Αρχαίο θέατρο Οχρίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαίο θέατρο Οχρίδας
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση και αρχαίο ελληνικό θέατρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°6′53″N 20°47′38″E
Διοικητική υπαγωγήΟχρίδα και Δήμος Οχρίδας
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Προστασίαheritage site in North Macedonia
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαίο Θέατρο της Οχρίδας, χρονολογούμενο από την ελληνιστική περίοδο βρίσκεται στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Ανεγέρθηκε το 200 π.Χ. και είναι το μοναδικό ελληνιστικού τύπου θέατρο στην χώρα, καθώς τα υπόλοιπα τρία στους Σκούπους, στους Στόβους και την Ηράκλεια Λυγκηστίς χρονολογούνται από την ρωμαϊκή περίοδο. Παραμένει ασαφής η χωρητικότητα του αρχικού θεάτρου, καθώς μόνο το κάτω τμήμα διασώζεται σήμερα. Το ανοιχτό θέατρο ευρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία: οι δύο λόφοι που το περικλείουν, το προστατεύουν από τους ανέμους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την ακουστική κατά την διάρκεια των παραστάσεων.

Κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το θέατρο χρησιμοποιείτο επίσης ως αρένα για μονομαχίες. Ωστόσο, καθώς το θέατρο ήταν, επίσης, χώρος εκτελέσεων Χριστιανών από τους Ρωμαίους, σύντομα μετατράπηκε σε ιδιαιτέρως μισητό μνημείο για τους τοπικούς κατοίκους. Ως αποτέλεσμα, λόγω αυτού του μίσους, το θέατρο εγκαταλείφθηκε και ετάφη από τους τοπικούς κατοίκους μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πράξη αυτή, όμως, είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, προτού έρθει στο φως στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε ορισμένες κατοικίες της περιοχής, μεγάλου μεγέθους λίθοι με ανάγλυφες αναπαραστάσεις του ελληνικού θεού Διονύσου και των μουσών ανευρέθηκαν, οδηγώντας τους αρχαιολόγους στην εικασία πως κάποιο ελληνικό θέατρο (καθώς ο Διόνυσος και οι μούσες σχετίζονταν με τις τέχνες του θεάματος) πιθανώς να ευρισκόταν στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το θέατρο χρησιμοποιείται εκ νέου για δημόσιες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, όπερες, καθώς και μπαλέτα.[1] Τα τελευταία χρόνια, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, όπως εκείνες του Μπολσόι και του Χοσέ Καρρέρας λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι ως μέρος του Θερινού Φεστιβάλ της Οχρίδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Macedonia National Tourism Portal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2016. 

Συντεταγμένες: 41°06′53″N 20°47′38″E / 41.114711°N 20.793894°E / 41.114711; 20.793894