Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπαίδευση στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Την εκπαίδευση στην Κύπρο επιβλέπει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα διαιρείται στην προσχολική εκπαίδευση (ηλικίες 3-6), πρωτοβάθμια εκπαίδευση (ηλικίες 6-12), δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ηλικίες 12-18) και ανώτατη εκπαίδευση (ηλικίες 18+). Η πλήρης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών. Η κρατική σχολική φοίτηση, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταβάλλεται από τους φόρους. Υπάρχει επίσης ένα παράλληλο σύστημα διαπιστευμένης ανεξάρτητης εκπαίδευσης και οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους με οποιοδήποτε κατάλληλο μέσο. Τα ιδιωτικά σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν καλύπτονται συνήθως από το κράτος. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αρχίζει συχνά με ένα τετραετές πτυχίο. Μεταπτυχιακοί τίτλοι περιλαμβάνουν μεταπτυχιακούς τίτλους, που διδάσκονται με έρευνα, με διδακτορικό δίπλωμα, είτε με πτυχίο που συνήθως διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα πανεπιστήμια απαιτούν διαπίστευση για την έκδοση πτυχίων.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 υπήρχαν 340 δημοτικά σχολεία με 49.612 φοιτητές και 4.144 εκπαιδευτικούς.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μέση ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο είναι ένα εξαετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ηλικίας 12 έως 18 ετών. Ο Άνω κύκλος της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης προσφέρει τριετές πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας 15-18 ετών.

Αποτελείται από το Γυμνάσιο, όπου η κύρια συγκέντρωση είναι μια γενική ανθρωπιστική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Από εκεί φοιτούν στο Λύκειο, ένα πιο ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει διάφορες ειδικότητες ανάλογα με τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Διατίθενται τεχνικές και επαγγελματικές πίστες.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανώτερη ή τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από ένα δίκτυο κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολών. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πιστοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2005 και απαιτούν ειδική άδεια λειτουργίας και ανάθεσης πτυχίων. Αυτό καθορίστηκε στο νόμο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων του 2005.

Σήμερα τα ακόλουθα πανεπιστήμια διαθέτουν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την έκδοση ακαδημαϊκών τίτλων:

Δημόσια πανεπιστήμια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Πανεπιστήμιο Κύπρου (Π.Κ.)
  2. Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.)
  3. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.)

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  2. Πανεπιστήμιο Frederick
  3. Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
  4. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  5. Πανεπιστήμιο Λεμεσού
  1. Κολλέγιο Ενότητας Πόλης Λευκωσίας
  2. Κολλέγιο Λήδρας Λευκωσία
  3. Κυπριακό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ Λευκωσίας