Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί, ο μέγας Κοντί

O Φραγκίσκος Λουδοβίκος των Βουρβόνων (30 Απριλίου 1664 - 9 Φεβρουαρίου 1709) ήταν πρίγκηπας του Κοντί (1685-1709). Διαδέχθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Λουδοβίκο Αρμάνδο Α΄. Ήταν γιος του Αρμάνδου των Βουρβόνων του Κοντί και της Άννα Μαρία Μαρτινότσι, ανιψιάς του καρδινάλιου Μαζαρίνου.

Ήταν το επιφανέστερο μέλος του Οίκου των Βουρβόνων - Κοντί. Θεωρήθηκε έξυπνο παιδί και έτυχε εξαιρετικής εκπαίδευσης, διακρίθηκε για την ανεξαρτησία του μυαλού του και την δημοτικότητα των τρόπων του. Υποστήριξε (1683) τους αυτοκρατορικούς στην Ουγγαρία κατά των Τούρκων, χλευάζοντας τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ που πήρε το μέρος των Τούρκων. Γι' αυτό όταν επέστρεψε στην Γαλλία (1685) φυλακίστηκε προσωρινά στο Σαντιγί.

Στρατιωτικές επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο προστατευόμενος του θείου του Λουδοβίκου Β΄ των Κοντέ, του αποκαλούμενου και μέγα Κοντέ, του οποίου την εγγονή Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων (1666 - 1732) παντρεύτηκε (1688), με την οποία έκαναν επτά παιδιά. Υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ τον βαθμό του υποστράτηγου.

Το 1689 βοήθησε τον φίλο του, δούκα του Λουξεμβούργου, στην Ολλανδία και συμμετείχε στις Γαλλικές νίκες. Με τον θάνατο του ξαδέλφου του, Ιωάννης Λουδοβίκου Καρόλου, δούκα του Λονγκεβίλ (1646 - 1694), απαίτησε να τον διαδεχθεί στο δουκάτο που το διεκδικούσε η αδελφή του δούκα Μαρία (1646 - 1694). Τελικά απέτυχε να κερδίσει στρατιωτική υποστήριξη από τους Ελβετούς και το δουκάτο αποδόθηκε στην Μαρία μετά από επέμβαση του βασιλιά υπέρ της, άσχετα με το εάν τα δικαστήρια αποφάσισαν το αντίθετο.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας του προσέφερε το Πολωνικό στέμμα (1697), ενώ στις 27 Ιουνίου ανακηρύχθηκε τυπικά βασιλιάς της Πολωνίας. Αλλά όταν έφτασε στο Γκντανσκ, βρήκε ήδη τον Αύγουστο Β΄, εκλέκτορα της Σαξονίας, να κατέχει το Πολωνικό στέμμα, και επέστρεψε στην Γαλλία.

Οι αποτυχίες του γαλλικού στρατού στον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής έκαναν τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ να τον καλέσει και να τον τοποθετήσει αρχηγό των στρατευμάτων του που βρίσκονταν στην Ιταλία.

Αρρώστησε και πέθανε (Φεβρουάριος 1709) από συνδυασμό πολλών ασθενειών, όπως ποδάγρα και σύφιλη, και τάφηκε στο Ιλ-Αντάμ στο Παρίσι.

Τον διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François Louis, Prince of Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).