Κάρολος φον Μπύλοβ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Wehnekoeh (συζήτηση | συνεισφορές)
Wehnekoeh (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Karl von Bülow (1846-1921).jpg|215px|thumb|right|Karl Wilhelm Paul von Bülow (1846-1921)]]
[[Αρχείο:Karl von Bülow (1846-1921).jpg|215px|thumb|right|Karl Wilhelm Paul von Bülow (1846-1921)]]
Ο '''Καρλ φον Μπύλοβ''' ή εξελληνισμένα '''Κάρολος φον Μπύλοβ''' (Karl von Bülow) ([[1846]] - [[1921]]) ήταν [[Γερμανός]] [[στρατηγός]], που έλαβε μέρος στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο και στον [[Α' Π.Π.|Α' Παγκόσμιο Πόλεμο]] ως διοικητής της 2ης (ΙΙης) γερμανικής Στρατιάς.
Ο '''Χέλμουτ Καρλ Μπέρνχαρντ φον Μπύλο''' (γερμ. ''Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke'', [[1846]] - [[1921]]) ήταν [[Γερμανός]] [[στρατηγός]], που έλαβε μέρος στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο και στον [[Α' Π.Π.|Α' Παγκόσμιο Πόλεμο]] ως διοικητής της 2ης (ΙΙης) γερμανικής Στρατιάς.


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
Γραμμή 6: Γραμμή 6:


== Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ==
== Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ==
Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Κάρολος φον Μπύλοβ ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙης Στρατιάς στο Δυτικό Μέτωπο. Έχοντας υπό την γενική διοίκηση ως επικουρική δύναμη την 1η (Ιη) Στρατιά του [[Αλεξάντερ φον Κλουκ]], εισέβαλε τον Αύγουστο του [[1914]] στο [[Βέλγιο]], παραβιάζοντας την ουδετερότητα αυτού, και με εκπληκτική ταχύτητα κατέλαβε το φρούριο του Ναμούρ. Ακολούθως συνεχίζοντας την προέλαση της Στρατιάς του έφθασε νικηφόρα στη γραμμή του Μάρνη εκμηδενίζοντας την αντίσταση των εκεί γαλλικών στρατευμάτων. Κατά τον χρόνο όμως εκείνο η 1η Στρατιά είχε απομακρυνθεί κινούμενη βορειότερα και δυτικά προκειμένου κυκλοτερώς να εισβάλει στο [[Παρίσι]], σ΄τυμφωνα με το ακολουθύμενο [[σχέδιο Σλίφεν]]. Το χάσμα όμως που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο Στρατιών φόβισε το φον Μπύλοβ όπου και διέταξε την αλλαγή πορείας της 1ης Στρατιάς προς νοτιότερα και δυτικά.
Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Καρλ φον Μπύλο ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙης Στρατιάς στο Δυτικό Μέτωπο. Έχοντας υπό την γενική διοίκηση ως επικουρική δύναμη την 1η (Ιη) Στρατιά του [[Αλεξάντερ φον Κλουκ]], εισέβαλε τον Αύγουστο του [[1914]] στο [[Βέλγιο]], παραβιάζοντας την ουδετερότητα αυτού, και με εκπληκτική ταχύτητα κατέλαβε το φρούριο του Ναμούρ. Ακολούθως συνεχίζοντας την προέλαση της Στρατιάς του έφθασε νικηφόρα στη γραμμή του Μάρνη εκμηδενίζοντας την αντίσταση των εκεί γαλλικών στρατευμάτων. Κατά τον χρόνο όμως εκείνο η 1η Στρατιά είχε απομακρυνθεί κινούμενη βορειότερα και δυτικά προκειμένου κυκλοτερώς να εισβάλει στο [[Παρίσι]], σ΄τυμφωνα με το ακολουθύμενο [[σχέδιο Σλίφεν]]. Το χάσμα όμως που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο Στρατιών φόβισε το φον Μπύλο όπου και διέταξε την αλλαγή πορείας της 1ης Στρατιάς προς νοτιότερα και δυτικά.


Παράλληλα ο φον Μπύλοφ συνεχίζοντας την επιθετική προέλαση στις 4 Σεπτεμβρίου εισήλθε στη πόλη Μάρνη, πλην όμως λόγω της σθεναρής εκεί αντίστασης που προέβαλαν συνδυασμένα γαλλικά και αγγλικά στρατεύματα στη περίφημη [[μάχη του Μάρνη]] αναγκάστηκε μετά από σκληρή μάχη σε υποχώρηση μέχρι να πλησιάσει και η 1η Στρατιά. Των γεγονότων αυτών ακολούθησε για δύο σχεδόν χρόνια ο λεγόμενος [[πόλεμος των χαρακωμάτων]] που ουσιαστικά ήταν πόλεμος διατήρησης των υφισταμένων θέσεων των εμπλεκομένων στο μέτωπο αυτό.
Παράλληλα ο φον Μπύλο συνεχίζοντας την επιθετική προέλαση στις 4 Σεπτεμβρίου εισήλθε στη πόλη Μάρνη, πλην όμως λόγω της σθεναρής εκεί αντίστασης που προέβαλαν συνδυασμένα γαλλικά και αγγλικά στρατεύματα στη περίφημη [[μάχη του Μάρνη]] αναγκάστηκε μετά από σκληρή μάχη σε υποχώρηση μέχρι να πλησιάσει και η 1η Στρατιά. Των γεγονότων αυτών ακολούθησε για δύο σχεδόν χρόνια ο λεγόμενος [[πόλεμος των χαρακωμάτων]] που ουσιαστικά ήταν πόλεμος διατήρησης των υφισταμένων θέσεων των εμπλεκομένων στο μέτωπο αυτό.


Τον επόμενο χρόνο 1915 ο [[Κάιζερ]] [[Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας]] για την προέλαση αυτή προήγαγε τον φον Μπύλοβ σε στρατάρχη του αυτοκρατορικού γερμανικού στρατού. Ένα ελαφρύ όμως καρδιακό επεισόδιο που υπέστη εξανάγκασε αυτόν σε παραίτηση.
Τον επόμενο χρόνο 1915 ο [[Κάιζερ]] [[Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας]] για την προέλαση αυτή προήγαγε τον φον Μπύλο σε στρατάρχη του αυτοκρατορικού γερμανικού στρατού. Ένα ελαφρύ όμως καρδιακό επεισόδιο που υπέστη εξανάγκασε αυτόν σε παραίτηση.


Ο Στρατάρχης Κάρολος φον Μπύλοβ πέθανε πέντε χρόνια αργότερα στη γενέτειρά του το Βερολίνο, στις [[31 Αυγούστου]] του [[1921]], έχοντας ζήσει με θλίψη την κατάρρευση της Αυτοκρατορικής Γερμανίας που ακολούθησε μετά τον Μεγάλο Πόλεμο.
Ο Στρατάρχης Καρλ φον Μπύλο πέθανε πέντε χρόνια αργότερα στη γενέτειρά του το Βερολίνο, στις [[31 Αυγούστου]] του [[1921]], έχοντας ζήσει με θλίψη την κατάρρευση της Αυτοκρατορικής Γερμανίας που ακολούθησε μετά τον Μεγάλο Πόλεμο.


== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 09:47, 2 Μαρτίου 2012

Karl Wilhelm Paul von Bülow (1846-1921)

Ο Χέλμουτ Καρλ Μπέρνχαρντ φον Μπύλο (γερμ. Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke, 1846 - 1921) ήταν Γερμανός στρατηγός, που έλαβε μέρος στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως διοικητής της 2ης (ΙΙης) γερμανικής Στρατιάς.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 24 Απριλίου του 1846 και ήταν γόνος πρωσικής στρατιωτικής οικογένειας. Ακολουθώντας στρατιωτική καριέρα κατατάχθηκε στον πρωσικό στρατό την περίοδο του Αυστρο-πρωσικού πολέμου το 1866. Στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο που ακολούθησε το 1871 συμμετείχε με τον βαθμό του υπολοχαγού και το 1877 προάχθηκε σε λοχαγό, ενώ το 1894 κατέχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη ανέλαβε τη διοίκηση συντάγματος φρουρών. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε επιτελικός διευθυντής στο τότε υπουργείο Πολέμου της Αυτοκρατορικής Γερμανίας.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Καρλ φον Μπύλο ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙης Στρατιάς στο Δυτικό Μέτωπο. Έχοντας υπό την γενική διοίκηση ως επικουρική δύναμη την 1η (Ιη) Στρατιά του Αλεξάντερ φον Κλουκ, εισέβαλε τον Αύγουστο του 1914 στο Βέλγιο, παραβιάζοντας την ουδετερότητα αυτού, και με εκπληκτική ταχύτητα κατέλαβε το φρούριο του Ναμούρ. Ακολούθως συνεχίζοντας την προέλαση της Στρατιάς του έφθασε νικηφόρα στη γραμμή του Μάρνη εκμηδενίζοντας την αντίσταση των εκεί γαλλικών στρατευμάτων. Κατά τον χρόνο όμως εκείνο η 1η Στρατιά είχε απομακρυνθεί κινούμενη βορειότερα και δυτικά προκειμένου κυκλοτερώς να εισβάλει στο Παρίσι, σ΄τυμφωνα με το ακολουθύμενο σχέδιο Σλίφεν. Το χάσμα όμως που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο Στρατιών φόβισε το φον Μπύλο όπου και διέταξε την αλλαγή πορείας της 1ης Στρατιάς προς νοτιότερα και δυτικά.

Παράλληλα ο φον Μπύλο συνεχίζοντας την επιθετική προέλαση στις 4 Σεπτεμβρίου εισήλθε στη πόλη Μάρνη, πλην όμως λόγω της σθεναρής εκεί αντίστασης που προέβαλαν συνδυασμένα γαλλικά και αγγλικά στρατεύματα στη περίφημη μάχη του Μάρνη αναγκάστηκε μετά από σκληρή μάχη σε υποχώρηση μέχρι να πλησιάσει και η 1η Στρατιά. Των γεγονότων αυτών ακολούθησε για δύο σχεδόν χρόνια ο λεγόμενος πόλεμος των χαρακωμάτων που ουσιαστικά ήταν πόλεμος διατήρησης των υφισταμένων θέσεων των εμπλεκομένων στο μέτωπο αυτό.

Τον επόμενο χρόνο 1915 ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας για την προέλαση αυτή προήγαγε τον φον Μπύλο σε στρατάρχη του αυτοκρατορικού γερμανικού στρατού. Ένα ελαφρύ όμως καρδιακό επεισόδιο που υπέστη εξανάγκασε αυτόν σε παραίτηση.

Ο Στρατάρχης Καρλ φον Μπύλο πέθανε πέντε χρόνια αργότερα στη γενέτειρά του το Βερολίνο, στις 31 Αυγούστου του 1921, έχοντας ζήσει με θλίψη την κατάρρευση της Αυτοκρατορικής Γερμανίας που ακολούθησε μετά τον Μεγάλο Πόλεμο.

Πηγές

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.14ος, σελ.93.
  • * "Ιστορία του 20ου Αιώνος" τομ. 6, Εκδ. ΠΑΡΝΕΛ - Χρυσός Τύπος - Αθήναι 1974, τομ.2ος, σελ.475.

Βιβλιογραφία

  • Evans, MM (2004). Μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Εκδόσεις Επιλογή. ISBN 1841932264.
  • Μπάρμπαρα Μπάρμπαρα Τάτσμαν, Τα Κανόνια του Αυγούστου, Νέα Υόρκη, 1972