Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ίδρυση2004
ΠρύτανηςΑνδρέας Αναγιωτός
ΈδραΛεμεσός, Κύπρος
ΣχολέςΈξι
Ιστοσελίδαhttp://www.cut.ac.cy

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι το 3ο δημόσιο Κυπριακό Πανεπιστήμιο.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΠΑΚ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2003 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Η έδρα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η Λεμεσός.

Πρόκειται για αυτόνομο Πανεπιστήμιο ισότιμο με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η οργανωτική και διοικητική του δομή, καθώς και η νομική του υπόσταση, βασίστηκαν στο Νόμο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η εισδοχή για προπτυχιακές σπουδές γίνεται μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ενώ αριθμός θέσεων διατίθεται για λογαριασμό υποψηφίων από την Ελλάδα διά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο συναγωνισμός εισδοχής στο Πανεπιστήμιο για προπτυχιακές σπουδές ήταν ιδιαίτερα έντονος. Η αναλογία υποψηφίων - εισερχομένων στις σχολές του είναι σήμερα 10 προς 1.[1]

Πανεπιστημιακές κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς βαθμολογίες, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται:

Μεταξύ των κορυφαίων 300-350 πανεπιστημίων στην παγκόσμια πανεπιστημιακή κατάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2018-2019 [2]

Σχολές και Τμήματα[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ΤΕΠΑΚ λειτουργούν έξι Σχολές στις οποίες υπάγονται έντεκα τμήματα. Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών αποτέλεσαν προϊόντα πανεπιστημιοποίησης διδακτικών αντικειμένων άλλων Ανώτερων Σχολών της Κύπρου όπως Τμήματα του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, της Νοσηλευτικής Σχολής, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγινε συγχώνευση Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με σκοπό την ίδρυση του ΤΕΠΑΚ.

 • Σχολή Επιστημών Υγείας
  • Τμήμα Νοσηλευτικής
  • Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης Η προσθήκη του Τμήματος Επιστημών αποκατάστασης έγινε με απόφαση που λήφθηκε τον Απρίλιο του 2010 με σκοπό να δεχτεί τους πρώτους του φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2013 στο πρόγραμμα Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας. Το νέο τμήμα θα προσφέρει τέσσερα προγράμματα σπουδών και συγκεκριμένα, Πτυχίο Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας, Πτυχίο Φυσικοθεραπείας, Πτυχίο Εργοθεραπείας και τέλος Πτυχίο Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας. Το τμήμα θα προσφέρει επίσης τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και ένα διδακτορικό.
  • Διεθνές Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία έχει ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ κάτω από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και προσφέρει Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Πρόκειται για το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Περιβαλλοντική Υγεία. Από το Σεπτέμβρη του 2011 θα προσφέρονται ακόμη δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα, στην Βιοστατιστική και Επιδημιολογία, και ένα τέταρτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομία και Πολιτική της Υγείας που θα αρχίσει τον Σεπτέμβρη του 2013.
 • Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης
  • Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Αποτελεί ένα ξεχωριστό τμήμα καθώς παρέχει την δυνατότητα στους φοιτητές του, να συνδυάσουν διαφόρων κατηγοριών πεδία κατά τις σπουδές τους. Υπάρχουν συγκεκριμένα 5 πεδία: Δημοσιογραφία, Μάρκετινγκ, Πολιτική της Επικοινωνίας, Σχεδιασμό Ιστοσελίδας, Κοινωνιολογία. Οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση-κλίση που τους ενδιαφέρει. Η ιδιομορφία του τμήματος, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των πεδίων, αυξάνοντας το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των σπουδών. Οι μαθητές στο Τμήμα αυτό οφείλουν να διδαχτούν 16 Υποχρεωτικά Μαθήματα Βάσης, 6 Υποχρεωτικά Μαθήματα Γλώσσας, 20 μαθήματα Επιλογής Θεματικών Περιοχών και 6 μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής. Με την συμπλήρωση 12 ή περισσότερων μαθημάτων σε μία Θεματική Περιοχή θα αποτυπώνεται και στο Πτυχίο ως «επιτυχής ολοκλήρωση των απαιτήσεων» της συγκεκριμένης Θεματικής Περιοχής. Το πτυχίο απονέμεται στους φοιτητές που συμπληρώνουν 240 ECTS έχοντας επιτύχει σε 48 μαθήματα των 5 ECTS. Οι Θεματικές Περιοχές είναι 5 και είναι οι ακόλουθες: (1) Πολιτική Επικοινωνία, (2) Δημοσιογραφία, (3) Εφαρμοσμένη Επικοινωνία, (4) Τεχνολογία, Κουλτούρα και Κοινωνία, (5) Διαχείριση Πληροφορίας.
  • Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας (υπό ίδρυση) με κατευθύνσεις τη Διαφήμιση, τη Δημοσιογραφία και τις Δημόσιες Σχέσεις.

Διοίκηση[4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΠΑΚ ως ανεξάρτητο και αυτοδύναμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου διοικείται από το Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις ενώ η Σύγκλητος αποτελεί το Ανώτατο Ακαδημαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου. Ενδεκαμελής Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή ανέλαβε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου μέχρι την εκλογή του Συμβουλίου και της Συγκλήτου που παραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και ανέδειξε την πρώτη Σύγκλητο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.[5]

Πρύτανης εξελέγη η Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων εξελέγη η Καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου και Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ο Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός. Την Σύγκλητο απαρτίζουν οι Κοσμήτορες των Σχολών Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας, Μηχανικής και Τεχνολογίας. Ακόμη, συμμετέχουν εκπρόσωποι μελών ΔΕΠ ανά Σχολή, πέντε εκπρόσωποι φοιτητών και χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών και ο Διευθυντής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

Η πρώτη Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2012.[6]

Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στηρίζουν επτά Υπηρεσίες.[7]

Υποδομή - Χωροθέτηση Κτιρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο εδρεύει στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού σε ιστορικά αναπαλαιωμένα κτήρια όπως το Παλαιό Κτίριο του Κτηματολογίου, το κτίριο Δικαστηρίων, το Παλαιό κεντρικό ταχυδρομείο, το ιστορικό ξενοδοχείο Κοντινένταλ, το πρώην πολυκατάστημα Τοφής Κυριάκου και άλλα. Η σταδιακή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε αριθμό σχολών, τμημάτων και φοιτητών προβλέπει επέκταση πέρα από τον ιστορικό πυρήνα της πόλης και δημιουργία πανεπιστημιούπολης στην περιοχή που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και το παλαιό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Γενικό Σχέδιο (Master Plan)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2020 ο αριθμός των φοιτητών αναμένεται να φτάσει τις 8000 ενώ το Πανεπιστήμιο θα διαθέτει 6-7 Σχολές με 21-28 Τμήματα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]