Πένσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Pliers}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Pliers}}


[[Κατηγορία:Εργαλεία|Πενσα]]
{{DEFAULTSORT:Πενσα}}
[[Κατηγορία:Μηχανικά εργαλεία χειρός]]

Έκδοση από την 20:52, 19 Ιουλίου 2019

Μία πένσα

Η πένσα είναι ένα εργαλείο χειρός, που χρησιμοποιείται για να πιάνει σφιχτά διάφορα αντικείμενα. Πιθανότατα προήλθε από την τσιμπίδα που ήταν σε χρήση στην Ευρώπη κατά την Εποχή του Χαλκού προκειμένου να πιάνουν τα καυτά μέταλλα.[1] Χρησιμοποιείται επίσης για το λύγισμα και τη συμπίεση ποικίλων υλικών.

Μοιάζει με την τανάλια, με τη διαφορά ότι εκείνη χρησιμοποιείται για κοπή και ώση και όχι για σύσφιξη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πένσας, με ποικίλες χρήσεις, γενικές και ειδικές.

Ιστορία

Μεσαιωνική τανάλια που βρέθηκε στη Γερμανία (15ος με 16ος αιώνας)

Καθώς με την γενική έννοια η πένσα είναι αρχαία και απλή εφεύρεση, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό σημείο της ιστορίας ή κάποιος εφευρέτης που μπορεί να του αποδοθεί η ανακάλυψη του εργαλείου αυτού. Οι πρώτες εργασίες με τα μέταλλα που ανάγουν σε αρκετές χιλιετίες π.Χ. θα απαιτούσαν τη χρήση εργαλείων παρόμοιων με την σημερινή πένσα, για να χειρίζονται το καυτό μέταλλο. Η εξέλιξη από τις ξύλινες στις χάλκινες πένσες πιθανότατα επιτελέστηκε πριν το 3.000 π.Χ.[2] Ανάμεσα στις αρχαιότερες απεικονίσεις πένσας είναι εκείνη που δείχνει το θεό της ελληνικής μυθολογίας Ήφαιστο στο σιδηρουργείο του.[3] Με την εφεύρεση διαφορετικών αντικειμένων για τον χειρισμό των οποίων χρησιμοποιήθηκαν οι πένσες, οι τελευταίες εξελίχθηκαν τεχνολογικά ανά τους αιώνες.

Παραπομπές

  1. «Hand Tools:Tongs, pincers, and pliers». Encyclopedia Britanica. Ανακτήθηκε στις M14-3-2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  2. Bellis, Mary. "The History of Hardware Tools". Inventors.About.com. Accessed 16-12-2008.
  3. Warre Cornish, Francis (1898). A Concise Dictionary of Greek and Roman Antiquities. London: Spottiswoode & Co. σελ. 313. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pliers της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).