Καντιρού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καντιρού

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Σιλουρόμορφα (Siluriformes)
Υπεροικογένεια: Λορικαριοειδή (Loricarioidea)
Οικογένεια: Τριχομυκτερίδες (Trichomycteridae)
Γένος: Βανδέλλια (Vandellia)
Είδος: V. cirrhosa
Διώνυμο
Vandellia cirrhosa
Βαλενσιέν, 1846

Το καντιρού (επιστημονική ονομασία: Vandellia cirrhosa), γνωστό και ως ψάρι-βαμπίρ είναι είδος ψαριού που ζει στον Αμαζόνιο.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καντιρού είναι ενεργό καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανιχνεύει πιθανούς στόχους μέσω της όρασης και των χημικών αισθητήριων μηχανισμών του. Κρύβεται στον αμμώδη βυθό και επιτίθεται σε μεγαλύτερα ψάρια, όταν αυτά αναδύονται στην επιφάνεια. Δαγκώνει συνήθως την κοιλιακή ή την νωτιαία κεντρική αρτηρία του θύματος και δέχεται απευθείας το αίμα στην κοιλιά του, έως ότου αυτή γεμίσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 145 δευτερόλεπτα. Επειδή δεν διαθέτει ειδικό μηχανισμό απομύζησης του αίματος, αλλά απλώς τέμνει την αρτηρία του θύματος με τα δόντια του, ο χαρακτηρισμός «ψάρι-βαμπίρ» για το καντιρού θεωρείται παραπλανητικός. Κάποια είδη όπως το Colossoma macropomum είναι ικανά να προστατευτούν από τις επιθέσεις του, χρησιμοποιώντας το θωρακικό τους πτερύγιο για να το απομακρύνουν.

Τα καντιρού πιθανώς διαθέτουν κάποιου είδους βαλβίδα ή σφιγκτήρα που αποτρέπει την παλινδρόμηση του αίματος που έχουν απορροφήσει.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]