Θάνος Σταυρίδης (μουσικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θάνος Σταυρίδης
Πληροφορίες
Γέννηση18  Σεπτεμβρίου 1978
Λαγκαδάς
EίδοςΒαλκανική, World, Jazz
Μουσικά όργαναΑκορντεόν
ΠαρουσίαΑπό το 1997
Ιστότοπος
http://thanosstavridis.com/

Ο Θάνος Σταυρίδης (Λαγκαδάς, 18 Σεπτεμβρίου 1978) είναι Έλληνας ακορντεονίστας και συνθέτης, ο οποίος κινείται στο χώρο της βαλκανικής/γουόρλντ και τζαζ μουσικής σκηνής, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον αυτοσχεδιασμό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θάνος Σταυρίδης γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1978 στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης . Τα πρώτα του βήµατα στο ακορντεόν τα έκανε σε ηλικία 6 ετών. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και είναι κάτοχος πτυχίων Αρµονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει επίσης ασχοληθεί µε το σαξόφωνο, στο οποίο έφτασε στο επίπεδο διπλώµατος.

Είναι απόφοιτος του  Τµήµατος  Μουσικών  Σπουδών του  Αριστοτελείου  Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Αρχειοθετήθηκε 2018-10-17 στο Wayback Machine. στον τοµέα της εθνοµουσικολογίας. Η πτυχιακή εργασία είχε τίτλο: “Tο  Ακορντεόν και η Τεχνική του στις Κοµπανίες των Ανατολικορωµυλιωτών στην Ελλάδα”. Ασχολήθηκε µε  την παραδοσιακή µουσική  της  Ελλάδας και  γενικότερα  των  Βαλκανίων, ερευνώντας τον τρόπο µε τον οποίο χρησιμοποιείται το ακορντεόν είτε ως σολιστικό, είτε ως όργανο συνοδείας. Υπήρξε ιδρυτής της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά το 1999, την  οποία  διευθύνει  έκτοτε.


Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Ο Θάνος Σταυρίδης είναι καθηγητής ακορντεόν στο Τμήμα Μουσικών Σπουδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τµήµα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου) απ’ το 2010 έως και σήμερα. Παράλληλα διδάσκει  ακορντεόν  σε  ωδεία της Αθήνας και της περιφέρειας, ενώ έχει κάνει και σεµινάρια ελληνικής παραδοσιακής µουσικής στην Ελλάδα (όπως στο Φεστιβάλ ακορντεόν στη Σύρο, όπου δίδαξε το καλοκαίρι του 2015), αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του “Πανελληνίου Συλλόγου Καθηγητών Ακορντεόν”, αλλά και του  “Συλλόγου  φίλων  της  Jazz”.


Mουσικά σχήματα

Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του µουσικού σχήµατος “Βόρειοι Εταίροι”, το οποίο έδρασε  στη  Θεσσαλονίκη  για  περίπου 10 χρόνια,  συνδυάζοντας ελεύθερα τις τεχνοτροπίες της jazz µ’ ένα ιδιαίτερα εκφραστικό ηχητικό πεδίο, που απλώνεται στο σύνολο της ελληνικής - βαλκανικής παράδοσης. Ο πρώτος τους δίσκος ακτίνας µε τίτλο “Παράδοση Α' jazz”, βρισκόταν στο Νο 367 επί συνόλου 1005 δίσκων  για το 2005  στα World Music Charts.

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό µέλος των Cabaret Balkan, ένα από τα πρώτα σχήµατα στην Ελλάδα που ασχολήθηκε µε τον Βαλκανικό ήχο, αναµιγµένο µε τα σύγχρονα electro pop-rock µουσικά ρεύµατα.

Τα πιο πρόσφατα groups των οποίων είναι ιδρυτικό µέλος είναι οι Drom και οι Tales from the Box. Οι Drom είναι μια μουσική κολεκτίβα που αντλεί ήχους και χρώματα από τις μελωδίες των τσιγγάνων του χθες και τις παντρεύει με τ' αρώματα των Βαλκανίων και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Mια διαδρομή που ξεκινά από την Ήπειρο, περνά από τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, τη Σόφια, το Βελιγράδι και φτάνει στο Βουκουρέστι. Οι Tales from the Box με δύο όργανα μόνο, το ακορντεόν του Θάνου Σταυρίδη και το βιολοντσέλο της Στέλλας Τέμπρελη, δημιουργούν ιστορίες που φέρνουν στο νου κλασικά έργα, παλιό ραδιόφωνο, διεθνή κι ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και μουσικές και ακούσματα από προηγούμενες δεκαετίες μέχρι σήμερα.


Εμφανίσεις – Φεστιβάλ

Ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο στα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, δουλεύοντας σαν ακορντεονίστας σε ρεµπετάδικα και διάφορα άλλα στέκια και µουσικές σκηνές  της  Θεσσαλονίκης . Από τότε μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ φολκλορικής μουσικής, τόσο στην Ελλάδα,  όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:


Με Βόρειους Εταίρους:

1o Jazz Festival Μονής Λαζαριστών 2007 (Θεσσαλονίκη)

Samothraki World Music Festival 2005

1ο Jazz & Έθνικ Φεστιβάλ Μεθάνων 2006


Με Cabaret Balkan:

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2009

Γιορτές της Γης 2010 (Βλάστη – Κοζάνη)

Rockwave 2009, μαζί με τους Gogol Bordello, Moby, Placebo

Balkan Music Square 2010 (Οχρίδα - Βόρεια Μακεδονία)

Δραμάικα Festival 2011 (Δράμα)


Με Drom:

Musikmesse Festival 2018 Αρχειοθετήθηκε 2020-08-03 στο Wayback Machine. (Φρανκφούρτη - Γερμανία)

So Fest 2019 (Σόφια - Βουλγαρία)

Lokum fest 2019 (Bitola – Βόρεια Μακεδονία)

Kumanovo Jazz Festival 2018 and 2019 (Kumanovo, Βόρεια Μακεδονία)

Jazz a Burgas 2019 (Burgas, Βουλγαρία)

Orbelus Balkan Spring Festival (Melnik = Βουλγαρία, κάθε χρόνο από το 2017)

Grecomania Festival 2020 (Βρυξέλλες = Βέλγιο)

Cyprys Accordion Festival 2019


Με Tales from the Box

Συναυλία στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ 2019


Επίσης, συμμετείχε σαν guest στη μεγάλη συναυλία του Vlatko Stefanovski στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Οχρίδας το 2018, καθώς επίσης και στην εκδήλωση μνήμης για τα 56 χρόνια από το μεγάλο σεισμό στην πόλη των Σκοπίων, μαζί με την Skopje Big Band το 2019. Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στο Fengaros Festival στην Κυπρο, σαν guest με τις Vasiliki Anastasiou and the Amalgamation.


Δισκογραφικές συμμετοχές

Ο Θάνος Σταυρίδης τα τελευταία χρόνια συµµετέχει επίσης ως session µουσικός κι ενορχηστρωτής σε  πολλές ηχογραφήσεις  και συναυλίες.  Μεταξύ  άλλων, µέσα  στο 2009 κυκλοφόρησε το album “Καλά το λεν για το φεγγάρι” του Γιώργου Καλογήρου, σε µέρος του οποίου υπογράφει την ενορχήστρωση. Το 2011 υπογράφει την ενορχήστρωση  στη δισκογραφική δουλειά «Νουριέ ιε µπόλνα λέγκναλα» µε τραγούδια από τα Ποµακοχώρια της ελληνικής Ροδόπης, τον πρώτο δίσκο που κυκλοφορεί επίσημα στην ελληνική δισκογραφία µε πομάκικα παραδοσιακά τραγούδια. Τον Ιανουάριο του 2014 συνυπογράφει την ενορχήστρωση και τη µουσική επιµέλεια του album «Τί λέει η αλεπού» σε µουσική της Ευανθίας Ρεµπούτσικα και στίχους Ελένης Ζιώγα. Το 2020 συνυπογράφει την ενορχήστρωση του δίσκου του Μάκη Σταμούλη «Γελάς»,μαζί με τον Δημήτρη Λάππα και τον συνθέτη.


Προσωπική δισκογραφία

Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε από την Kyklos Records η πρώτη του ολοκληρωµένη δισκογραφική δουλειά, µε τίτλο «Mε µια βαλίτσα όνειρα», η οποία περιέχει 12 δικές του ορχηστρικές συνθέσεις στις οποίες παίζουν συνολικά 27 µουσικοί από Ελλάδα και Βαλκάνια, ενώ σ’ ένα τραγουδάει και η Ματούλα Ζαµάνη. Ο  δίσκος  έχει  αποσπάσει  πολύ  καλές κριτικές  στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθµούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Έχει ψηφιστεί µέσα στους 10 καλύτερους δίσκους έθνικ µουσικής στο σταθµό Les Rutes del So της Βαρκελώνης, ενώ είναι υποψήφιος στην κατηγορία “Μουσικές του Κόσμου” της Ένωσης Γερμανών Κριτικών.


Άλλες συνεργασίες

Ευανθία Ρεμπούτσικα,  Άλκηστις   Πρωτοψάλτη,  Γιώργος   Νταλάρας, Σωκράτης Μάλαµας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαµάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Theodosii  Spassov,  Peter  Ralchev,  Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης, Παντελής Στόικος και πολλοί άλλοι.

[1] [2] [3] [4] [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θάνος Σταυρίδης με μια βαλίτσα όνειρα». Δισκορυχείον, Φώντας Τρούσσας. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2020. 
  2. «Θάνος Σταυρίδης και dRomΜε μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα». Αυγή, Ιλάν Σολομών. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2020. 
  3. «Ο Θάνος Σταυρίδης τριγυρνά «με μια βαλίτσα όνειρα»». Σάρωθρον, Άκης Σακισλόγλου. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2020. 
  4. «Ο Θάνος Σταυρίδης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ». Tetragwno, Λάζαρος Αντωνιάδης. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2020. 
  5. «Θάνος Σταυρίδης: "Το ακορντεόν «αναπνέει» στην αγκαλιά του μουσικού που το παίζει"». Max Mag, Ντιάννα Μαμή-Κούπερ. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2020.