Κρυπτονόμισμα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Pdimitrakos (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Pdimitrakos (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) περιγράφηκε πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των [[Cypherpunks]], υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές της, παρά μια κεντρική αρχή. 10 χρόνια αργότερα ο [[Satoshi Nakamoto]]  δημοσίευσε στην ίδια λίστα αλληλογραφίας τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin στο περίφημο πλέον white paper που λίγο αργότερα κατατέθηκε και δημόσια.
Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) περιγράφηκε πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των [[Cypherpunks]], υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές της, αντικαθιστώντας έτσι κάποια κεντρική αρχή. 10 χρόνια αργότερα ο [[Satoshi Nakamoto]]  δημοσίευσε στην ίδια λίστα αλληλογραφίας τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin στο περίφημο πλέον white paper που λίγο αργότερα κατατέθηκε και δημόσια.

Έκδοση από την 20:27, 24 Απριλίου 2016

Το Κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών.Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα.

Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του bitcoin (open source), από επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικα του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων, στα οποία έγιναν προσπάθειες για βελτιώσεις ή/και προσθήκες όπως πιο γρήγορες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.

Χαρακτηριστικά

Συνήθη χαρακτηριστικά κρυπτονομισμάτων:

  • Χωρίς κεντρική αρχή ελέγχου ή επιβεβαίωσης των συναλλαγών.
  • Δυνατότητα χρήσης χωρίς να υποβάλλονται προσωπικά στοιχεία.
  • Δυνατότητα χρήσης από οποιονδήποτε, οπουδήποτε
  • Δυνατότητα αποστολής πολύ μικρών αλλά και πολύ μεγάλων συναλλαγών με πολύ μικρό κόστος
  • Χρήση της τεχνολογίας Blockchain.
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε στην έκδοση νομίσματος (mining).
  • Περιορισμός και γνωστοποίηση του χρηματικού αποθέματος (money supply).
  • Ανώνυμες ή/και μη ανιχνεύσιμες συναλλαγές.
  • Χρήση ανοικτού κώδικα
  • Προσπάθεια βελτίωσης σε κάποιο/πολλούς τομείς στον/στους οποίους υστερεί το Bitcoin

Ιστορία

Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) περιγράφηκε πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των Cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές της, αντικαθιστώντας έτσι κάποια κεντρική αρχή. 10 χρόνια αργότερα ο Satoshi Nakamoto  δημοσίευσε στην ίδια λίστα αλληλογραφίας τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin στο περίφημο πλέον white paper που λίγο αργότερα κατατέθηκε και δημόσια.