Θαρσείν Χρει

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Θαρσείν Χρει, είναι το όνομα Ελληνόφωνης Ροκ μπάντας που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1973 από τους Γιώργο Μπιλικά, Μπάμπη Μαραγκό & Κώστα Χαλβαδάκη.

Θαρσείν Χρει
ΚαταγωγήΑθήνα, Ελλάδα
EίδοςRock, Folk Rock,
Παρουσία1973-1974, 2004-2009
Δισκογραφική εταιρείαColumbia, Anazitisi Records
ΜέληΓιώργος Μπιλικάς (Ρυθμική Κιθάρα, Φυσαρμόνικα, Φωνή),

Μπάμπης Μαραγκός (Σόλο Κιθάρα, Φυσαρμόνικα, Φωνή),

Κώστας Χαλβαδάκης (Μπάσο, Φωνή),

Δημήτρης Δημητράκας (Τύμπανα).
Πρώην μέληΤόλης Πιπεράς (Τύμπανα)

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Αθήνα οι τρεις παιδικοί φίλοι, με κοινά βιώματα αλλά και με κοινά ακούσματα, συνέδεσαν τις μουσικές τους ανησυχίες πολύ νωρίτερα. Από τα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Μπάμπης Μαραγκός και ο Κώστας Χαλβαδάκης ήταν μέλη του γκρουπ Boems, στο οποίο προστέθηκε αργότερα και ο Γιώργος Μπιλικάς αναλαμβάνοντας το πόστο του τραγουδιστή. Το γκρουπ αυτό διαλύθηκε λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων και οι τρεις φίλοι ξαναβρέθηκαν μαζί το 1971. Μια χρονιά που ξεκίνησε και η ασχολία τους με την τραγουδοποιία.

Pop Festival[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1973, είχαν ήδη αρκετό υλικό συγκεντρωμένο όταν πληροφορήθηκαν για το Pop Festival που διοργάνωνε τότε η δισκογραφική εταιρία "Columbia" και το περιοδικό "Φαντάζιο", στο οποίο οι τρεις φίλοι, πήραν μέρος σαν μονάδες. Δεσμευμένοι όμως από τους όρους του διαγωνισμού που ήθελε μόνο γκρουπ και όχι σόλο καλλιτέχνες, προσέλαβαν στα τύμπανα τον Τόλη Πιπερά, και έτσι δημιουργήθηκαν οι Θαρσείν Χρει, προκειμένου να λάβουν μέρος στο Pop Festival με το τραγούδι του Γιώργου Μπιλικά "Μέρα Βροχερή" το οποίο είχε προκριθεί για τον διαγωνισμό και το οποίο κέρδισε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία "καλύτερο τραγούδι". Το τραγούδι αυτό, απετέλεσε και τη μοναδική δισκογραφική τους κατάθεση, στο LP της Columbia "Pop Festival '73" [1] αφού κανείς από τη δισκογραφική εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το ρεπερτόριο του γκρουπ, παρ' όλο που είχαν υπογράψει πενταετές συμβόλαιο.

Στη συνέχεια, διοργάνωσαν και έλαβαν μέρος σε αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και στην επαρχία (Τρίκαλα & Αγρίνιο). Την άνοιξη του 1974 Δημήτρης Δημητράκας αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα Τόλη Πιπερά και με τη νέα σύνθεση εξακολούθησαν να δίνουν συναυλίες και να παίζουν σε διάφορα Αθηναϊκά κλαμπ της εποχής, παρουσιάζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου τους, τα δικά τους τραγούδια. Οι τελευταίες εμφανίσεις της μπάντας έγιναν στο κλαμπ Καζάμπρα, στην Πλάκα.

Η διάλυση του γκρουπ, ήρθε το καλοκαίρι του 1974 με τα γεγονότα της Κύπρου και την επιστράτευση (αναγκαστικά) και με την μεταπολίτευση (ουσιαστικά), που βρήκε την Ελλάδα να "κολυμπάει" στο πεντάγραμμο του -μέχρι τότε απαγορευμένου- πολιτικού τραγουδιού.

1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004, το ενδιαφέρον του ερευνητή Νίκου Καραθανάση, για το παλιό ηχογραφημένο υλικό των Θαρσείν Χρει και η επιμονή του να βρεθούν οι παλιές μπομπίνες με τα τραγούδια, είχαν σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία από την Anazitisi Records [2] του LP 1974 [3], σε βινύλιο, τετρακοσίων αριθμημένων συλλεκτικών αντιτύπων.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1973: "Pop Festival '73" (Columbia) [1]

2004: "1974" [3] (Anazitisi Records) [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Various - Pop Festival '73». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Welcome to Anazitisi Records». www.anazitisirecords.com. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. 3,0 3,1 «Θαρσείν Χρεί - 1974!». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019.