Ιούστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιούστος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος544
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΑδέλφιαΓερμανός (ξάδελφος του Ιουστινιανού Α΄)
Βοραΐδης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Ιούστος ήταν βυζαντινός στρατηγός του 6ου αιώνα, ανιψιός του αυτοκράτορα Ιουστίνου Α΄ και ξεάδελφος του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄. Τα ονόματα των γονέων του είναι άγνωστα, αλλά είναι γνωστό ότι ήταν αδελφός του Βοραΐδη και του Γερμανού.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά στις πηγές το 532 την τελευταία μέρα της στάσης του Νίκα όπου μαζί με τον αδελφό του Βοραΐδη συνέλαβαν τον Υπάτιο στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης και τον παρέδωσαν μαζί με τον αδελφό του Πομπήιο στον Ιουστινιανό[1].

Το 531 στάλθηκε με άλλους αξιωματούχους στην Ιεράπολη όπου ο Καβάδης Α΄ της Περσίας είχε εισβάλει στη Συρία. Έγραψε στον Βελισάριο καλώντας τον να ενωθεί μαζί τους αλλά ο τελευταίος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους Σασσανίδες στην Δάρα οι υπόλοιποι τον ακολούθησαν, εκτός του Ιούστου, ο οποίος παρέμεινε στην Ιεράπολη με μια μικρή δύναμη[2].

Σε 543 οδήγησε τον βυζαντινό στρατό κατά των Περσών κοντά στην Μαρτυρόπολις και από εκεί στο Περσικό σύνορο όπου αποκόμισε μικρή λεία, και στη συνέχεια επέστρεψε[3][4]. Το 544, αρρώστησε και πέθανε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martindale 1992, σελ. 758.
  2. Martindale 1992, σελ. 758-759.
  3. Martindale 1992, σελ. 413.
  4. Procópio de Cesareia 552, σελ. II.XXV.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]