάρελ και Γιόσεφ Τσάπεκ, διάσημοι Τσέχοι θεατρικοί συγγραφείς, ίδρυσαν στο Καφέ Λουβρ το τσέχικο "Pen Club". Αλλά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σύχναζε στο Καφέ Λουβρ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πράγα στα 1911 - 1912.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harald Salfellner: "Franz Kafka and Prague", Vitalis Publishers, Praha, 2010.
  • Nicholas Murray: "Κάφκα", Εκδόσεις "ΙΝΔΙΚΤΟΣ" (ελληνική έκδοση), Αθήνα, 2005.