Μετατόπιση UTC

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μετατόπιση UTC είναι η διαφορά σε ώρες και λεπτά από την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) για συγκεκριμένο τόπο και ημερομηνία. Γενικά εμφανίζεται με τη μορφοποίηση ±[ωω]:[λλ], ±[ωω][λλ], ή ±[ωω]. Έτσι, εάν η ώρα που περιγράφεται είναι μία ώρα μπροστά από την ώρα UTC (όπως η ώρα στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα), η μετατόπιση UTC θα είναι η "+01:00", "+0100", ή απλά "+01".

Κάθε κατοικημένο μέρος του κόσμου έχει μετατόπιση UTC που είναι πολλαπλάσιο των 15 λεπτών, και η πλειοψηφία των μετατοπίσεων (καθώς και όλες οι ζώνες ναυτικής ώρας ) μετράται σε ώρες.

Ο UTC είναι ισοδύναμο του GMT.

Ζώνη ώρας και μετατόπιση ώρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ζώνη ώρας είναι μια γεωγραφική περιοχή όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν την ίδια επίσημη ώρα.

Μια μετατόπιση ώρας είναι η ποσότητα χρόνου που αφαιρείται ή προστίθεται στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC) για να ληφθεί η τρέχουσα επίσημη ώρα, αν είναι χειμερινή η θερινή ώρα.

Σε οποιαδήποτε ζώνη ώρας, οι κάτοικοι εφαρμόζουν την χειμερινή ώρα όλο το χρόνο (όπως γίνεται στη Ρωσία ή τη Νότια Αφρική), η εφαρμόζουν την χειμερινή ώρα τον χειμώνα και την θερινή ώρα το καλοκαίρι (όπως γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης).

Θερινή ώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές περιοχές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία χρησιμοποιούν τη θερινή ώρα (DST). Η μετατόπιση UTC κατά τη διάρκεια της χρήσης της θερινής ώρας συνήθως είναι η προσθήκη μίας ώρας στη χειμερινή ώρα. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Ώρα (UTC+01:00) αντικαθίσταται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Θερινή Ώρα (UTC+02:00), και η Χειμερινή Ώρα Ειρηνικού (UTC−08:00) αντικαθίσταται από την Θερινή Ώρα Ειρηνικού (UTC−07:00).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ISO 8601 – το διεθνές πρότυπο για την αναπαράσταση ημερομηνιών και ωρών
  • Κατάλογος μετατοπίσεων UTC

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]