Συζήτηση:Μέγας Κωνσταντίνoς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Robot: Substituting templates: Υπέρ, Κατά, Ερ, Σχόλιο, Έγινε
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Υποσυζητήσεις λήμματος}}

Το αντίστοιχο αγγλικό έχει αλλάξει πολύ. Αν θέλετε δείτε και [[:en:Image:Follis-Constantine-lyons RIC VI 309.jpg|νόμισμα του 309]] με τον Ήλιο, [[:en:Image:As-Constantine-XR RIC vII 019.jpg|του 337]] με το [[:en:Labarum|Λάβαρο]] (ΧΡ). [[Χρήστης:Matia.gr|+MATIA]] <small>[[User talk:Matia.gr|&#9742;]]</small> 12:55, 10 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Το αντίστοιχο αγγλικό έχει αλλάξει πολύ. Αν θέλετε δείτε και [[:en:Image:Follis-Constantine-lyons RIC VI 309.jpg|νόμισμα του 309]] με τον Ήλιο, [[:en:Image:As-Constantine-XR RIC vII 019.jpg|του 337]] με το [[:en:Labarum|Λάβαρο]] (ΧΡ). [[Χρήστης:Matia.gr|+MATIA]] <small>[[User talk:Matia.gr|&#9742;]]</small> 12:55, 10 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)



Έκδοση από την 00:05, 8 Απριλίου 2013

Πρότυπο:Υποσυζητήσεις λήμματος

Το αντίστοιχο αγγλικό έχει αλλάξει πολύ. Αν θέλετε δείτε και νόμισμα του 309 με τον Ήλιο, του 337 με το Λάβαρο (ΧΡ). +MATIA 12:55, 10 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]

Γιατί ο Κωνσταντίνος Α΄ είναι Μέγας και ο Βασίλειος Β' (ο Βουλγαροκτόνος) δεν έχει προσωνύμιο? Έκανε κάτι και τον τιμωρήσατε? Τυποποιήστε τον σας θερμοπαρακαλώ. - Δεν έχει και ΄ τόνο αλλά ' half quote - Εγώ δεν μπορώ, δεν δύναμαι τεχνικώς :)

Επωνύμως Ανυπόγραφα μήνυμα

Ωραίο -αγιογραφικού χαρακτήρα- άρθρο. Θα μπορούσε να έχει γραφεί από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο. Μήπως όμως (λέω, μήπως), να αναφέρατε κάπου και την δολοφονία της συζύγου και του γιου του από τον Άγιο Κωνσταντίνο? Το ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος δολοφόνησε τον πεθερό και τον κουνιάδο του (ήταν δραστήριος, μεγάλη η χάρη του) βλέπω το αναφέρατε, αλλά σας διέφυγε το άλλο μεγάλο κατόρθωμα της προσωπικής του ζωής.

Είναι απαραίτητο το κοκκίνισμα στο κεφάλαιο Ο μέγας Κωνσταντίνος και ο Χριστιανισμός;--Κωστής 20:10, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Όχι μόνο δεν είναι αλλά μπορεί να θεωρηθεί και σχόλιο. Σωστή παρατήρηση.--Diu 20:17, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο: Γενικά συμφωνώ - είχα κάνει μάλιστα κάποιες αλλαγές προς την κατεύθηνση που αναφέρουν οι προλαλυσαντες, αλλά διατηρώ και αποστάσεις:

  1. Για τα νομίσματα: Βασική πηγή έχω την Ιστορία του Βασίλιεφ. Αναφέρει μέσα την ύπαρξη νομισμάτων με λάβαρο, αντίθετα απ΄ότι γράφει το άρθρο, αλλά η αναφορά είναι έμμεση: Αναφέρει π.χ. την άποψη που έχει ο τάδε για κάποιες παραμέτρους σχετικές με το λάβαρο, και δίνει πηγή σε έργο του (τάδε) το οποίο αφορά τα νομίσματα του Βυζαντίου. Όποιος έχει άμεση πηγή να το διορθώσει
  2. Για τα προσωνύμια δεν έχω υπόψη μου πολιτική της WIKI.
  3. Για την δολοφονία της γυναίκας του δες καλύτερα την ενότητα " 324-337 μ.Χ" τη συγκεκριμένη δολοφονία την έβαλα εγώ, αλλά έχω πηγές. Και αν χρειστεί μπορώ να γράψω και το πλαίσιο της ιστορίας. Όπως επίσης έχει μπει η "διακόσμηση της πόλης με μνημεία της Ρώμης, της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας της Εφέσσου και της Αντιόχειας". Αυτό είναι αληθές και διασταυρωμένο. Η ουδέτερη οπτική γωνία δεν επιτρέπει σχόλια του τύπου "ισοπέδωσε τους αρχαίους ναούς" που βρίσκεις άφθονα στο διαδίκτυο. Με πηγές, μπορούν να προστεθεί και η δολοφονία του γιού του
  4. Το κοκκίνισμα: ϊσως ήταν λάθος μου: Προσθέτοντας τα πρότυπα Άποψη και Πηγή στην Ενότητα, θεώρησα σωστό να κοκκινίσω τα σημεία που δείχνουν άποψη του συγγραφέα, και συνεπώς απαιτούν αναθεώρηση από τους διαχειριστές. Χωρίς επεξήγηση όμως, λογικά παρεξηγήθηκε.--Thpanagos 13:52, 30 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Η δολοφονία της γυναίκας του και του γιου του δεν ήταν ασήμαντα γεγονότα. Επίσης θα μπορούσαν να αναφερθούν και οι λεπτομέρειες των θανάτων τους όπως γίνεται και στη αγγλική έκδοση. Ο Μ. Κων/νος και η μητέρα του Ελένη έχουν ανακυρηχθεί άγιοι και ισαπόστολοι παρά τα εγκλήματά τους, το να μην αναφέρονται αυτά τα γεγονότα ή να μην δίνεται η ανάλογη σημασία σε αυτά, είναι δείγμα μεροληψίας υπέρ της αγιότητας του και επηρροής από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αρθρογράφου. Αν κάτι είναι αμφισβητίσιμο αλλά πιθανότατα αληθές θα πρέπει να αναφέρεται και σημειώστε ταυτόχρονα τις όποιες αντιρρήσεις. Δυστυχώς το ελληνικό άρθρο είναι ατελές και υποκειμενικό, προβάλει μόνο την φωτεινή πλευρά της προσωπικότητας του Μ. Κών/νου και αποκρύπτει την σκοτεινή.

Μέγας Κωνσταντίνος

Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος (Flavius Valerius Constantinus) τον οποίο η ιστορία ανακήρυξε Μέγα και η Εκκλησία τιμά ως άγιο και ισαπόστολο, είναι μια κορυφαία προσωπικότητα στην παγκόσμια ιστορία και ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό / Ρωμιοσύνη εναντίον της οποίας έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες κατηγορίες.

Ως μικρή συμβολή στη γνώση της αλήθειας και της ιστορίας μας, παρατίθενται μια ομιλία και μια συζήτηση κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικές πληροφορίες από ιστορικές πηγές και κώδικες για το βίο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πρώτον, παρατίθεται η ομιλία με τίτλο «ο Μέγας Κωνσταντίνος και η ιστορική αλήθεια» του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, π. Γεωργίου Μεταλληνού, η οποία έλαβε χώρα στις 23/5/2007 στη Διακίδειο Σχολή Λαού στην Πάτρα.

Ο πατήρ Γεώργιος παρουσιάζει τα κύρια σημεία και πρόσωπα του βίου του Αγίου Κωνσταντίνου και διεξάγει μια ιστορική αναδρομή στην πολεμική κατά του Μ. Κωνσταντίνου με βάσει τις καταγεγραμμένες ιστορικές μαρτυρίες. Μεταξύ των άλλων θίγονται τα εξής σημεία και ερωτήματα.

- Ποιές είναι οι βασικές επιστημονικές αρχές ιστορικής έρευνας στις πηγές και ποια τά συνηθισμένα λάθη που γίνονται; - Ποιοι είναι οι ιστορικοί που ασχολούνται με τον Άγιο Κωνσταντίνο; Πότε έζησαν και ποια είναι η αξιοπιστία τους; - Ποια ήταν η στάση των διαφωτιστών και του παπισμού απέναντι στον Μέγα Κωνσταντίνο; - Πως γινόταν η ανάδειξη των αυτοκρατόρων της Ρωμανίας (Βυζαντίου); - Τι μαρτυρούν οι πηγές για το Μαξιμιανό, πεθερό του Μ. Κωνσταντίνου, το Μαξέντιο και το Βασσιανό; - Πως καταγράφεται στις ιστορικές πηγές η θεοσημεία «Τούτω Νίκα» στον Μ. Κωνσταντίνο. - Η συνομωσία της Φαύστας, γυναίκα Μ. Κώνσταντίνου, και ο θάνατος του Πρίσκου, πρωτότοκος γιός του Μ. Κωνσταντίνου. - Η στάση του Μ. Κωνσταντίνου έναντι της ειδωλολατρίας. - Ποιος ήταν ο κύριος λόγος των διωγμών κατά των χριστιανών τους τρεις πρώτους αιώνες μετά Χριστώ; - Η στάση του Μ. Κωνσταντίνου προς τον Ελληνικό πολιτισμό. - Ποια ήταν τα επιτεύγματα και οι ανατροπές που επέφερε ο Μέγας Κωνσταντίνος. - Η σχέση του Μ. Κωνσταντίνου με τον Χριστιανισμό. - Για ποιούς λόγους τιμάται ως άγιος ο Μ. Κωνσταντίνος από την Ορθόδοξη Εκκλησία;

Κουίζ (πριν από την ακρόαση της ομιλίας) : Πόσοι πάπες και ηγεμόνες και πολιτικοί άρχοντες της δυτικής Ευρώπης έχουν το όνομα «Κωνσταντίνος» μετά το 1054 μ.Χ.;

[coolplayer]http://www.mystakidis.com/istologio/files/audio/metallinos_megas_kwnstantinos.mp3[/coolplayer]

Δεύτερον, ακούστε την συζήτηση του κ. Παναγιώτη Χαρατζόπουλου με τον εκπαιδευτικό-συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Καραστάθη, με αφορμή την έκδοση και κυκλοφορία της πολυσέλιδης και εμπεριστατωμένης ιστορικής του μελέτης: «ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Κατηγορίες και Αλήθεια». Η συζήτηση είναι μια ηχογράφηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό Πειραϊκή Εκκλησία.

[coolplayer]http://www.mystakidis.com/istologio/files/audio/karastathis_megas_kwnstantinos.mp3[/coolplayer]

Popularity: 26%


Λέξεις κλειδιά: π. Γεώργιος Μεταλληνός, πειραϊκή εκκλησία, ρωμανία, άγιοι, απολογητική, αφιέρωμα, μέγας κωνσταντίνος