Ερεβίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερεβίδες
Eulepidotis affinis από τον Παναμά
Eulepidotis affinis από τον Παναμά
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Ανθυποβασίλειο: Αμφίπλευρα (Bilateria)
Υπερσυνομοταξία: Εκδυσόζωα (Ecdysozoa)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Λεπιδόπτερα (Lepidoptera)
Υποτάξη: Γλωσσώδη (Glossata)
Ανθυποτάξη: Ετερόνευρα (Heteroneura)
Υπεροικογένεια: Noctuoidea
Οικογένεια: Ερεβίδες
(Erebidae)
(Leach, 1815)

Συνώνυμα
  • Allia, Walker, 1867

Οι ερεβίδες (επιστημονική-λατινική ονομασία Erebidae) είναι οικογένεια από νυχτοπεταλούδες, δηλαδή έντομα της υπεροικογένειας Noctuoidea. Οι ερεβίδες είναι μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες λεπιδόπτερων όσον αφορά τον αριθμό ειδών, που μετά από σύγχρονες μοριακές φυλογενετικές έρευνες φθάνουν τις 24 χιλιάδες, και περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εντόμων ως προς τη μορφή και το μέγεθος.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μεγέθη των ενηλίκων ερεβίδων ποικίλλουν από εκείνο της μεγαλύτερης νυχτοπεταλούδας ή σκόρου που υπάρχει («μαύρη μάγισσα», άνοιγμα πτερύγων 12,7 εκατοστών) μέχρι το εκείνο των μικρότερων μακρολεπιδόπτερων (είδη της υποοικογένειας υπενοδίνες, άνοιγμα πτερύγων 0,6 εκατοστό). Το χρώμα των ενήλικων εντόμων παρουσιάζει επίσης μεγάλη ποικιλία, από το πιο «μουντό» μέχρι αποχρώσεις παραλλαγής («καμουφλάζ») και ζωηρές αποχρώσεις (π.χ. στις αγαναΐνες και τις αρκτιίνες). Οι ερεβίδες ζουν σε όλες τις ηπείρους της Γης εκτός της Ανταρκτικής.

Υποοικογένειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Zahiri, Reza, κ.ά.: «Molecular phylogenetics of Erebidae (Lepidoptera, Noctuoidea)», Systematic Entomology, τόμος 37 (έτος 2012), σσ. 102-124, doi:10.1111/j.1365-3113.2011.00607.x

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]