Θάλασσα των Σαργασσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Θάλασσα των Σαργασσών

Η Θάλασσα των Σαργασσών είναι μια περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού. Πήρε το όνομά της από το σάργασο, ένα είδος φαιοφύκους που βρίσκεται σε αφθονία εκεί.

Η θάλασσα είναι ουσιαστικά μια επιμήκης περιοχή στο μέσο του Βόρειου Ατλαντικού, και περιστοιχίζεται από θαλάσσια ρεύματα. Στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Οι διαστάσεις της είναι κατά προσέγγιση 1.100 χιλιόμετρα πλάτος και 3.200 χιλιόμετρα μήκος, από τις 70 έως τις 40 μοίρες γεωγραφικό μήκος και 25–35 μοίρες γεωγραφικό πλάτος. Τα νησιά Βερμούδες βρίσκονται στο δυτικό όριο της θάλασσας.

Η θάλασσα των Σαργασσών είναι επίσης γνωστή για το φαινόμενο της μεγάλης διάρκειας νηνεμίας (άπνοια) κατά τη διάρκεια του οποίου τεράστιες ποσότητες φυκιών συγκεντρώνονται στην έκταση της. Τα παλιά χρόνια αποτελούσε φόβητρο των ναυτικών και των ιστιοφόρων πλοίων καθώς δεν διέθεταν μηχανές ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και συχνά τα κολλημένα στα φύκια πλοία μετατρέπονταν σε υγρούς τάφους για το πλήρωμα, δεδομένου ότι τότε ήταν πολύ δύσκολος ο έγκαιρος εντοπισμός ενός ναυαγίου. Στη σημερινή εποχή πολλά μικρά σκάφη κινδυνεύουν εάν βρεθούν εκεί καθώς τα φύκια κολλάνε στις μικρές προπέλες και μπορούν πολύ εύκολα να τα ακινητοποιήσουν.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος πίστευε πως βρήκε στεριά, βλέποντας τα φύκια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sargasso Sea στο Wikimedia Commons
  • Η Θάλασσα των Σαργασσών, η μόνη θάλασσα στη Γη χωρίς ακτές - geografikoi