Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων, βασίλισσα της Πολωνίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Η '''Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων''' (Marie Thérèse: 1 Φεβρουαρίου 1666 - 22 Φεβρουαρίου 1732<ref> 403 Forbidden Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine.</ref>) ήταν η τυπική βασίλισσα της Πολωνίας το 1697.
Η '''Μαρία-Θηρεσία''' (Marie Thérèse: 1 Φεβρουαρίου 1666 - 22 Φεβρουαρίου 1732<ref> 403 Forbidden Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine.</ref>) από τον [[Οίκος του Κοντέ|Οίκο των βουρβόνων-Κονντέ]] ήταν κόρη του πρίγκιπα του Κονντέ και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα του Κοντί και τιτουλάρια βασίλισσα της Πολωνίας (από το 1697).

==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Η Μαρία Θηρεσία γεννήθηκε στο Hôtel de Condé στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 1666 ως κόρη του [[Ερρίκος Γ΄ του Κοντέ|Ερρίκου Γ΄ του Κοντέ]] και της πριγκίπισσας [[Άννα Εριέττα του Παλατίνου|Άννα Εριέττα του Παλατίνου]]. Γνωστή από τη γέννηση ως ''Mademoiselle de Bourbon'', πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα [[Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας]] (σύζυγο του βασιλιά [[Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκου ΙΔ΄]]).
Η Μαρία-Θηρεσία γεννήθηκε στο Hôtel de Condé στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 1666 ως κόρη του [[Ερρίκος Γ΄ του Κοντέ|Ερρίκου Γ΄]] πρίγκιπα του Κονντέ και της πριγκίπισσας [[Άννα Ερριέττα της Βαυαρίας|Άννας=Ερριέττας των Βίττελσμπαχ]], κόρης του [[Εδουάρδος του Παλατινάτου-Ζίμμερν|Εδουάρδου]] κόμη του Παλατινάτου-Ζίμμερν. Γνωστή από τη γέννηση ως ''Mademoiselle de Bourbon'', πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα [[Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας|Μαρία-Θηρεσία των Αψβούργων]] , του βασιλιά [[Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκου ΙΔ΄]].
Σχεδιάστηκε για να παντρευτεί τον Ιταλό [[Εμμανουήλ Φιλβέρτος του Καρινιάνο|Εμμανουήλ Φιλβέρτο του Καρινιάνο]], αλλά στις 22 Ιανουαρίου 1688, η Μαρία Θηρεσία παντρεύτηκε τον [[Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί|Φραγκίσκο Λουδοβίκο του Κοντί]], στις Βερσαλλίες.


Επρόκειτο να παντρευτεί τον [[Εμμανουήλ Φιλβέρτος του Καρινιάνο|Εμμανουήλ-Φιλβέρτο του Οίκου της Σαβοΐας]] πρίγκιπα του Καρινιάνο, αλλά στις 22 Ιανουαρίου 1688, η Μαρία-Θηρεσία παντρεύτηκε τον [[Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί|Φραγκίσκο-Λουδοβίκο των Βουρβόνων]] πρίγκιπα του Κοντί, στις Βερσαλλίες.
Η νύφη ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αλλά η προσοχή του ήταν αλλού. Ήταν γνωστό στο βασίλειο ότι είχε μια υπόθεση με την νύφη της συζύγου του, τη [[Λουίζα Φραγκίσκη, δούκισσα των Βουρβόνων]]. Ειπώθηκε επίσης ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις<ref> Pevitt, Christine, Philippe, Duc d'Orléans: Regent of France, Weidenfeld & Nicolson, London, 1997, (English), p.100.</ref> και δεν έδωσε πολλή προσοχή τη γυναίκα του.


Η νύφη ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αλλά η προσοχή εκείνου ήταν αλλού. Ήταν γνωστό στη Γαλλία ότι είχε μία σχέση με τη νύφη της συζύγου του, τη [[Λουίζα Φραγκίσκη, δούκισσα των Βουρβόνων|Λουίζα-Φραγκίσκη]]. Ειπώθηκε επίσης ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις<ref> Pevitt, Christine, Philippe, Duc d'Orléans: Regent of France, Weidenfeld & Nicolson, London, 1997, (English), p.100.</ref> και δεν έδωσε πολλή προσοχή τη γυναίκα του.
Η Θηρεσία είχε μια δύσκολη σχέση με τα παιδιά της και ως εκ τούτου ζούσε ήσυχα στις διάφορες κατοικίες του Κοντί, κυρίως στο Château de L'Isle-Adam. Η οικογένεια συμφιλιώθηκε αργότερα μετά το θάνατο του Πρίγκιπα του Κοντί. Η Μαρία Θηρεσία ήταν γνωστή για την ήσυχη προσωπικότητά της και την ευσέβειά της, μ' έπαινους από πολλούς στο δικαστήριο. Η [[Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατίνου]], η Δούκισσα Δούκισας της Ορλεάνης και η μητέρα του [[Φίλιππος της Ορλεάνης (1674-1723)|Φίλιππου της Ορλεάνης]] έγραψε για τη χήρα Μαρία Θηρεσία:

Η Μαρία-Θηρεσία είχε μια δύσκολη σχέση με τα παιδιά της και ως εκ τούτου ζούσε ήσυχα στις διάφορες κατοικίες των Κοντί, κυρίως στο Σατώ ντε λ'Ιλ-Αντάμ. Η οικογένεια συμφιλιώθηκε αργότερα μετά το τέλος του πρίγκιπα του Κοντί. Η Μαρία-Θηρεσία ήταν γνωστή για την ήσυχη προσωπικότητά της και την ευσέβειά της, με έπαινους από πολλούς στην Αυλή. Η [[Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου]], η Δούκισσα Δούκισαςτης Ορλεάνης και η μητέρα τού [[Φίλιππος της Ορλεάνης (1674-1723)|Φίλιππου της Ορλεάνης]] έγραψε για τη χήρα Μαρία-Θηρεσία:
"Νομίζω ότι πρέπει να έχει κάποιο γερμανικό αίμα στις φλέβες της. Είναι μικροκαμωμένη, και κάπως από τη μία πλευρά, αλλά δεν έχει καμπούρα. Έχει ωραία μάτια, όπως ο πατέρας της. Δεν είναι όμορφη, αλλά είναι ενάρετη και ευσεβής. Αυτό που υπέφερε λόγω του συζύγου της ενθάρρυνε τη γενική συμπόνια".<ref> Translated Memoirs of the Duchess of Orléans</ref>
"Νομίζω ότι πρέπει να έχει κάποιο γερμανικό αίμα στις φλέβες της. Είναι μικροκαμωμένη, και κάπως από τη μία πλευρά, αλλά δεν έχει καμπούρα. Έχει ωραία μάτια, όπως ο πατέρας της. Δεν είναι όμορφη, αλλά είναι ενάρετη και ευσεβής. Αυτό που υπέφερε λόγω του συζύγου της ενθάρρυνε τη γενική συμπόνια".<ref> Translated Memoirs of the Duchess of Orléans</ref>

===Βασίλισσα της Πολωνίας===
===Βασίλισσα της Πολωνίας===
Το 1697, στον σύζυγο της Θηρεσίας προσφέρθηκε το πολωνικό στέμμα από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Ο πρίγκιπας του Κοντί πήγε στην Πολωνία για να επιθεωρήσει το πιθανό νέο του βασίλειο, ενώ η Μαρία Θηρεσία έμεινε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θεωρήθηκε η βασίλισσα της Πολωνίας και ο σύζυγός της βασιλιάς<ref> Journal historique du règne de Louis XIV par le Marquis de Dangeau</ref>. Με βάση τις ψηφοφορίες της πολωνικής αριστοκρατίας, ο σύζυγός της ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, αλλά όταν έφτασε στο [[Γκντανσκ]], διαπίστωσε ότι ο [[Αυγούστος Β΄ ο Δυνατός]] είχε πάρει τη θέση του στο θρόνο και έτσι επέστρεψε στη Γαλλία.
Το 1697, στον σύζυγο της Μαρίας-Θηρεσίας προσφέρθηκε το πολωνικό στέμμα από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Ο πρίγκιπας του Κοντί πήγε στην Πολωνία για να επιθεωρήσει το πιθανό νέο του βασίλειο, ενώ η Μαρία-Θηρεσία έμεινε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θεωρήθηκε η βασίλισσα της Πολωνίας και ο σύζυγός της βασιλιάς<ref> Journal historique du règne de Louis XIV par le Marquis de Dangeau</ref>. Με βάση τις ψηφοφορίες της πολωνικής αριστοκρατίας, ο σύζυγός της ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, αλλά όταν εκείνος έφτασε στο [[Γκντανσκ]], διαπίστωσε ότι ο [[Αυγούστος Β΄ ο Δυνατός|Αύγουστος Β΄]] της Σαξονίας είχε πάρει τη θέση του στο θρόνο και έτσι επέστρεψε στη Γαλλία.

===Εστεμμένη Πριγκίπισσα===
===Εστεμμένη Πριγκίπισσα===
Το 1709, ο σύζυγός της πέθανε στο Παρίσι. Η Θηρεσία έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας του Κοντί.
Το 1709, ο σύζυγός της πέθανε στο Παρίσι. Η Θηρεσία έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας του Κοντί.
Μετά το θάνατο του συζύγου της, γύρισε την προσοχή της στην ανακαίνιση των κατοικιών Conti, ξεκινώντας από το Hôtel de Conti, τώρα Ministère de l'artisanat. Αναθέτει στον Robert de Cotte, Premier Architecte du Roi, να κάνει το έργο. Το 1713, η κόρη της [[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα]] παντρεύτηκε τον [[Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ|Λουδοβίκο Ερρίκο του Κοντέ]], γιο της πρώην ερωμένης του συζύγου της Λουίζας Φραγκίσκης. Την ίδια ημέρα, σε διπλή γαμήλια τελετή στις Βερσαλλίες, ο γιος της, ο νέος πρίγκιπας του Κοντί, παντρεύτηκε ένα άλλο παιδί της πριγκίπισσας Λουίζας Φραγκίσκης, τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων]], που πήρε τότε τον τίτλο που είχε η Θηρεσία για σχεδόν τριάντα χρόνια.
Μετά τον θάνατο τού συζύγου της, έστρεψε την προσοχή της στην ανακαίνιση των κατοικιών των Κοντί, ξεκινώντας από το Οτέλ ντε Κοντί, τώρα Υπουργείο των Τεχνών. Αναθέτει στον ρομπέρ ντε Κοττ, πρώτο αρχιτέκτονα του βασιλιά, να κάνει το έργο. Το 1713, η κόρη της [[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα]] παντρεύτηκε τον [[Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ|Λουδοβίκο Ερρίκο Α΄]] πρίγκιπα του Κοντέ, γιο της πρώην ερωμένης τού συζύγου της, τής Λουίζας-Φραγκίσκης. Την ίδια ημέρα, σε διπλή γαμήλια τελετή στις Βερσαλίες, ο γιος της, ο νέος πρίγκιπας του Κοντί, νυμφεύτηκε μία άλλη κόρη της πριγκίπισσας Λουίζας-Φραγκίσκης, τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων|Λουίζα-Ελισάβετ]], που πήρε τότε τον τίτλο που είχε η Μαρία-Θηρεσία για σχεδόν τριάντα χρόνια.

Η Μαρία-Θηρεσία πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο Οτέλ ντε Κοντί, πιθανότατα λόγω της [[σύφιλη]]ς που είχε κολλήσει από τον σύζυγό της. Τάφηκε στην εκκλησία Σαιντ-αντρέ ντεζ Αρκ, στο Λ'Ιλ ντ'Αντάμ. Η Θηρεσία είναι πρόγονος πολλών ευρωπαίων μοναρχών του 19ου και του 20ού αιώνα.

==Οικογένεια==
* [[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα]] 1689-1720, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ερρίκο, χωρίς τέκνα.
* [[Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί|Λουδοβίκος-Αρμάνδος Β΄]] 1695 - 1727, νυμφεύτηκε τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων]] και είχε τέκνα.
* [[Λουίζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων (1696–1750)|Λουίζα-Αδελαΐδα]] 1696 - 1750 πέθανε άγαμη.
* ένα παιδί 1693, ένας γιος 1694-1698, μία κόρη 1697-1699, Λουδοβίκος-Φραγκίσκος 1703-1704, απεβίωσαν μικρά.


Η Μαρία Θηρεσία πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο Hôtel de Conti, πιθανότατα λόγω της [[σύφιλη]]ς που είχε κολλήσει από τον σύζυγό της. Τάφηκε στην Église Saint-André des Arcs, στο L'Isle d'Adam. Η Θηρεσία είναι πρόγονος πολλών ευρωπαίων μονάρχων του 19ου και του 20ού αιώνα.
==Παιδιά==
*[[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα των Βουρβόνων]] (18 Απριλίου 1689 - 21 Μαρτίου 1720) παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ερρίκο, χωρίς τέκνα.
*Άγνωστο όνομα (18 Νοεμβρίου 1693 - 22 Νοεμβρίου 1693) πέθανε στην βρεφική ηλικία.
*Αγόρι (1 Δεκεμβρίου 1694 - 25 Απριλίου 1698) πέθανε στην παιδική ηλικία.
*[[Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί]] (10 Νοεμβρίου 1695 - 4 Μαΐου 1727) παντρεύτηκε τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων]] και είχε τέκνα.
*[[Λουίζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων (1696–1750)|Λουίζα Αδελαΐδα]] (2 Νοεμβρίου 1696 - 20 Νοεμβρίου 1750) πέθανε άγαμη.
*Κορίτσι (19 Νοεμβρίου 1697 - 13 Αυγούστου 1699) πέθανε στην παιδική ηλικία.
*Λουδοβίκος Φραγκίσκος, (27 Ιουλίου 1703 - 21 Ιανουαρίου 1704) πέθανε στην παιδική ηλικία
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references />
<references />

{{Commonscat}}
{{Commonscat}}

{{Authority control}}
{{Authority control}}

{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Marie Thérèse de Bourbon}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Marie Thérèse de Bourbon}}

Έκδοση από την 19:50, 17 Ιανουαρίου 2020

Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marie Thérèse de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση1  Φεβρουαρίου 1666[1]
Hôtel de Condé
Θάνατος22  Φεβρουαρίου 1732[2][1]
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcompanion[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί (από 1688)[5]
ΤέκναΜαρία Άννα των Βουρβόνων
Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί
Λουΐζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων
ΓονείςΕρρίκος Γ΄ του Κοντέ και Άννα Ενριέττα της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Γ΄ του Κοντέ
Λουίζα Βενεδίκτη των Βουρβόνων
Άννα Μαρία των Βουρβόνων
Μαρία Άννα της Βουρβόνης-Κοντέ
ΟικογένειαΟίκος της Βουρβόνης-Κοντέ
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία-Θηρεσία (Marie Thérèse: 1 Φεβρουαρίου 1666 - 22 Φεβρουαρίου 1732[6]) από τον Οίκο των βουρβόνων-Κονντέ ήταν κόρη του πρίγκιπα του Κονντέ και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα του Κοντί και τιτουλάρια βασίλισσα της Πολωνίας (από το 1697).

Βιογραφία

Η Μαρία-Θηρεσία γεννήθηκε στο Hôtel de Condé στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 1666 ως κόρη του Ερρίκου Γ΄ πρίγκιπα του Κονντέ και της πριγκίπισσας Άννας=Ερριέττας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Εδουάρδου κόμη του Παλατινάτου-Ζίμμερν. Γνωστή από τη γέννηση ως Mademoiselle de Bourbon, πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Μαρία-Θηρεσία των Αψβούργων , του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Επρόκειτο να παντρευτεί τον Εμμανουήλ-Φιλβέρτο του Οίκου της Σαβοΐας πρίγκιπα του Καρινιάνο, αλλά στις 22 Ιανουαρίου 1688, η Μαρία-Θηρεσία παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο-Λουδοβίκο των Βουρβόνων πρίγκιπα του Κοντί, στις Βερσαλλίες.

Η νύφη ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αλλά η προσοχή εκείνου ήταν αλλού. Ήταν γνωστό στη Γαλλία ότι είχε μία σχέση με τη νύφη της συζύγου του, τη Λουίζα-Φραγκίσκη. Ειπώθηκε επίσης ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις[7] και δεν έδωσε πολλή προσοχή τη γυναίκα του.

Η Μαρία-Θηρεσία είχε μια δύσκολη σχέση με τα παιδιά της και ως εκ τούτου ζούσε ήσυχα στις διάφορες κατοικίες των Κοντί, κυρίως στο Σατώ ντε λ'Ιλ-Αντάμ. Η οικογένεια συμφιλιώθηκε αργότερα μετά το τέλος του πρίγκιπα του Κοντί. Η Μαρία-Θηρεσία ήταν γνωστή για την ήσυχη προσωπικότητά της και την ευσέβειά της, με έπαινους από πολλούς στην Αυλή. Η Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου, η Δούκισσα Δούκισαςτης Ορλεάνης και η μητέρα τού Φίλιππου της Ορλεάνης έγραψε για τη χήρα Μαρία-Θηρεσία: "Νομίζω ότι πρέπει να έχει κάποιο γερμανικό αίμα στις φλέβες της. Είναι μικροκαμωμένη, και κάπως από τη μία πλευρά, αλλά δεν έχει καμπούρα. Έχει ωραία μάτια, όπως ο πατέρας της. Δεν είναι όμορφη, αλλά είναι ενάρετη και ευσεβής. Αυτό που υπέφερε λόγω του συζύγου της ενθάρρυνε τη γενική συμπόνια".[8]

Βασίλισσα της Πολωνίας

Το 1697, στον σύζυγο της Μαρίας-Θηρεσίας προσφέρθηκε το πολωνικό στέμμα από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Ο πρίγκιπας του Κοντί πήγε στην Πολωνία για να επιθεωρήσει το πιθανό νέο του βασίλειο, ενώ η Μαρία-Θηρεσία έμεινε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θεωρήθηκε η βασίλισσα της Πολωνίας και ο σύζυγός της βασιλιάς[9]. Με βάση τις ψηφοφορίες της πολωνικής αριστοκρατίας, ο σύζυγός της ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, αλλά όταν εκείνος έφτασε στο Γκντανσκ, διαπίστωσε ότι ο Αύγουστος Β΄ της Σαξονίας είχε πάρει τη θέση του στο θρόνο και έτσι επέστρεψε στη Γαλλία.

Εστεμμένη Πριγκίπισσα

Το 1709, ο σύζυγός της πέθανε στο Παρίσι. Η Θηρεσία έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας του Κοντί. Μετά τον θάνατο τού συζύγου της, έστρεψε την προσοχή της στην ανακαίνιση των κατοικιών των Κοντί, ξεκινώντας από το Οτέλ ντε Κοντί, τώρα Υπουργείο των Τεχνών. Αναθέτει στον ρομπέρ ντε Κοττ, πρώτο αρχιτέκτονα του βασιλιά, να κάνει το έργο. Το 1713, η κόρη της Μαριάννα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ερρίκο Α΄ πρίγκιπα του Κοντέ, γιο της πρώην ερωμένης τού συζύγου της, τής Λουίζας-Φραγκίσκης. Την ίδια ημέρα, σε διπλή γαμήλια τελετή στις Βερσαλίες, ο γιος της, ο νέος πρίγκιπας του Κοντί, νυμφεύτηκε μία άλλη κόρη της πριγκίπισσας Λουίζας-Φραγκίσκης, τη Λουίζα-Ελισάβετ, που πήρε τότε τον τίτλο που είχε η Μαρία-Θηρεσία για σχεδόν τριάντα χρόνια.

Η Μαρία-Θηρεσία πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο Οτέλ ντε Κοντί, πιθανότατα λόγω της σύφιλης που είχε κολλήσει από τον σύζυγό της. Τάφηκε στην εκκλησία Σαιντ-αντρέ ντεζ Αρκ, στο Λ'Ιλ ντ'Αντάμ. Η Θηρεσία είναι πρόγονος πολλών ευρωπαίων μοναρχών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Οικογένεια

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00001638.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p44081.htm#i440809. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  4. pantheon.world/profile/person/Marie_Thérèse_de_Bourbon.
  5. p44081.htm#i440809. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. 403 Forbidden Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine.
  7. Pevitt, Christine, Philippe, Duc d'Orléans: Regent of France, Weidenfeld & Nicolson, London, 1997, (English), p.100.
  8. Translated Memoirs of the Duchess of Orléans
  9. Journal historique du règne de Louis XIV par le Marquis de Dangeau
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marie Thérèse de Bourbon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).