Η Μάχη της Μιλβίας Γέφυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η νωπογραφία Η Μάχη της Μιλβίας Γέφυρας βρίσκεται στην Αίθουσα του Κωνσταντίνου, στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Η Μάχη της Μιλβίας Γέφυρας είναι νωπογραφία σε μία από τις αίθουσες, τώρα γνωστές ως Αίθουσες του Ραφαήλ, στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού και εικονίζει τη μάχη που είχε γίνει στο Pons Milvius, βόρεια της Ρώμης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία (fresco) βρίσκεται στην Αίθουσα του Κωνσταντίνου (Sala di Constantino) και εκτελέστηκε από τον Τζούλιο Ρομάνο και άλλους βοηθούς τού Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Ραφαήλ, ο οποίος απεβίωσε το 1520. Πιθανότατα ζωγραφίστηκε - σε σχέδια του Ραφαήλ - κατά το χρονικό διάστημα 1520-1524.

Έπειτα από το τέλος του Διδασκάλου, ο Τζούλιο Ρομάνο εργάστηκε μαζί με άλλα μέλη του εργαστηρίου του Ραφαήλ για να τελειώσουν τη διακόσμηση με νωπογραφίες των αιθουσών, που τώρα είναι γνωστές ως Stanze di Raffaello, στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Η Μάχη της Μιλβίας Γέφυρας δείχνει τη μάχη που έγινε στις 28 Οκτωβρίου 312 μεταξύ του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ του Μεγάλου και του Μαξεντίου. Η παράδοση αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Α΄ είδε ένα όραμα, όπου ο Σταυρός εμφανίστηκε στον ουρανό και μία φωνή του είπε: Εν τούτω νίκα, δηλ. χρησιμοποίησε τον Σταυρό ως έμβλημα και με αυτό νίκησε. Αφού έκανε αυτό, νίκησε στη μάχη και απέδωσε τη νίκη του στον Χριστό.

Η Μιλβία γέφυρα (ponte Milvio) υπάρχει ακόμη στα βόρεια της Ρώμης στην αρχαία της κατάσταση, και ως πριν λίγα χρόνια τα αυτοκίνητα επιτρεπόταν να τη διασχίζουν για να περάσουν τον Τίβερη. Τώρα μπορεί μόνο να τη δουν οι πεζοί.