Η Συμβολή των ανθρώπων της ΕΣΣΔ στον παγκόσμιο πολιτισμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The contribution of the peoples of the USSR to world culture and civilization
«Η Συμβολή των ανθρώπων της ΕΣΣΔ στον παγκόσμιο πολιτισμό» (UNESCO)

Το έργο Η Συμβολή των ανθρώπων της ΕΣΣΔ στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι πίνακας του Ρώσου ζωγράφου Ίλια Γκλαζούνοφ που εκτίθεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO, στο Παρίσι. Το έργο φιλοτεχνήθηκε αποκλειστικά για την UNESCO το 1980 με δωρεά από την ΕΣΣΔ. Ο Γκλαζούνοφ είχε μεγάλη αναγνώριση σε όλη του την ζωγραφική καριέρα και τιμήθηκε από την UNESCO με χρυσό μετάλλιο για «εξέχουσα συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό».[1] [2]

Στον πίνακα απεικονίζονται οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του Σοβιετικού πολιτισμού και ιδιαίτερα της ρωσικής τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών.

Ο πίνακας περιλαμβάνει ανθρώπους με τεράστια απήχηση στην παγκόσμια κουλτούρα όπως είναι οι ποιητές και λογοτέχνες: Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Αλεξάντρ Πούσκιν, Νικολάι Γκόγκολ, Λέων Τολστόι, Αντόν Τσέχωφ, οι μουσικοί, συνθέτες: Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Σεργκέι Προκόφιεφ και άλλα εμβληματικά πρόσωπα όπως: Μιχαήλ Λομονόσοφ, Φιόντορ Σαλιάπιν, Μιχαήλ Βρούμπελ, Αλεξάντρ Μπλοκ, Γιούρι Γκαγκάριν και άλλοι.

Ο πίνακας, ακόμη, περιλαμβάνει αναφορές στην ρωσική παράδοση και κουλτούρα, όσο και σε φανταστικούς χαρακτήρες, αντικείμενα και αρχιτεκτονική της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «GLAZOUNOV, Ilya Sergeyevich (1930-):LA CONTRIBUTION DES PEUPLES DE L'URSS A LA CULTURE ET A LA CIVILISATION MONDIALE:The UNESCO works of art collection». www.unesco.org. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. Глазунов, Илья (1982). ДАР СССР ЮНЕСКО. Планета.