Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί
Undated oil on canvas portrait of François Louis de Bourbon, Prince of Conti by a member of the École Française.jpg
Γέννηση
Παρίσι
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα αξιωματικός
Σύζυγος Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων
Τέκνα Μαρία Άννα των Βουρβόνων, Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί και Λουΐζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος και Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Γονείς Αρμάνδος του Κοντί και Άννα Μαρία Μαρτινότσι
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

O Φραγκίσκος Λουδοβίκος των Βουρβόνων (30 Απριλίου 16649 Φεβρουαρίου 1709) ήταν πρίγκηπας του Κοντί από το 1685 έως το 1709. Διαδέχθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Λουδοβίκο Αρμάνδο Α΄. Ήταν γιος του Αρμάνδου των Βουρβόνων του Κοντί και μητέρα του ήταν η Άννα Μαρία Μαρτινότσι, ανιψιά του καρδινάλιου Μαζαρίνου.

Ήταν το επιφανέστερο μέλος του Οίκου των Βουρβόνων - Κοντί. Θεωρήθηκε έξυπνο παιδί και έτυχε εξαιρετικής εκπαίδευσης, διακρίθηκε για την ανεξαρτησία του μυαλού του και την δημοτικότητα των τρόπων του. Το 1683, υποστήριξε τους αυτοκρατορικούς στην Ουγγαρία κατά των Τούρκων, χλευάζοντας τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ που πήρε το μέρος των Τούρκων. Για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε προσωρινά στο Σαντιγί, όταν επέστρεψε στην Γαλλία το 1685.

Στρατιωτικές επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο προστατευόμενος του θείου του Λουδοβίκου Β΄ των Κοντέ, του αποκαλούμενου και μέγα Κοντέ, του οποίου την εγγονή Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων (1666 - 1732) νυμφεύτηκε το 1688 και έκαναν μαζί επτά παιδιά. Υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ τον βαθμό του υποστράτηγου.

Το 1689 βοήθησε τον φίλο του, δούκα του Λουξεμβούργου, στην Ολλανδία και συμμετείχε στις Γαλλικές νίκες. Με τον θάνατο του ξαδέλφου του, Ιωάννη Λουδοβίκου Καρόλου, δούκα του Λονγκεβίλ (1646 - 1694), απαίτησε να τον διαδεχθεί στο δουκάτο που το διεκδικούσε η αδελφή του δούκα Μαρία (1646 - 1694). Τελικά απέτυχε να κερδίσει στρατιωτική υποστήριξη από τους Ελβετούς και το δουκάτο αποδόθηκε στην Μαρία μετά από επέμβαση του βασιλιά υπέρ της, άσχετα με το εάν τα δικαστήρια αποφάσισαν το αντίθετο.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας του προσέφερε το Πολωνικό στέμμα το 1697, και στις 27 Ιουνίου ανακηρύχθηκε τυπικά βασιλιάς της Πολωνίας. Αλλά όταν έφτασε στο Γκντανσκ, βρήκε τον εκλέκτορα της Σαξονίας Αύγουστο Β΄ να κατέχει ήδη το Πολωνικό στέμμα και επέστρεψε στην Γαλλία.

Οι αποτυχίες του γαλλικού στρατού στον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής έκαναν τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ να τον καλέσει και να τον τοποθετήσει αρχηγό των στρατευμάτων του που βρίσκονταν στην Ιταλία.

Αρρώστησε και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1709 από συνδυασμό πολλών ασθενειών, όπως ποδάγρα και σύφιλη, και τάφηκε στο Ιλ-Αντάμ στο Παρίσι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων και μαζί της έκανε δύο κόρες και έναν γιο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François Louis, Prince of Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).