Εκπαίδευση στο Μπασκορτοστάν
Η εκπαίδευση στο Μπασκορτοστάν είναι μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος στη Ρωσία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι η δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων στα μπασκιρικά και τα ταταρικά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εκμάθησης μειονοτικών γλωσσών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με επιφύλαξη καθώς ένας σημαντικός αριθμός μαθητών σπουδάζουν στην ρωσική γλώσσα.
Εκπαίδευση σε εθνικές μειονοτικές γλώσσες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας του Μπασκορτοστάν, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν δεκατέσσερις μητρικές γλώσσες για το σχολικό έτος 2000. Αυτές είναι τα μπασκιρικά, ρωσικά, ταταρικά, τα τσουβασικά, τα μάρι, τα ουντμουρτικά, τα μορδοβικά, τα γερμανικά, τα λετονικά, τα ουκρανικά, τα λευκορωσικά, τα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα πολωνικά[1].
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μαθητών για διδασκαλία στη μητρική τους γλώσσα, το Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Βιρσκ (παράρτημα του Βασκιρικού Κρατικού Πανεπιστημίου στο Βιρσκ) για την κατάρτιση τους: το τμήμα Βασκιρικής γλώσσας και φιλολογίας άνοιξε το 1996, το τμήμα ταταρικής γλώσσας και λογοτεχνίας άνοιξε το 1995, ενώ το τμήμα γλώσσας και φιλολογίας της γλώσσας Μάρι άνοιξε το 1993[2].
Εκπαίδευση στα μπασκιρικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η μπασκιρική γλώσσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες του Μπασκορτοστάν[3]. Μετά το 2010 ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας για τη μπασκιρική γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Μπασκορτοστάν έχει μειωθεί δραστικά στη δημοκρατία με διάφορες προφάσεις στα προγράμματα σπουδών των σχολείων. Υπάρχει ζήτημα με την ανάπτυξη των βασκιρικών σχολείων. Σύμφωνα με διάφορες προφάσεις, οι ομοσπονδιακές αρχές υποστηρίζουν τα ρωσικά σχολεία. Αλλά σε αντίθεση με τα βασκιρικά σχολεία, τα ρωσικά σχολεία παραδίδουν τα μαθήματα στα ρωσικά. Τα βασκιρικά παιδιά που σπουδάζουν με τον τρόπο αυτό στερούνται την ευκαιρία να μελετήσουν τη μητρική τους γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Εκπαίδευση στα ταταρικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 2002, το λύκειο αρ. 84 αναμορφώθηκε για να γίνει γυμνάσιο μελέτης της ταταρικής γλώσσας.[4]
Εκπαίδευση στα Μόκσα και Έρζυα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 2017 η μορδοβιανή γλώσσα διδασκόταν σε έξι σχολεία[5]. Οι δάσκαλοι μορδοβικής γλώσσας που υπηρετούν σε σχολεία του Μπασκορτοστάν καταρτίζονται στην πολυεπαγγελματική σχολή του Στερλιταμάκ.
Εκπαίδευση στο αρμενικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το κρατικό αρμενικό Σχολείο στην Ούφα ιδρύθηκε με διάταγμα του Επικεφαλής της Διοίκησης της Πόλης Ουφά το 2001.[6]
Εκπαίδευση στα εβραϊκά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένα Εβραϊκό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ούφα άνοιξε το 2003[7] με επιφυλάξεις, καθώς υπάρχουν και μη-Εβραίοι μαθητές.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Το Νέο Millenium Εθνών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2019.
- ↑ «Βιρσκ Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2019.
- ↑ Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, το Άρθρο 1
- ↑ «84 Ούφα τατάρ γυμνάσιο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2019.
- ↑ Μορδοβίας Εθνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Μπασκορτοστάν γιορτάζει την 20η επέτειο
- ↑ «Αρμενικό Σχολείο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2019.
- ↑ Εβραϊκό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ούφα