Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων, βασίλισσα της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marie Thérèse de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση1  Φεβρουαρίου 1666[1]
Hôtel de Condé
Θάνατος22  Φεβρουαρίου 1732[2][1]
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcompanion[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί (από 1688)[5]
ΤέκναΜαρία Άννα των Βουρβόνων
Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί
Λουΐζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων
ΓονείςΕρρίκος Γ΄ του Κοντέ και Άννα Ενριέττα της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Γ΄ του Κοντέ
Λουίζα Βενεδίκτη των Βουρβόνων
Άννα Μαρία των Βουρβόνων
Μαρία Άννα της Βουρβόνης-Κοντέ
ΟικογένειαΟίκος της Βουρβόνης-Κοντέ
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Θηρεσία (Marie Thérèse, 1 Φεβρουαρίου 1666 - 22 Φεβρουαρίου 1732[6]) από τον Οίκο των Βουρβόνων-Κονντέ ήταν κόρη του Πρίγκιπα του Κονντέ και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα του Κοντί και τιτουλάρια βασίλισσα της Πολωνίας (από το 1697).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Θηρεσία γεννήθηκε στο Οτέλ ντε Κονντέ στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 1666 ως κόρη του Ερρίκου Γ΄ του Κονντέ και της Άννας Ερριέττας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Εδουάρδου του Παλατινάτου-Ζίμμερν. Γνωστή από τη γέννηση ως Δεσποινίς των Βουρβόνων, πήρε το όνομά της από τη Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων, σύζυγο του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Επρόκειτο να παντρευτεί τον Εμμανουήλ Φιλιβέρτο της Σαβοΐας, Πρίγκιπα του Καρινιάνο, αλλά στις 22 Ιανουαρίου 1688, η Μαρία Θηρεσία παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Λουδοβίκο του Κοντί, στις Βερσαλλίες.

Η νύφη ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αλλά η προσοχή εκείνου ήταν αλλού. Ήταν γνωστό στη Γαλλία ότι είχε μία σχέση με τη νύφη της συζύγου του, τη Λουίζα Φραγκίσκη. Ειπώθηκε επίσης ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις[7] και δεν έδωσε πολλή προσοχή τη γυναίκα του.

Η Μαρία Θηρεσία είχε μια δύσκολη σχέση με τα παιδιά της και ως εκ τούτου ζούσε ήσυχα στις διάφορες κατοικίες των Κοντί, κυρίως στο Ανάκτορο ντε Λ'Ιλ-Αντάμ. Η οικογένεια συμφιλιώθηκε αργότερα μετά το τέλος του Πρίγκιπα του Κοντί. Η Μαρία Θηρεσία ήταν γνωστή για την ήσυχη προσωπικότητά της και την ευσέβειά της, με επαίνους από πολλούς στην Αυλή. Η Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου, Δούκισσα της Ορλεάνης και μητέρα τού Φίλιππου της Ορλεάνης, έγραψε για τη χήρα Μαρία Θηρεσία: "Νομίζω ότι πρέπει να έχει κάποιο γερμανικό αίμα στις φλέβες της. Είναι μικροκαμωμένη, και κάπως από τη μία πλευρά, αλλά δεν έχει καμπούρα. Έχει ωραία μάτια, όπως ο πατέρας της. Δεν είναι όμορφη, αλλά είναι ενάρετη και ευσεβής. Αυτό που υπέφερε λόγω του συζύγου της ενθάρρυνε τη γενική συμπόνια".[8]

Βασίλισσα της Πολωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1697, στον σύζυγο της Μαρίας Θηρεσίας προσφέρθηκε το πολωνικό στέμμα από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Ο Πρίγκιπας του Κοντί πήγε στην Πολωνία για να επιθεωρήσει το πιθανό νέο του βασίλειο, ενώ η Μαρία Θηρεσία έμεινε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θεωρήθηκε η βασίλισσα της Πολωνίας και ο σύζυγός της βασιλιάς[9]. Με βάση τις ψηφοφορίες της πολωνικής αριστοκρατίας, ο σύζυγός της ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, αλλά όταν εκείνος έφτασε στο Γκντανσκ, διαπίστωσε ότι ο Αύγουστος Β΄ της Σαξονίας είχε πάρει τη θέση του στο θρόνο και έτσι επέστρεψε στη Γαλλία.

Εστεμμένη Πριγκίπισσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1709, ο σύζυγός της πέθανε στο Παρίσι. Η Θηρεσία έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας του Κοντί. Μετά τον θάνατο τού συζύγου της, έστρεψε την προσοχή της στην ανακαίνιση των κατοικιών των Κοντί, ξεκινώντας από το Οτέλ ντε Κοντί, τώρα Υπουργείο των Τεχνών. Αναθέτει στον Ρομπέρ ντε Κοττ, πρώτο αρχιτέκτονα του Βασιλιά, να κάνει το έργο. Το 1713, η κόρη της Μαρία Άννα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ερρίκο Α΄ του Κοντέ, γιο της πρώην ερωμένης του συζύγου της, Λουίζας Φραγκίσκης. Την ίδια ημέρα, σε διπλή γαμήλια τελετή στις Βερσαλίες, ο γιος της, ο νέος Πρίγκιπας του Κοντί, νυμφεύτηκε μία άλλη κόρη της Λουίζας Φραγκίσκης, τη Λουίζα Ελισάβετ, που πήρε τότε τον τίτλο που είχε η Μαρία Θηρεσία για σχεδόν τριάντα χρόνια.

Η Μαρία Θηρεσία πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο Οτέλ ντε Κοντί, πιθανότατα λόγω της σύφιλης που είχε κολλήσει από τον σύζυγό της. Τάφηκε στην Εκκλησία Σαιν-Αντρέ ντεζ Αρκ, στο Λ'Ιλ ντ'Αντάμ. Η Θηρεσία είναι πρόγονος πολλών ευρωπαίων μοναρχών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00001638.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p44081.htm#i440809. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  4. pantheon.world/profile/person/Marie_Thérèse_de_Bourbon.
  5. p44081.htm#i440809. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. 403 Forbidden Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine.
  7. Pevitt, Christine, Philippe, Duc d'Orléans: Regent of France, Weidenfeld & Nicolson, London, 1997, (English), p.100.
  8. Translated Memoirs of the Duchess of Orléans
  9. Journal historique du règne de Louis XIV par le Marquis de Dangeau