Ούγος Σαμπλίτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: Αλλαγή Κατηγορία:Βάϊλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας σε Κατηγορία:Βάιλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
{{παραπομπές}}
{{παραπομπές}}
{{DEFAULTSORT:Σαμπλιτης Ουγος}}
{{DEFAULTSORT:Σαμπλιτης Ουγος}}

[[Κατηγορία:Γάλλοι Σταυροφόροι]]
[[Κατηγορία:Γάλλοι Σταυροφόροι]]
[[Κατηγορία:Πρίγκιπες της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Πρίγκιπες της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βάϊλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βάιλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας]]


[[cs:Hugo de Champlitte]]
[[cs:Hugo de Champlitte]]

Έκδοση από την 20:29, 24 Μαρτίου 2013

Ο Ούγος Σαμπλίτης (Hugues de Champlitte ή Hughes de Champlitte, πέθανε το 1209 στην Πελοπόννησο) ήταν σταυροφόρος της Δ΄ Σταυροφορίας και ανιψιός του Γουλιέλμου Σαμπλίτη, του πρώτου Πρίγκιπα της Αχαΐας, βαΐλος του πριγκιπάτου της Αχαΐας από το 1208 μέχρι το θάνατό του τον επόμενο χρόνο.

Ο Ούγος ακολούθησε μαζί με τους θείους του Όντο και Γουλιέλμο την πορεία της Δ΄ Σταυροφορίας και πήρε μέρος στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204. Έφτασε στην Πελοπόννησο το 1205 μαζί με τον Γουλιέλμο, όπου τον βοήθησε στην κατάληψη της Κορίνθου και των γύρω περιοχών.[1] Αντίθετα με τον Όντο και τον Γουλιέλμο, οι οποίοι αναφέρονται αρκετές φορές από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, στρατάρχη της Καμπανίας και της Ρωμανίας στο έργο του «Χρονικό της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», ο Ούγος δεν αναφέρεται σε αυτό, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν είχε σημαντική θέση στην ιεραρχία των ευγενών της Δ' Σταυροφορίας.

Το 1208 όταν πέθανε ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γουλιέλμος θέλησε να επιστρέψει στην Βουργουνδία για να μπορέσει να πάρει την κληρονομιά του. Επειδή οι γιοί του ήταν ανήλικοι, άφησε τον Ούγο ως βάιλο στις κατακτήσεις του στην Ελλάδα. Ο Ούγος όμως πέθανε, ενώ αντίστοιχα ο Γουλιέλμος άφησε την τελευταία του πνοή στην Απουλία της Ιταλίας, καθ' οδόν προς τη Γαλλία. Τη θέση του Ούγου ως βάιλου του πριγκιπάτου πήρε ο Γοδεφρείδος, ο οποίος αργότερα πήρε τη θέση του Πρίγκιπα της Αχαΐας[2], όταν κατάφερε να μην γίνει αποδεκτός σαν κληρονόμος των δικαιωμάτων του ο Ροβέρτος Σαμπλίτης.

Αναφορές

  1. Finley Jr, John H. "Corinth in the Middle Ages." Speculum, Vol. 7, No. 4. (Oct., 1932), pp. 484-487, αν και ο Ούγος μπερδεύεται με το θείο του.
  2. Tozer, H. F. "The Franks in the Peloponnese." The Journal of Hellenic Studies, Vol. 4. (1883), p 171.