Καρτέλ Σιναλόα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Καρτέλ Σιναλόα - (ισπ.: Cártel de Sinaloa, γνωστό με τα αρχικά CDS) ή «Καρτέλ του Ειρηνικού», είναι εγκληματική οργάνωση - ίσως η πιο μεγάλη και ισχυρή εγκληματική οργάνωση του δυτικού ημισφαιρίου [1] ξεπερνώντας ακόμα και το διαβόητο Καρτέλ Μεντεγίν- που ασχολείται με το παράνομo εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών καθώς και με το ξέπλυμα ναρκο-χρημάτων. Το καρτέλ άρχισε να δραστηριοποιείται στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην πόλη Κουλιακάν της επαρχίας της Σιναλόα, στο Μεξικό. Υπό την ηγεσία του Χοακίν Γκουσμάν το καρτέλ αναπτύχθηκε στο λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο» του Μεξικού (οι πολιτείες Σιναλόα, Ντουράγκο, και Τσιχουάουα), παράγοντας και διακινώντας τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης, αρχικά και συνθετικά ναρκωτικά, αργότερα. Σύμφωνα με το National Drug Intelligence Center των ΗΠΑ το καρτέλ διακινεί κυρίως κοκαΐνη, ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη, κάνναβη, και MDMA .[2]
Σήμερα και μετά την σύλληψη του Γκουσμάν το καρτέλ αν και αντιμετωπίζει προβλήματα ηγεσίας, εξακολουθεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέδρο Πέρεζ ήταν ήδη από την δεκαετία του 1960 ο κύριος βαρώνος των ναρκωτικών στην πολιτεία Σιναλόα και ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος μαριχουάνας στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του, η Σιναλόα έγινε η πρωτεύουσα των ναρκωτικών του Μεξικού και υπό την ηγεσία του μεγάλωσε η δεύτερη γενιά Μεξικανών λαθρέμπορων ναρκωτικών όπως ο Χοακίν Γκουζμάν, ο Μιγκέλ Γκαγιάρντο, ο Ραφαέλ Κιντέρο, και άλλοι. [3]Οι νέοι αυτοί βαρώνοι, χώρισαν τις επικράτειές τους και τις οργανώσεις τους, με τον Γκουσμάν, και τον Ισμαέλ Σαμπάδα να διαχειρίζονται το εμπόριο ναρκωτικών της Σιναλόα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]