Κάρολος φον Μπύλοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καρολος φον Μπύλοβ
Karl von Bülow.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Μαρτίου 1846[1][2][3][4][5]
Βερολίνο
Θάνατος31  Αυγούστου 1921[1][3][4][5]
Βερολίνο
Τόπος ταφήςInvalids' Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Οικογένεια
ΤέκναVicco Bülow-Schwante
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός/Πεζικό
Πόλεμοι/μάχεςΑυστρο-πρωσικός πόλεμος, Γαλλοπρωσικός Πόλεμος και Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςPour le Mérite
Τάγμα του Μαύρου Αετού
Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος
Grand Cross of the Order of Franz Joseph
Τάξη Αλβέρτου
Τάγμα του Φρειδερίκου
Τάγμα του Αγίου Στανισλάου, Α΄ Τάξη
Τάγμα του Αστέρα της Ρουμανίας
Μεγαλόσταυρους ιππότης του Τάγματος του Στέμματος της Ιταλίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καρλ φον Μπύλο ή εξελληνισμένα Κάρολος φον Μπύλοβ (Karl von Bülow) (24 Μαρτίου 1846 - 1921) ήταν Γερμανός στρατάρχης. Έλαβε μέρος στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως διοικητής της 2ης (ΙΙης) γερμανικής Στρατιάς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 24 Μαρτίου του 1846 και ήταν γόνος πρωσικής στρατιωτικής οικογένειας. Ακολουθώντας στρατιωτική καριέρα κατατάχθηκε στον πρωσικό στρατό την περίοδο του Αυστρο-πρωσικού πολέμου το 1866. Στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο που ακολούθησε το 1871 συμμετείχε με τον βαθμό του υπολοχαγού και το 1877 προάχθηκε σε λοχαγό, ενώ το 1894 κατέχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη ανέλαβε τη διοίκηση συντάγματος φρουρών. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε επιτελικός διευθυντής στο τότε υπουργείο Πολέμου της Αυτοκρατορικής Γερμανίας.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Κάρολος φον Μπύλοβ ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙης Στρατιάς στο Δυτικό Μέτωπο. Έχοντας υπό την γενική διοίκηση ως επικουρική δύναμη την 1η (Ιη) Στρατιά του Αλεξάντερ φον Κλουκ, εισέβαλε τον Αύγουστο του 1914 στο Βέλγιο, παραβιάζοντας την ουδετερότητα αυτού, και με εκπληκτική ταχύτητα κατέλαβε το φρούριο του Ναμούρ. Ακολούθως συνεχίζοντας την προέλαση της Στρατιάς του έφθασε νικηφόρα στη γραμμή του Μάρνη εκμηδενίζοντας την αντίσταση των εκεί γαλλικών στρατευμάτων. Κατά τον χρόνο όμως εκείνο η 1η Στρατιά είχε απομακρυνθεί κινούμενη βορειότερα και δυτικά προκειμένου κυκλοτερώς να εισβάλει στο Παρίσι, σύμφωνα με το ακολουθύμενο σχέδιο Σλίφεν. Το χάσμα όμως που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο Στρατιών φόβισε το φον Μπύλοβ όπου και διέταξε την αλλαγή πορείας της 1ης Στρατιάς προς νοτιότερα και δυτικά.

Παράλληλα ο φον Μπύλοφ συνεχίζοντας την επιθετική προέλαση στις 4 Σεπτεμβρίου πέρασε τον ποταμό Μάρνη, πλην όμως λόγω της σθεναρής εκεί αντίστασης που προέβαλαν συνδυασμένα γαλλικά και αγγλικά στρατεύματα στη περίφημη μάχη του Μάρνη αναγκάστηκε μετά από σκληρή μάχη σε υποχώρηση μέχρι να πλησιάσει και η 1η Στρατιά. Των γεγονότων αυτών ακολούθησε για δύο σχεδόν χρόνια ο λεγόμενος πόλεμος των χαρακωμάτων που ουσιαστικά ήταν πόλεμος διατήρησης των υφισταμένων θέσεων των εμπλεκομένων στο μέτωπο αυτό.

Τον επόμενο χρόνο 1915 ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας για την προέλαση αυτή προήγαγε τον φον Μπύλοβ σε στρατάρχη του αυτοκρατορικού γερμανικού στρατού. Ένα ελαφρύ όμως καρδιακό επεισόδιο που υπέστη εξανάγκασε αυτόν σε παραίτηση.

Ο Στρατάρχης Κάρολος φον Μπύλοβ πέθανε πέντε χρόνια αργότερα στη γενέτειρά του το Βερολίνο, στις 31 Αυγούστου του 1921, έχοντας ζήσει με θλίψη την κατάρρευση της Αυτοκρατορικής Γερμανίας που ακολούθησε μετά τον Μεγάλο Πόλεμο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.14ος, σελ.93.
  • * "Ιστορία του 20ου Αιώνος" τομ. 6, Εκδ. ΠΑΡΝΕΛ - Χρυσός Τύπος - Αθήναι 1974, τομ.2ος, σελ.475.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Evans, MM (2004). Μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Εκδόσεις Επιλογή. ISBN 1841932264.
  • Μπάρμπαρα Μπάρμπαρα Τάτσμαν, Τα Κανόνια του Αυγούστου, Νέα Υόρκη, 1972