Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραγκίσκος Λουδοβίκος των Βουρβόνων
Πρίγκιπας του Κοντί
Περίοδος1685 - 1709
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Αρμάνδος Α΄ του Κοντί
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί
Γέννηση30 Απριλίου 1664
Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος9 Φεβρουαρίου 1709 (45 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Τόπος ταφήςΛ'Ιλ-Αντάμ, Γαλλία
ΣύζυγοςΜαρία Θηρεσία των Βουρβόνων
ΕπίγονοιΜαρία-Άννα των Βουρβόνων
Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί
ΟίκοςΟίκος των Βουρβόνων
ΠατέραςΑρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί
ΜητέραΆννα Μαρία Μαρτινότσι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φραγκίσκος-Λουδοβίκος (François-Louis de Bourbon-Conti, 30 Απριλίου 16649 Φεβρουαρίου 1709) από τον Οίκο των Βουρβόνων-Κονντέ ήταν πρίγκιπας του Κοντί διαδεχόμενος τον αδελφό του, Λουδοβίκο Αρμάνδο, το 1685.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Αρμάνδου των Βουρβόνων του Κοντί και της Άννας-Μαρίας Μαρτινότσι, ανιψιάς του καρδινάλιου Μαζαρέν.

Ήταν το επιφανέστερο μέλος του κλάδου των Βουρβόνων-Κονντέ-Κοντί. Θεωρήθηκε έξυπνο παιδί και έτυχε εξαιρετικής εκπαίδευσης, διακρίθηκε για την ανεξαρτησία του μυαλού του και τη δημοτικότητα των τρόπων του. Το 1683, υποστήριξε τους αυτοκρατορικούς στην Ουγγαρία κατά των Τούρκων, χλευάζοντας τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ που πήρε το μέρος των Τούρκων. Για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε προσωρινά στο Σαντιγί, όταν επέστρεψε στη Γαλλία το 1685.

Στρατιωτικές επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο προστατευόμενος του θείου του Λουδοβίκου Β΄ των Κοντέ, του αποκαλούμενου και μέγα Κοντέ, του οποίου την εγγονή Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων (1666 - 1732) νυμφεύτηκε το 1688 και έκαναν μαζί επτά παιδιά. Υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ τον βαθμό του υποστράτηγου.

Το 1689 βοήθησε τον φίλο του, δούκα του Λουξεμβούργου, στην Ολλανδία και συμμετείχε στις Γαλλικές νίκες. Με τον θάνατο του eξαδέλφου του, Ιωάννη-Λουδοβίκου-Καρόλου δούκα του Λονγκεβίλ (1646 - 1694), απαίτησε να τον διαδεχθεί στο δουκάτο που το διεκδικούσε η αδελφή του δούκα Μαρία (1646 - 1694). Τελικά απέτυχε να κερδίσει στρατιωτική υποστήριξη από τους Ελβετούς και το δουκάτο αποδόθηκε στη Μαρία μετά από επέμβαση του βασιλιά υπέρ της, άσχετα με το εάν τα δικαστήρια αποφάσισαν το αντίθετο.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας του προσέφερε το Πολωνικό στέμμα το 1697, και στις 27 Ιουνίου ανακηρύχθηκε τυπικά βασιλιάς της Πολωνίας. Αλλά όταν έφτασε στο Γκντανσκ, βρήκε τον Αύγουστο Β΄ εκλέκτορα της Σαξονίας να κατέχει ήδη το Πολωνικό στέμμα και επέστρεψε στη Γαλλία.

Οι αποτυχίες του γαλλικού στρατού στον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής έκαναν τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ να τον καλέσει και να τον τοποθετήσει αρχηγό των στρατευμάτων του που βρίσκονταν στην Ιταλία.

Αρρώστησε και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1709 από συνδυασμό πολλών ασθενειών, όπως ποδάγρα και σύφιλη, και τάφηκε στο Ιλ-Αντάμ στο Παρίσι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων και μαζί της έκανε δύο κόρες και έναν γιο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François Louis, Prince of Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).