Σώμα Ακριτών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-πχ. +π.χ.)
μ Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-διεξήχθει +διεξήχθη)
Γραμμή 105: Γραμμή 105:


==Δραστηριότητες==
==Δραστηριότητες==
[[Αρχείο:Τουρνουά Σόφτμπολ Σώματος Ακριτών.jpg|μικρογραφία|275x275px|Τουρνουά Σόφτμπολ που διεξήχθει το 2015]]
[[Αρχείο:Τουρνουά Σόφτμπολ Σώματος Ακριτών.jpg|μικρογραφία|275x275px|Τουρνουά Σόφτμπολ που διεξήχθη το 2015]]
===Σόφτμπολ===
===Σόφτμπολ===
Το Σώμα Ακριτών καλλιεργεί το άθλημα του [[σόφτμπολ]], διοργανώνοντας τουρνουά τόσο στα πλαίσια του προγράμματος όσο και σε άλλο χρόνο. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το ετήσιο τουρνουά σόφτμπολ στο οποίο υπάρχει διαμάχη μεταξύ Νέων Ακριτών και Ακριτών 18+, με τους τελευταίους να έχουν κερδίσει σχεδόν κάθε τουρνουά. Διοργανώνονται παράλληλα και τουρνουά σόφτμπολ για τους μικρότερους -Πρωτοπόρους και Εξερευνητές.
Το Σώμα Ακριτών καλλιεργεί το άθλημα του [[σόφτμπολ]], διοργανώνοντας τουρνουά τόσο στα πλαίσια του προγράμματος όσο και σε άλλο χρόνο. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το ετήσιο τουρνουά σόφτμπολ στο οποίο υπάρχει διαμάχη μεταξύ Νέων Ακριτών και Ακριτών 18+, με τους τελευταίους να έχουν κερδίσει σχεδόν κάθε τουρνουά. Διοργανώνονται παράλληλα και τουρνουά σόφτμπολ για τους μικρότερους -Πρωτοπόρους και Εξερευνητές.

Έκδοση από την 19:33, 11 Ιανουαρίου 2021

Σώμα Ακριτών
Αρχείο:Σημαία Σώματος.png
Λογότυπο Σώματος Ακριτών
Ίδρυση14 Μαρτίου 1998
ΙδρυτήςΝτίνος Λογίδης
ΤύποςΜη κυβερνητική - Μη κερδοσκοπική οργάνωση
ΈδραΚαϊμακλί
Περιοχή δράσηςΚύπρος
Αρχηγός ΣώματοςΝικολέττα Νικολάου
Βοηθός ΑρχηγόςΓεωργία Λιασή
Ιστότοποςhttp://www.somaakriton.com.cy

Το Σώμα Ακριτών είναι οργάνωση νέων και παιδιών στην Κύπρο αναγνωρισμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία[1]. Σκοπός του είναι να ωφεληθούν οι νέοι, να ευαισθητοποιηθούν σε διάφορα σημαντικά θέματα και να ωφελήσουν στη συνέχεια την κοινωνία και τον τόπο τους. Ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1998. Δημιουργήθηκε και διοικείται από νέους. Ασχολείται με την φύση, τις γνώσεις, το περιβάλλον, τον ακτιβισμό και την φιλανθρωπία ενώ παράλληλα οργανώνοντας εκστρατείες συμμετείχε ενεργά στο έργο για επανένωση της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διακοινοτικές δράσεις, τον ρατσισμό και την οικοδόμηση ειρήνης. Πέραν των 200 παιδιών και νέων, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις τάξεις του Σώματος και συμμετέχουν στο πρόγραμμα του.Οι Ακρίτες έχουν επικεφαλής τους μια μεγάλη ομάδα από εθελοντές με πολύχρονη τριβή με νέους και παιδιά, απόφοιτους πανεπιστημίων και ανωτέρων σχολών αλλά και εκπαιδευτικούς, με ψηλά ιδανικά και θέληση για προσφορά.

Ονομασία

Το όνομα Ακρίτες δεν προέκυψε από το γεγονός ότι τα τμήματα βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές μιας και οι Ακρίτες δεν αποδέχονται την πράσινη γραμμή ως σύνορά τους. Όπως οι Ακρίτες φρουρούσαν τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η ονομασία Ακρίτες αναφέρεται στους σωστούς νέους που φρουρούν την νεολαία να μην παραστρατήσει προς άσχημους δρόμους και συνήθειες.

Στις 5 Οκτωβρίου 2002 μετά από τροποποίηση η Βουλή των Ακριτών άλλαξε το όνομα από "Σώμα Ακριτών Καϊμακλίου" σε "Σώμα Ακριτών" δείχνοντας προθέσεις για εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Πίστη - Γνώση - Ελευθερία

Το σύνθημα των Ακριτών είναι "Πίστη - Γνώση - Ελευθερία" - Πίστη στις δυνάμεις μας, κυνηγούμε την γνώση, πάντοτε ελεύθεροι.

Ιστορία

Σύγκρουση με την Προσκοπική ηγεσία

Το Νοέμβριο του 1996 ξέσπασε μεγάλη κρίση στους κόλπους του προσκοπισμού με επίκεντρο το 71ο σύστημα στο Καϊμακλί. Αρχηγός τότε στο 71ο προσκοπικό σύστημα ήταν ο Ντίνος Λογίδης ο οποίος εφάρμοζε εξτρεμιστικές πρακτικές για την τότε συντηρητική προσκοπική ηγεσία. Μέσα σε αυτές τις πρακτικές ήταν ο δημοκρατικός τρόπος εκλογών των ενωμοταρχών, βαθμολογία των βαθμοφόρων από τα ιδία τα παιδιά και ανανέωση των πεπαλαιωμένων τρόπων εκπαίδευσης. Η σύγκρουση αυτή κράτησε 18 μήνες.

Αποχώρηση των αρχηγών από τον προσκοπισμό

Στις αρχές του 1998 οι νεαροί αλλά έμπειροι βαθμοφόροι αποφάσισαν να αποχωρίσουν από τις τάξεις του προσκοπισμού θεωρώντας ότι έκαναν ότι περισσότερο μπορούσαν και η σύγκρουση δεν οδηγούσε πουθενά. Ωστόσο οι έφηβοι συνέχισαν τον αγώνα των μεγάλων για ακόμη έναν μήνα.

Ανεπίσημες συγκεντρώσεις

Βλέποντας τις προσπάθειες των νεότερων, οι αρχηγοί κάλεσαν τα παιδιά σε ανεπίσημη συγκέντρωση στο προαύλιο της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Καϊμακλί. Σε κλίμα τρομοκρατίας και πίεσης στα παιδιά από την Προσκοπική ηγεσία, καταφέραν να συγκεντρωθούν γύρω στα 50 παιδιά. Μετά από καταγγελία ότι χρησιμοποιούν τα εμβλήματα και τις στολές των προσκόπων εμφανίζεται η αστυνομία. Ωστόσο έφυγε άπραγη καθώς δεν είχε διαπραχτεί καμία παρανομία. Τα παιδιά μετά από κάθε συγκέντρωση ανανέωναν την συνάντησή τους.

7 Μαρτίου 1998

Η πρώτη κατασκήνωση του Σώματος Ακριτών στο Στρουμπί τον Αύγουστο του 1998

Μετά από το πρόγραμμα τους, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν και στάθηκε μπροστά τους ο αρχηγός. Τους ανακοίνωσε πως οι αρχηγοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον Προσκοπισμό και σχεδόν όλα τα παιδιά δήλωσαν το ίδιο. Ακολούθως ρώτησε πόσα παιδιά θα τους ακολουθούσαν σε μια νέα οργάνωση. Και οι πενήντα απάντησαν θετικά. Ακολούθησαν προετοιμασίες για τη σημαία και το καταστατικό του σώματος. Η πρώτη επίσημη συνάντηση και η πρώτη έπαρση της σημαίας έγινε στην αυλή του Γ'Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου στις 14 Μαρτίου 1998.

Τμήματα

Το Σώμα Ακριτών χωρίζεται ηλικιακά σε:

Πρωτοπόροι και Εξερευνητές

Οι Πρωτοπόροι και οι Εξερευνητές σχηματίζουν κοινές ομάδες των 6-8 ατόμων. Οι ομάδες οργανώνονται σε Ακριτικά τμήματα με τον αρχηγό τους και τους βοηθούς του. Το πρόγραμμα των παιδιών και νέων κάτω των 15 ετών, διεξάγεται κυρίως τα απογεύματα του Σαββάτου από τις 2.45 μέχρι τις 5.00μμ.

Το Σώμα Ακριτών διαθέτει τρία Ακριτικά τμήματα Πρωτοπόρων/Εξερευνητών που εδρεύουν:

  • Στη λέσχη του σώματος στο Καϊμακλί (1ο Τμήμα)
  • Στο Γ’ Δημοτικό Καϊμακλίου (2ο Τμήμα)
  • Στο Δ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς (3ο Τμήμα & 4ο Τμήμα - Λειτουργεί από 1η Οκτωβρίου 2005)

Παλαιότερα λειτουργούσε ακόμη ένα τμήμα που είχε την έδρα του στο Γ' Δημοτικό Παλλουριώτισσας. Ωστόσο το τμήμα αυτό ανέστειλε την λειτουργία του.

Νέοι Ακρίτες και Ακρίτες 18+

Το τμήμα Νέων Ακριτών εδρεύει στη λέσχη και οι συναντήσεις γίνονται κι αυτές Σάββατο από τις 3.00 ως 5.00μμ. Το τμήμα Ακριτών άνω των 18 επίσης εδρεύει στη λέσχη και οι συναντήσεις γίνονται κυρίως καθημερινές σε βραδινές ώρες.

Δραστηριότητες

Τουρνουά Σόφτμπολ που διεξήχθη το 2015

Σόφτμπολ

Το Σώμα Ακριτών καλλιεργεί το άθλημα του σόφτμπολ, διοργανώνοντας τουρνουά τόσο στα πλαίσια του προγράμματος όσο και σε άλλο χρόνο. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το ετήσιο τουρνουά σόφτμπολ στο οποίο υπάρχει διαμάχη μεταξύ Νέων Ακριτών και Ακριτών 18+, με τους τελευταίους να έχουν κερδίσει σχεδόν κάθε τουρνουά. Διοργανώνονται παράλληλα και τουρνουά σόφτμπολ για τους μικρότερους -Πρωτοπόρους και Εξερευνητές.

Αιμοδοσία

Κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνεται αιμοδοσία. Είναι μια προσφορά προς τον συνάνθρωπό σου που συνάδει και με το πνεύμα των εορτών. Αρκετοί έχουν δώσει μέχρι τώρα αίμα, με κάποιους να κρατούν ρεκόρ προσφοράς αίματος.

Εκστρατείες

Το Σώμα Ακριτών κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει με τη βοήθεια των μελών του διάφορες εκστρατείες. Κάποιες από αυτές αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες και την ευαισθητοποίηση των νέων να γίνουν πράσινοι καταναλωτές[2][3][4]. Επίσης λόγω του προβλήματος στο νησί έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα που στόχο έχουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων αλλά και την κατανόηση του προβλήματος[5][6] ενώ μέσω συνεργασίας με την Βορειοϊρλανδική οργάνωση Spirit of Enniskillen οι νέοι αντάλλαξαν ιδέες και έμαθαν για το πρόβλημα στην Βόρεια Ιρλανδία.[7] Ορισμένες εκστρατείες αφορούσαν και πιο περίπλοκα θέματα όπως η εκστρατεία για δωρεά οργάνων, η οποία προβλήθηκε αρκετά από τα ΜΜΕ.[8][9]

Αγωνιστικός Προσανατολισμός

Το άθλημα του αγωνιστικού προσανατολισμού (αγγλ. Orienteering) άρχισε να καλλιεργείται στις τάξεις του σώματος, διοργανώνοντας αγώνες μεταξύ των μελών καθώς και εντάσσοντας στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεις και μαθήματα.

Κατασκηνώσεις

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διήμερες κατασκηνώσεις τα σαββατοκυρίακα κατα τα οποία μικροί και μεγάλοι λαμβάνουν μέρος σε παιχνίδια, δοκιμασίες ενώ παράλληλα δουλεύουν ομαδικά.

Στο τέλος της χρονιάς οργανώνεται μεγάλη πολυήμερη κατασκήνωση ανεξαρτήτων ηλικιών που αποτελείται απο πλούσιο πρόγραμμα και δραστηριότητες.

Κατασκήνωση στο Τρόοδος

Εξωτερικό

Κατασκηνώσεις έχουν διοργανωθεί και στο εξωτερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα:

  • Γερμανία (2000 & 2009 & 2018)
  • Ιταλία (2002 & 2013)
  • Γαλλία (2005 & 2011)
  • Αυστρία (2007)
  • Ισπανία (2015)

Εκτός μεγάλες κατασκηνώσεις, έχουν διοργανωθεί και πιο μικρές (π.χ. Αθήνα) αλλά και επισκέψεις όπως στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ το Σώμα Ακριτών έχει αναπτύξει πλούσια δράση και συνεργασίες με άλλες οργανωσεις τόσο εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[10][11]

Πηγές

Εξωτερικοί Συνδέσμοι

Συντεταγμένες: 35°11′05″N 33°23′20″E / 35.184635°N 33.388969°E / 35.184635; 33.388969

  1. «Υπουργείο Εσωτερικών - Εγγραφή Σωματείου / Ιδρύματος». www.moi.gov.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  2. Administrator. «The Young Green Consumer, the Citizen of Tomorrow - Ο νέος πράσινος καταναλωτής, ο πολίτης του μέλλοντος». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  3. Administrator. «Μαμά, μη ψωνίζεις με νάιλον σακούλα!». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  4. Administrator. «Ανακύκλωση τώρα!». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  5. «Εφημερίδα "Πολίτης" - Ρεπορτάζ: Οι νέοι ενώνονται και ενώνουν». http://www.somaakriton.com.cy/attachments/093_politis9-8-09.pdf. 
  6. Administrator. «Ρεπορτάζ: Το «Σώμα Ακριτών» ξέρει από συμβίωση και ειρήνη και μας την διδάσκει - Οι νέοι ενώνονται και ενώνουν!». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  7. Administrator. «Αποστολή Κυπρίων νέων συγκρίνει το πρόβλημα της Κύπρου και της Βόρειας Ιρλανδίας». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  8. Administrator. «Δωρεά Οργάνων - Δώρο Ζωής!». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. 
  9. «Απόκομμα από την εφημερίδα 'Πολίτης' με αναφορά στην εκστρατεία του Σώματος Ακριτών "Δωρεά Οργάνων - Δώρο Ζωής"». http://www.somaakriton.com.cy/attachments/091_Politis-News-Dorea_Organon.pdf. 
  10. «HASDER - Folk Arts Foundation». www.hasder.org. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Οι Εκστρατείες μας». www.somaakriton.com.cy. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018.