Οομότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οομοτό (ιαπωνικά: 大本‎‎, κατά γράμμα: θεμέλιο), γνωστή επίσης και ως Οόμοτο-κιόο (大本教) είναι μία Ιαπωνική θρησκεία, που συχνά κατηγοριοποιείται ως μία νέα ιαπωνική θρησκεία και παραφυάδα του Σιντοϊσμού. Η θρησκεία ιδρύθηκε το 1892 από τη Ναό Ντέγκουτσι. Οι πνευματικοί ηγέτες του κινήματος υπήρξαν πάντα γυναίκες. Από το 2001 το κίνημα καθοδηγείται από την πέμπτη ηγέτη της, την Κουρέναϊ Ντέγκουτσι.

Από την εποχή του δεύτερου ηγέτη της, του Ντεγκούτσι Ονισάμπουρο, η τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο έχει παίξει μείζονα ρόλο στην θρησκεία Οομοτό. Από το 1924 η θρησκεία έχει εκδώσει βιβλία και περιοδικά στην Εσπεράντο, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σχεδόν όλα από τα 45 000 ενεργά μέλη της Οομότο έχουν σπουδάσει ως ένα σημείο Εσπεράντο και περίπου 1000 έχουν καλή γνώση της γλώσσας.

Από το 1925 ως το 1933 η Οομοτό διατήρησε αποστολή στο Παρίσι, από όπου οι ιεραπόστολοί της ταξίδευαν στην Ευρώπη διαδίδοντας την πίστη πως ο Ονισάμπουρο Ντέγκουτσι ήταν ένας Μεσσίας ή Μαϊτρέγια, που θα ένωνε τον κόσμο. Από το 1935 ως το 1942 το κίνημα υπέστη αυστηρές διώξεις στην Ιαπωνία και έχασε το δικαίωμα δράσης, αλλά από το 1950 επανενώθηκε.

Τα δύο βασικά κέντρα της Οομοτό βρίσκονται κοντά στην πόλη του Κιότο. Στην Αγιάμπε υπάρχει ναός για θρησκευτικές τελετουργίες και στην Καμέοκα υπάρχει αποστολή σε ένα μεγάλο πάρκο που περιλαμβάνει γραφεία, σχολεία, έναν εκδοτικό οίκο και βωμούς.

Η τέχνη παίζει βασικό ρόλο στην Οομοτό. Τα μέλη της επιθυμούν να ωραιοποιήσουν τον κόσμο με την τέχνη και πιστεύουν πως η τέχνη φέρνει τους ανθρώπους εγγύτερα στο θείο.

Τα μέλη της Οομοτό πιστεύουν σε διάφορους θεούς. Οι σπουδαιότεροι είναι οι Οοκουνιτοκότατσι, Ουσιτορά και Χιτσουτζισάρου, αλλά και ο Λ. Λ. Ζαμένχοφ, ο ιδρυτής της Εσπεράντο, θεωρείται θεός. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι θεοί, συμπεριλαμβανομένου και του Ζαμένχοφ, θεωρούνται πτυχές ενός μοναδικού Μέγιστου Θεού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oomoto (Επίσημος δικτυακός τόπος)
  • Oomoto (στο www.tryte.com.br)