Τζόις Μπάντα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: et:Joyce Banda
Jfblanc (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
[[nl:Joyce Banda]]
[[nl:Joyce Banda]]
[[no:Joyce Banda]]
[[no:Joyce Banda]]
[[oc:Joyce Banda]]
[[pl:Joyce Banda]]
[[pl:Joyce Banda]]
[[sv:Joyce Banda]]
[[sv:Joyce Banda]]

Έκδοση από την 10:51, 7 Απριλίου 2012

Η Τζόις Μπάντα (Joyce Hilda Banda) είναι πολιτικός από το Μαλάουι και αντιπρόεδρος της χώρας από το Μάιο του 2009. Είναι η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα του αντιπροέδρου στην ιστορία του Μαλάουι. Νωρίτερα υπηρέτησε ως Υπουργός για Γυναικείες Υποθέσεις, την Παιδική Πρόνοια και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Από το 2006 είναι και υπουργός Εξωτερικών. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Τζόις Μπάντα, που αποτελεί συγκρότημα από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έδρα την περιοχή Τσιμουανκούντα (Chimwankhunda) στο Μπλαντάιρ.

Πριν την αντιπροεδρία

Γεννήθηκε πιθανότατα στα 1953. Κατάγεται από το χωριό Μαλέμια στην επαρχία Ζόμπα του Μαλάουι. Ίδρυσε την Εθνική Οργάνωση Γυναικών Επιχειρηματιών του Μαλάουι (NABW). Τιμήθηκε το 1997 από κοινού με τον πρώην πρόεδρο της Μοζαμβίκης Ζοακίμ Σισάνο με το Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας για το Αειφόρο Τέλος της Πείνας στα πλαίσια του Hunger Project, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα την Νέα Υόρκη. Εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Ζόμπα-Μαλόσα και εν συνεχεία ανέλαβε υπουργός επί γυναικείων ζητημάτων. Την 1η Ιουνίου του 2006 διορίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών από τον πρόεδρο Μπίνγκου γουά Μουτάρικα.

Αντιπρόεδρος

Η Μπάντα κατήλθε ως υποψήφια για το αξίωμα της αντιπροέδρου με το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 19 Μαΐου του 2009 και τάχθηκε στο πλευρό του υποψηφίου για την προεδρία, Μουτάρικα.[1][2] Μετά την επανεκλογή του Μουτάρικα στην προεδρία για δεύτερη θητεία, η Μπάντα ορκίστηκε αντιπρόεδρος στις 22 Μαΐου του 2009.

Παραπομπές

  1. Nyasa Times, Mutharika picks Joyce Banda, 6 Φεβρουαρίου 2009.
  2. "Women are ready to stand in Malawi poll", Sapa-AFP (IOL), 17 Μαΐου 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joyce Banda της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).