Άλβαρο ντε Μεντάνια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Alvaro de Mendaña de Neyra.gif|thumb|240px]]
[[Image:Alvaro de Mendaña de Neyra.gif|thumb|240px]]
O '''Αλβάρο ντε Μεντάνα''' (Αlvaro de Mendaρa de Neira) (1541 - 1595) ήταν [[Ισπανοί|Ισπανός]] θαλασσοπόρος. Ήταν ανηψιός του [[Γκαρσία ντε Κάστρο]] (Garcia de Castro), αντιβασιλέα του [[Περού]]. Το 1567, αυτός και ο '''Πέντρο Σαμιέντο Γκαμπόα''' (Pedro Sarmiento de Gamboa) έπλευσαν από το Περού σε μια αποστολή στο Νότιο Ειρηνικό σε αναζήτηση του θρυλικού Terra νότιου (Τέρρα Αουστράλις) . κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους ανακάλυψαν τις [[Νήσοι Σολομώντα|νήσους του Σολομώντος]] . Προκειμένου να λάβη τνη πίστωση των ανακαλύψεων έριξε τα περιοδικά και τους χάρτες που έγιναν από τον Γκαμπόα στη θάλασσα και τον εγκατέλειψε στο [[Μεξικό]]. Αργότερα αποκαλύφθηκε η αλήθεια κι οι ανακάλυψη πιστώθηκε στον Γκαμπόα. Ο Γκαμπόα τότε έγραψε στον Φίλλιπο ΙΙ ,βασιλιά της [[Ισπανία|Ισπανίας]], που του ζητούσε να απαγορεύσει στον Αλβάρο ντε Νεντάνα να πραγματοποιήση δεύτερη αποστολή στις νήσους του Σολομώντος. Ο βασιλιάς αγνόησε αυτό το αίτημα και Αλβάρο ντε Μεντάνα έκανε ένα δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή το 1595-96. Σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψε τα νησιά Marquesas, που ονομάστηκαν έτσι απο τη σύζυγο του τότε αντιβασιλέα του Περού Garcia de Mendoza. Ο Αλβάρο ντε Νεντάνα πέθανε κατα την διάρκεια του ταξιδιού αλλά πριν από το θάνατό του άφησε όλη την περιουσία του στην γυναίκα του Ιζαμπέλ Μπαρέτο (Isabel Barreto), η οποία τον συνόδευε στο ταξίδι.Ο στόλος επέστρεψε στην [[Μανίλα]] τον Φεβρουάριο του 1596.
O '''Αλβάρο ντε Μεντάνα''' (Αlvaro de Mendaρa de Neira) (1541 - 1595) ήταν [[Ισπανοί|Ισπανός]] θαλασσοπόρος. Ήταν ανηψιός του [[Γκαρσία ντε Κάστρο]] (Garcia de Castro), αντιβασιλέα του [[Περού]]. Το 1567, αυτός και ο [[Πέντρο Σαρμιέντο Γκαμπόα]] (Pedro Sarmiento de Gamboa) έπλευσαν από το Περού σε μια αποστολή στο Νότιο Ειρηνικό σε αναζήτηση του θρυλικού Terra νότιου (Τέρρα Αουστράλις) . κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους ανακάλυψαν τις [[Νήσοι Σολομώντα|νήσους του Σολομώντος]] . Προκειμένου να λάβη τνη πίστωση των ανακαλύψεων έριξε τα περιοδικά και τους χάρτες που έγιναν από τον Γκαμπόα στη θάλασσα και τον εγκατέλειψε στο [[Μεξικό]]. Αργότερα αποκαλύφθηκε η αλήθεια κι οι ανακάλυψη πιστώθηκε στον Γκαμπόα. Ο Γκαμπόα τότε έγραψε στον Φίλλιπο ΙΙ ,βασιλιά της [[Ισπανία|Ισπανίας]], που του ζητούσε να απαγορεύσει στον Αλβάρο ντε Νεντάνα να πραγματοποιήση δεύτερη αποστολή στις νήσους του Σολομώντος. Ο βασιλιάς αγνόησε αυτό το αίτημα και Αλβάρο ντε Μεντάνα έκανε ένα δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή το 1595-96. Σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψε τα νησιά Marquesas, που ονομάστηκαν έτσι απο τη σύζυγο του τότε αντιβασιλέα του Περού Garcia de Mendoza. Ο Αλβάρο ντε Νεντάνα πέθανε κατα την διάρκεια του ταξιδιού αλλά πριν από το θάνατό του άφησε όλη την περιουσία του στην γυναίκα του Ιζαμπέλ Μπαρέτο (Isabel Barreto), η οποία τον συνόδευε στο ταξίδι.Ο στόλος επέστρεψε στην [[Μανίλα]] τον Φεβρουάριο του 1596.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 21:52, 10 Ιουνίου 2007

O Αλβάρο ντε Μεντάνα (Αlvaro de Mendaρa de Neira) (1541 - 1595) ήταν Ισπανός θαλασσοπόρος. Ήταν ανηψιός του Γκαρσία ντε Κάστρο (Garcia de Castro), αντιβασιλέα του Περού. Το 1567, αυτός και ο Πέντρο Σαρμιέντο Γκαμπόα (Pedro Sarmiento de Gamboa) έπλευσαν από το Περού σε μια αποστολή στο Νότιο Ειρηνικό σε αναζήτηση του θρυλικού Terra νότιου (Τέρρα Αουστράλις) . κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους ανακάλυψαν τις νήσους του Σολομώντος . Προκειμένου να λάβη τνη πίστωση των ανακαλύψεων έριξε τα περιοδικά και τους χάρτες που έγιναν από τον Γκαμπόα στη θάλασσα και τον εγκατέλειψε στο Μεξικό. Αργότερα αποκαλύφθηκε η αλήθεια κι οι ανακάλυψη πιστώθηκε στον Γκαμπόα. Ο Γκαμπόα τότε έγραψε στον Φίλλιπο ΙΙ ,βασιλιά της Ισπανίας, που του ζητούσε να απαγορεύσει στον Αλβάρο ντε Νεντάνα να πραγματοποιήση δεύτερη αποστολή στις νήσους του Σολομώντος. Ο βασιλιάς αγνόησε αυτό το αίτημα και Αλβάρο ντε Μεντάνα έκανε ένα δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή το 1595-96. Σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψε τα νησιά Marquesas, που ονομάστηκαν έτσι απο τη σύζυγο του τότε αντιβασιλέα του Περού Garcia de Mendoza. Ο Αλβάρο ντε Νεντάνα πέθανε κατα την διάρκεια του ταξιδιού αλλά πριν από το θάνατό του άφησε όλη την περιουσία του στην γυναίκα του Ιζαμπέλ Μπαρέτο (Isabel Barreto), η οποία τον συνόδευε στο ταξίδι.Ο στόλος επέστρεψε στην Μανίλα τον Φεβρουάριο του 1596.

Πηγές

Η αρχική έκδοση του άρθρου προέρχεται από το αντίστοιχο άρθρο της Αγγλικής βικιπαίδειας.