Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειρήνη Δούκαινα Λασκαρίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ειρήνη Δούκαινα Λασκαρίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Αυτοκρατορία της Νίκαιας
Θάνατος1268
Βέλικο Τάρνοβο
Τόπος ταφήςHoly Forty Martyrs Church
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία της Νίκαιας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Τιχ[1]
ΓονείςΘεόδωρος Β΄ Λάσκαρης και Έλενα Ασένινα της Βουλγαρίας
ΑδέλφιαΙωάννης Δ΄ Λάσκαρης
Ευδοκία Λασκαρίνα
Θεοδώρα Λασκαρίνα
ΟικογένειαΔυναστεία των Λασκαριδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ειρήνη Δούκαινα Λασκαρίνα Ασενίνα Βατάτζαινα, βουλγαρ. Ирина Ласкарина Асенина (απεβ. 1268) από τη Δυναστεία των Βατάτζηδων ήταν βασίλισσα της Βουλγαρίας ως σύζυγος τού Κωνσταντίνου Α΄ Τιχ της Βουλγαρίας.

Ήταν κόρη του Θεοδώρου Β΄ Βατάτζη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων στη Νίκαια και της Έλενας των Ασέν, κόρης του Ιβάν Ασέν Β΄ της Βουλγαρίας. Αδελφός της ήταν ο Ιωάννης Δ΄, που διαδέχθηκε τον πατέρα του· η αδελφή της Μαρία παντρεύτηκε τον Νικηφόρο Α΄ Άγγελο δεσπότη της Ηπείρου.

Το 1257 παντρεύτηκε τον Βούλγαρο ευγενή Κωνσταντίνο Α΄ Τιχ ως η δεύτερη σύζυγός του. Ο Κωνσταντίνος Α΄ ήταν διεκδικητής του Βουλγαρικού θρόνου. Ήταν υπερήφανος, που νυμφεύτηκε την εγγονή του Ιβάν Β΄ Ασέν, μάλιστα υιοθέτησε το επώνυμο Ασέν για να κάνει ισχυρότερη τη διεκδίκησή του. Πράγματι το επόμενο έτος ένα συμβούλιο βογιάρων στο Τάρνοβο τον εξέλεξε τσάρο της Βουλγαρίας και η Ειρήνη έγινε "τσάριτσα (τσαρίνα)".

Το 1261 ο αντιβασιλιάς της Νίκαιας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Λατινική αυτοκρατορία και επαναφέροντας τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην έδρα της. Τότε ο Μιχαήλ Η΄ εκτόπισε και τύφλωσε τον Ιωάννη Δ΄, που εστάλη σε μονή. Η Ειρήνη έγινε αμείλικτη εχθρός τού σφετεριστή: κατέστη αρχηγός της αντίπαλης του Μιχαήλ Η΄ μερίδας στη Βουλγαρική Αυλή.

Το 1268 απεβίωσε άτεκνη.

Παντρεύτηκε το 1257 τον Κωνσταντίνο Α΄ Τιχ της Βουλγαρίας· δεν απέκτησαν απογόνους.

  • John V.A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.
  1. p14554.htm#i145537. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.