Ιερός Ναός Μεγάλης Παναγίας και Αγίου Δημητρίου Θήβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°19′3.03″N 23°18′55.85″E / 38.3175083°N 23.3155139°E / 38.3175083; 23.3155139

Ιερός Ναός Μεγάλης Παναγίας και Αγίου Δημητρίου Θήβας
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°19′3″N 23°18′56″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Θηβαίων
ΤοποθεσίαΘήβα
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα[1]

Ο Ιερός Ναός της Μεγάλης Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου είναι ένας ναός ο οποίος ανηκεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και βρίσκεται στην πόλη της Θήβας, στο Νομό Βοιωτίας, στην Ελλάδα.

Ο ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H εικόνα της Μεγάλης Παναγίας

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου που ονομάζεται και Μεγάλη Παναγία χτίστηκε το 1867 και σ'αυτόν μεταφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα της Μεγάλης Παναγίας απο την παλιά εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας η οποία καταργήθηκε. Ο ναός θεωρείτε ο μεγαλύτερος και μεγαλοπρεπέστατος απ' όλους τους άλλους ναούς της πόλης. Έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αρχαίους λίθους και ενεπύγραφες πλάκες και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Φιλοππότη. Ο ρυθμός της είναι σταυροειδής με τρούλο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός πήρε το όνομα Μεγάλη Παναγία, γιατί εκεί βρίσκεται η μεγάλη εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και είναι αρχαιότατη. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από το γεγονός ότι η Παναγία κρατάει τον Ιησού στη δεξιά της αγκαλιά, ενώ οι νεότερες τον κρατούν στην αριστερή. Στο ναό αυτό σώζονται εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1622, του Ιησού Χριστού, του Ιωάννη του Προδρόμου και η Σύναξις των αγίων Ασωμάτων με χρονολογία 1784, όπως επίσης και η επιγραφή Αθανάσιος αρχιερεύς Θηβών ΑΨΠΔ.

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός γιορτάζει δύο φορές, η πρώτη γιορτή είναι στις 15 Αυγούστου όπου γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και την παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας και η δεύτερη στις 26 Οκτωβρίου όπου γιορτάζεται ο Άγιος Δημήτριος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιάννης Μ.Αλεξανδρόπουλος Η Θήβα Μέσα Απο Τους Δρόμους Της-Ιστορικές Αναδρομές Και Μνήμες, Θήβα 1998,σελ. 146
  • Γεωργίου Δ.Τσεβά Ιστορία της Θήβας και της Βοιωτίας από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα, σελ. 612-613