Βασίλης Νεφελούδης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
== Μετά το 1968 ==
== Μετά το 1968 ==
Κατά τη διάσπαση του ΚΚΕ το [[1968]] ο Νεφελούδης τάχθηκε με την Ανανεωτική τάση και συμμετείχε στο [[ΚΚΕ Εσωτερικού]]. Κατά την περίοδο [[1974]]-[[1977]] διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ-Εσωτερικού. Μετά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να αναπτύξει συγγραφικό-ερευνητικό έργο. Το [[1988]] συμμετείχε στην '''''Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Αποκατάσταση της Μνήμης των Αγωνιστών της Αριστεράς''''' μαζί με άλλα ιστορικά στελέχη και διανοούμενους της Αριστεράς<ref>[http://www.marxists.org/ellinika/odmaaa/apokatastasi_170588.htm ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ]</ref>.
Κατά τη διάσπαση του ΚΚΕ το [[1968]] ο Νεφελούδης τάχθηκε με την Ανανεωτική τάση και συμμετείχε στο [[ΚΚΕ Εσωτερικού]]. Κατά την περίοδο [[1974]]-[[1977]] διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ-Εσωτερικού. Μετά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να αναπτύξει συγγραφικό-ερευνητικό έργο. Το [[1988]] συμμετείχε στην '''''Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Αποκατάσταση της Μνήμης των Αγωνιστών της Αριστεράς''''' μαζί με άλλα ιστορικά στελέχη και διανοούμενους της Αριστεράς<ref>[http://www.marxists.org/ellinika/odmaaa/apokatastasi_170588.htm ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ]</ref>.
Πέθανε στην Αθήνα το 2004. Αδερφός του ήταν το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας Παύλος Νεφελούδης, ανηψιός του το στέλεχος της [[Δημοκρατική Αριστερά|Δημοκρατικής Αριστεράς]] και της [[Τοπική Αυτοδιοίκηση|Τοπικής Αυτοδιοίκησης]] Αντρέας Νεφελούδης <ref> [http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=405 Ο Βασίλης Νεφελούδης, η ανανεωτική αριστερά και το οικογενειακό του περιβάλλον]</ref> και εγγονός του ο συγγραφέας [[Χρήστος Χωμενίδης]]<ref>[http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=20671&enthDate=05052007 «Γιατί, παππού, έγινες κομμουνιστής;»]</ref> <ref>[http://www.lifo.gr/mag/features/1675 Ο κ. Χωμενίδης είναι περήφανος για τις στιγμές ευτυχίας που έζησε]</ref>.
Πέθανε στην Αθήνα το 2004. Αδερφός του ήταν το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας Παύλος Νεφελούδης, ανηψιός του το στέλεχος της [[Δημοκρατική Αριστερά|Δημοκρατικής Αριστεράς]] και της [[Τοπική Αυτοδιοίκηση|Τοπικής Αυτοδιοίκησης]] Αντρέας Νεφελούδης<ref> [http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=405 Ο Βασίλης Νεφελούδης, η ανανεωτική αριστερά και το οικογενειακό του περιβάλλον]</ref> και εγγονός του ο συγγραφέας [[Χρήστος Χωμενίδης]]<ref>[http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=20671&enthDate=05052007 «Γιατί, παππού, έγινες κομμουνιστής;»]</ref> <ref>[http://www.lifo.gr/mag/features/1675 Ο κ. Χωμενίδης είναι περήφανος για τις στιγμές ευτυχίας που έζησε]</ref>.


== Βιβλία του ==
== Βιβλία του ==

Έκδοση από την 07:41, 23 Νοεμβρίου 2013

Ο Βασίλης Νεφελούδης (1906-18 Ιουλίου 2004) ήταν κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς, από τους πρώτους υποστηρικτές της Ανανέωσης της Αριστεράς, βουλευτής του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, συνδικαλιστής και συγγραφέας.


Νεανικά χρόνια

Ο Νεφελούδης γεννήθηκε στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας. Προέρχονταν από εύπορη αστική οικογένεια, η οποία όμως καταστράφηκε οικονομικά με την Μικρασιατική Καταστροφή και ήλθε στην Ελλάδα φτωχή και εξαθλιωμένη. Ο ίδιος εργάστηκε σε διάφορες εργασίες πριν προσληφθεί στην εταιρεία των Τραμ ως εισπράκτορας αρχικά και αργότερα ως οδηγός. Δραστηριοποιήθηκε ως συνδικαλιστής ενώ το 1927 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Το 1930 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (ΚΟΑ), καθώς και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατών Ηλεκτρισμού και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας. Το 1931 διορίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ από την Κομμουνιστική Διεθνή (ΚΔ). Φοίτησε στις κομματικές σχολές ΚUΤV[1] και συμμετείχε σε αποστολές στη Μόσχα για συνέδρια της ΚΔ.

Το 1932 εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών, ενώ το 1934 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Το 1936 εκλέχθηκε πάλι βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ με το Παλλαϊκό Μέτωπο[2].

Μεταξική Δικτατορία και Κατοχή

Μετά το ξέσπασμα της μεταξικής δικτατορίας και τη σύλληψη μιας σειράς κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ο Νεφελούδης μαζί με τους Σκλάβαινα και Παρτσαλίδη συγκρότησαν Τριμελή Γραμματεία που αποτέλεσε τον καθοδηγητικό πυρήνα του κόμματος, λόγω της σύλληψης του Νίκου Ζαχαριάδη. Το 1938 ο Νεφελούδης συνελήφθη μαζί με τους Σκλάβαινα και Παρτσαλίδη στο σπίτι του στα Άνω Πατήσια, μεταφέρθηκε αρχικά στην Ακροναυπλία και αργότερα στις φυλακές της Κέρκυρας στην Αχτίνα Θ'. Κατά την παραμονή του στην Αχτίνα Θ' συγκρούστηκε σφόδρα με τον Νίκο Ζαχαριάδη, πράγμα που οδήγησε στην περιθωριοποίησή του μέσα στις φυλακές. Το 1943 μεταφέρθηκε ως κρατούμενος στην Ιταλία, αλλά λίγο καιρό αργότερα, με την Απελευθέρωση της Νότιας Ιταλίας, ο Νεφελούδης αποφυλακίστηκε και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο. Εκεί συμμετείχε στο Αντιστασιακό Κίνημα της Μέσης Ανατολής.

Μετά την Απελευθέρωση

Μετά την Απελευθέρωσή της Ελλάδας και την επιστροφή του σε αυτή, ο Νεφελούδης ήρθε σε νέα σύγκρουση με το Ζαχαριάδη και διαγράφηκε τελικά από το ΚΚΕ, το 1945. Από το έτος αυτό μέχρι το 1955 που αμνηστέυτηκε ζούσε σε συνθήκες παρανομίας κλεισμένος σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη. Ύστερα από την αμνήστευσή του εντάχθηκε στην ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και βουλευτής της. Υπήρξε ένα από τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Δημοκρατικού Συνδικαλισμού.

Μετά το 1968

Κατά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 ο Νεφελούδης τάχθηκε με την Ανανεωτική τάση και συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Κατά την περίοδο 1974-1977 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ-Εσωτερικού. Μετά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να αναπτύξει συγγραφικό-ερευνητικό έργο. Το 1988 συμμετείχε στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Αποκατάσταση της Μνήμης των Αγωνιστών της Αριστεράς μαζί με άλλα ιστορικά στελέχη και διανοούμενους της Αριστεράς[3]. Πέθανε στην Αθήνα το 2004. Αδερφός του ήταν το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας Παύλος Νεφελούδης, ανηψιός του το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αντρέας Νεφελούδης[4] και εγγονός του ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης[5] [6].

Βιβλία του

  • Νεοελληνικά Προβλήματα
  • Έλληνες πολεμιστές στη Μέση Ανατολή
  • Απομυθοποίηση με τη γλώσσα των αριθμών
  • Αχτίνα Θ',Αναμνήσεις 1930-1940
  • Οι ρίζες του Ευρωκομμουνισμού
  • Σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος
  • Η Εθνική Αντίσταση στη Μέση Ανατολή

Παραπομπές

Πηγές

  • Βασίλης Νεφελούδης (2007), "Αχτίνα Θ':Αναμνήσεις 1930-1940", Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα.
  • Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (2012), Α' τόμος 1919-1949, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα.
  • Ελεφάντης Άγγελος (1976), "Η Επαγγελία της Αδύνατης Επανάστασης", εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα.