Παντελής Σφηνιάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Kadros (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Παντελής Σφηνιάς''' υπήρξε εφοπλιστής. Γεννήθηκε στο [[Ρέθυμνο]] και άρχισε την ναυτιλιακή του καριέρα σε εκδοτήρια εισιτηρίων. Γνωρίστηκε με τον [[Κώστας Ευθυμιάδης|Κώστα Ευθυμιάδη]] ο οποίος του πρόσφερε μια θέση δίπλα του. Το [[1974]] πρωτοστάτησε στην ίδρυση των [[Μινωικές γραμμές|Μινωικών γραμμών]], μια εταιρεία λαϊκής βάσης. Κατάφερε να εξαπλώσει τις [[Μινωικές γραμμές]] στην [[Αδριατική θάλασσα]] και να την καταστήσει ισχυρή στο χώρο της ναυτιλίας. Όμως στις [[26 Σεπτεμβρίου]] του [[2000]] άρχισε να διαγράφεται το τέλος του, όταν ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στην ξέρα Πόρτες το επιβατικό πλοίο [[Σάμινα]] ναυάγησε με αποτέλεσμα τον πνιγμό πολλών επιβατών(81). Αναγκάστηκε να πάρει δάνειο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Δύο μήνες μετά το ναυάγιο αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 6ο όροφο του γραφείου του. Αναμφίβολα ο [[Παντελής Σφηνιάς]] συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές. Παντρεύτηκε 2 φορές. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε 2 παιδιά τον Νίκο και τον Μηνά.
Ο '''Παντελής Σφηνιάς''' υπήρξε εφοπλιστής. Γεννήθηκε στο [[Ρέθυμνο]] και άρχισε την ναυτιλιακή του καριέρα σε εκδοτήρια εισιτηρίων. Γνωρίστηκε με τον [[Κώστας Ευθυμιάδης|Κώστα Ευθυμιάδη]] ο οποίος του πρόσφερε μια θέση δίπλα του. Το [[1974]] πρωτοστάτησε στην ίδρυση των [[Μινωικές γραμμές|Μινωικών γραμμών]], μια εταιρεία λαϊκής βάσης. Κατάφερε να εξαπλώσει τις [[Μινωικές γραμμές]] στην [[Αδριατική θάλασσα]] και να την καταστήσει ισχυρή στο χώρο της ναυτιλίας. Ίδρυσε τη Minoan Flying Dolphins, θυγατρική εταιρεία των [[Μινωικές γραμμές|Μινωικών γραμμών]]. Όμως στις [[26 Σεπτεμβρίου]] του [[2000]], ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Πόρτες το επιβατικό πλοίο της νέας εταιρείας [[Εξπρές Σαμίνα]] ναυάγησε με αποτέλεσμα τον πνιγμό πολλών επιβατών (81). Δύο μήνες μετά το ναυάγιο αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 6ο όροφο του γραφείου του. Αναμφίβολα ο [[Παντελής Σφηνιάς]] συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ελληνικής [[Ακτοπλοΐα|ακτοπλοΐας]]. Παντρεύτηκε 2 φορές. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε 2 παιδιά τον Νίκο και τον Μηνά.


[[Κατηγορία:Έλληνες εφοπλιστές|Σφηνιας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες εφοπλιστές|Σφηνιας]]

Έκδοση από την 23:23, 25 Δεκεμβρίου 2007

Ο Παντελής Σφηνιάς υπήρξε εφοπλιστής. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και άρχισε την ναυτιλιακή του καριέρα σε εκδοτήρια εισιτηρίων. Γνωρίστηκε με τον Κώστα Ευθυμιάδη ο οποίος του πρόσφερε μια θέση δίπλα του. Το 1974 πρωτοστάτησε στην ίδρυση των Μινωικών γραμμών, μια εταιρεία λαϊκής βάσης. Κατάφερε να εξαπλώσει τις Μινωικές γραμμές στην Αδριατική θάλασσα και να την καταστήσει ισχυρή στο χώρο της ναυτιλίας. Ίδρυσε τη Minoan Flying Dolphins, θυγατρική εταιρεία των Μινωικών γραμμών. Όμως στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Πόρτες το επιβατικό πλοίο της νέας εταιρείας Εξπρές Σαμίνα ναυάγησε με αποτέλεσμα τον πνιγμό πολλών επιβατών (81). Δύο μήνες μετά το ναυάγιο αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 6ο όροφο του γραφείου του. Αναμφίβολα ο Παντελής Σφηνιάς συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ελληνικής ακτοπλοΐας. Παντρεύτηκε 2 φορές. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε 2 παιδιά τον Νίκο και τον Μηνά.