Σίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1133[1]
Νορβηγία
Θάνατος10  Ιουνίου 1155[1] ή 6  Φεβρουαρίου 1155[2]
Μπέργκεν[1]
Τόπος ταφήςChrist Church
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύντροφοςΚριστίν Σίγκουρντσντατερ
Thora
Gunnild Asgautsdatter
ΤέκναΧάακον Β΄ της Νορβηγίας
Σίγκουρντ Μάρκουσφοστρε
Σεσίλια Σίγκουρντσντοτερ
Σβερ της Νορβηγίας
Erik Sigurdsson[3]
Harald Sigurdsson[3]
ΓονείςΧάραλντ Δ΄ Γκίλλε και Thora Guttormsdatter
ΑδέλφιαΜπριγκίτα Χάραλντσντοτερ
Margaret Haraldsdatter
Άισταϊν Β΄ της Νορβηγίας
Ίνγκε Α΄ της Νορβηγίας
Μάγκνους Χάραλντσον της Νορβηγίας
Maria (?)
ΟικογένειαΟίκος του Γκίλλε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Νορβηγίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας ή Σίγκουρντ Χάραλντσον ή Σίγκουρντ Μουν (Sigur?r Haraldsson, 1133 - 1155) βασιλιάς της Νορβηγίας (1136 - 1155) ήταν γιος και ένας από τους διαδόχους του Χάραλντ Γκίλλε και της ερωμένης του Τόρας Γκούττορμσνταττερ. Συμβασίλευσε μαζί με τα ετεροθαλή αδέλφια του Ίνγκε Α΄ της Νορβηγίας και Άισταϊν Β΄ της Νορβηγίας, το προσωνύμιο Μουν προέρχεται από την αρχαία Νορβηγική γλώσσα και μεταφράζεται ως "στόμιο". Σκοτώθηκε σε συγκρούσεις διαδοχής ανάμεσα στον ίδιο και τα αδέλφια του στα πρώτα στάδια της έκρηξης του εμφύλιου πολέμου στη Νορβηγία.[4]

Συμβασιλεία με τα ανήλικα αδέλφια του υπο την προστασία των κηδεμόνων τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του σκοτώθηκε από έναν άλλο νεοεμφανιζόμενο διεκδικητή του θρόνου τον Σίγκουρντ Σλέμπ (1136), στη συνέχεια έγιναν τα ανήλικα παιδιά του συμβασιλείς υπό την προστασία των κηδεμόνων τους οι οποίοι πολέμησαν τον δολοφόνο του πατέρα τους Σίγκουρντ Σλέμπ και τον σύμμαχο του πρώην βασιλιά Μάγκνους τον τυφλό. Οι κηδεμόνες τους κατόρθωσαν τελικά με τον στρατό τους να νικήσουν και να σκοτώσουν τους εχθρούς τους στη μάχη του Ομένγκρα (1139). Την επόμενη περίοδο η Νορβηγία βρέθηκε σε περίοδο ειρήνης, η αριστοκρατία του βασιλείου στάθηκε στο πλευρό των ανήλικων παιδιών, ο ένας αδελφός ο Μάγκνους πέθανε πολύ πρόωρα γύρω στο 1140. Στη συνέχεια ήρθε άλλος ένας αδελφός από την Ιρλανδία (1142) ο Έιστεν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι νόθος γιος του Χάραμλντ Γκίλλε, οι κηδεμόνες τον δέχτηκαν αμέσως επειδή είχαν ακούσει για ταξίδια του πατέρα τους στην Ιρλανδία χάρη μιας ερωμένης και για κάποιο παιδί που απέκτησε μαζί της. Το 1152 επισκέφτηκε τη Νορβηγία ο παπικός απεσταλμένος Νίκολας Μπρίσπιρ προκειμένου να διευθετήσει τη δημιουργία της αρχιεπισκοπής της Νορβηγίας με έδρα το Νιδάρος.

Εμφύλιος με τα αδέλφια του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο των κηδεμόνων τους και την ενηλικίωση των αδελφών ξέσπασε εμφύλια σύγκρουση μεταξύ τους, συναντήθηκαν (1155) στο Μπέργκεν προκειμένου να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για να κλείσουν ειρήνη. Ο Ίνγκε ο οποίος ήταν ο μοναδικός νόμιμος γιος του πατέρα τους κατηγόρησε τον Σίγκουρντ και τον Έιστεν ότι συνωμότησαν να τον ανατρέψουν και να μοιράσουν μεταξύ τους το βασίλειο, σε λίγες μέρες ένας φρουρός του Ίνγκε σκοτώθηκε από έναν φρουρό του Σίγκουρντ. Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν το περιστατικό της συνωμοσίας ως ψευδές, εφευρέθηκε για να δικαιολογήσουν τη μεγάλη επιθετικότητα του Ίνγκε. Η Ίνγκε ύστερα από συμβουλή της μητέρα του επιτέθηκε στο κάστρο που έμεινε ο Σίνγκουρντ το οποίο είχε ελλειπή φύλαξη, δεν έδειξε κανένα έλεος και ο Σίγκουρντ δολοφονήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1155. Τάφηκε στον παλιό Καθεδρικό ναό του Μπέργκεν ο οποίος αργότερα κατεδαφίστηκε για να αντικατασταθεί με τον σύγχρονο καθεδρικό ναό.[5]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σίγκουρντ Β΄ ήταν ισχυρός άνθρωπος και δυνατός σωματικά, περιγράφεται με ζωηρή εμφάνιση, ανοιχτά καστανά μαλλιά και άσχημο στόμα. Δεν νυμφεύτηκε και δεν αναφέρονται τέκνα του από νόμιμο γάμο, αλλά αργότερα εμφανίστηκαν πολλοί διεκδικητές του θρόνου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν νόθοι γιοι του, ανάμεσά τους οι εξής:

Από την Θόρα (Þóra):

  • Χάακον Β΄ ο Ευρύστερνος 1147-1162, βασιλιάς της Νορβηγίας.

Από άγνωστη απέκτησε τέκνο:

Από την Κρίστιν Σίγκουρντσντοτερ:

  • Χάραλντ απεβ. δεκαετία του 1170.

Από άγνωστη:

Από τη Γκούνχιλντ Στάντχαϊμ Γκίσκε (1130-1200):

  • Χέλγκα π.1152-1202, παντρεύτηκε τον Χγιάραντε Χάλβαρσον Χβίτε (1140-π.1225) ευγενή της Δυτικής Νορβηγίας.
  • (;) Σβέρε Σίγκουρντσον π.1145/51-1202, βασιλιάς της Νορβηγίας, ιδρυτής του Οίκου του Σβέρε.
  • (;) Άιρικ Σίγκουρντσον απεβ. 1190, γιάρλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sigurd II of Norway της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).