Η χαρτοπαίχτρα (θεατρικό έργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χαρτοπαίχτρα είναι κωμικό θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που έγινε γνωστό κυρίως από την κινηματογραφική του μεταφορά σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με τη Ρένα Βλαχοπούλου στον ομώνυμο ρόλο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η Πράξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βράδυ, στο σαλόνι του σπιτιού της κυρίας Αλέκας

Ο Λάκης επιστρέφει σπίτι του μετά από νυχτερινή διασκέδαση μεθυσμένος και τον επιπλήττει η οικιακή βοηθός του σπιτιού, κυρία Μαριγώ. Λίγο μετά επιστρέφει η αδελφή του Νίνα, η οποία είναι απογοητευμένη επειδή η σχέση της με τον μνηστήρα της Γιαννάκη κινδυνεύει λόγω της κακής συμπεριφοράς που του επιδεικνύουν η μητέρα της Αλέκα αλλά και ο Λάκης. Τα δύο αδέλφια φιλονικούν και η Νίνα κλαίει επειδή ο Γιαννάκης της ζήτησε να χωρίσουν. Ο Λάκης λέει στη Νίνα ότι έμαθε πως ο πατέρας τους, Ανδρέας, κυκλοφορεί με μια νεότερη γυναίκα και διασκεδάζει σε νυχτερινά κέντρα ενώ την ίδια ώρα η μανιώδης χαρτοπαίχτρα Αλέκα παίζει επί ώρες χαρτιά σε ένα άλλο διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας. Ο Ανδρέας επιστρέφει και συμπλέκεται με το Λάκη για την συμπεριφορά του. Τον προειδοποιεί να συνετιστεί και αφού ηρεμεί και τη Νίνα, πηγαίνουν και οι τρεις για ύπνο. Λίγο μετά, στο ήσυχο σαλόνι εισβάλλει η κυρία Αλέκα με την παρέα της για να συνεχίσουν την παρτίδα τους αφού το καρέ τους στο διαμέρισμα που έπαιζαν πριν διαλύθηκε από την επέμβαση του συζύγου μίας κυρίας από το καρέ. Ενώ συζητούν αυτά τα γεγονότα μεγαλόφωνα και αρχίζουν να ξαναπαίζουν, η Μαριγώ ξυπνά και η Αλέκα την υποχρεώνει να καθίσει δίπλα της για να της φέρει γούρι. Ο Ανδρέας ξυπνά από τη φασαρία και το καρέ διαλύεται, και ενώ η Αλέκα ξεπροβοδίζει τους συμπαίκτες της, ένα μέλος της συντροφιάς, η κυρία Λελέ, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει στον Ανδρέα, με τον οποίο τελικά έχουν κρυφό δεσμό.

2η Πράξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

3η Πράξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από στο θέατρο Μπουρνέλλη τη χειμερινή περίοδο 1963-1964 από τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας. Η διανομή της πρεμιέρας περιελάμβανε επίσης τον Ανδρέα Φιλιππίδη, τη Σαπφώ Νοταρά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου [1] Τη χειμερινή περίοδο 1981-1982 το έργο ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Αρώνη στον τελευταίο της ρόλο και η διανομή περιελάμβανε τον Νίκο Τζόγια, τη Τζόλυ Γαρμπή[2]. Με τον ρόλο αυτό αναμετρήθηκαν ακόμα στο θέατρο η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Υρώ Μανέ, στην τηλεόραση η Κατερίνα Γιουλάκη και στο ραδιόφωνο η Βίλμα Κύρου.

Εξώφυλλο του προγράμματος της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου το 1982

Προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία του Δαλιανίδη με πρωταγωνίστρια τη Βλαχοπούλου γυρίστηκε την επόμενη χρονιά. Η γνωστή ηθοποιός έπαιξε το ρόλο και στο θέατρο το (1975 και 1993-94).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]