Μακεδονία του Πιρίν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ +
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Οι όροι '''''Μακεδονία του Πίριν''''' και '''''Βουλγαρική Μακεδονία''''' αναφέρονται (αποκλειστικά από τους μη Έλληνες) για το κομμάτι της [[Μακεδονία|γεωγραφικής Μακεδονίας]] (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν οι Βούλγαροι το [[1912]]. Συνορεύει νότια με την [[Ελλάδα]] και προς δυσμάς με την [[Π.Γ.Δ.Μ.]], ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι. Ονομάζεται έτσι λόγω της οροσειράς του [[Όρβηλος|Ορβήλου]] (''βουλγ.'' Пирин, ''Πυρήν''), που δεσπόζει στην περιοχή. Στην αρχαιότητα η περιοχή αναφερόταν και ως Παρορβηλία.
Με την ονομασία '''''Μακεδονία του Πίριν''''', ή και '''''Βουλγαρική Μακεδονία''''' καθιερώθηκε ν΄ αναφέρεται από τους Βούλγαρους, εκ των υστέρων, ένα τμήμα της [[Μακεδονία|γεωγραφικής Μακεδονίας]] (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν κατά τους πολέμους της τότε Βαλκανικής συμμαχίας 1912 - 1913 κατά της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατοπρίας]], όπως περιήλθε και τελικά αναγνωρίστηκε σ΄ αυτούς σύμφωνα με τις δύο συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν, η [[Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913)]] και η [[Συνθήκη του Νεϊγύ]] του 1919.<br />
Η δε ονομασία της προήλθε από το βουλγαρικό όνομα '''Πίριν''' ή '''Πιρίν''' ((''βουλγ. Пирин'') της οροσειράς του [[Όρβηλος|Ορβήλου]] , που δεσπόζει στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι στην [[αρχαιότητα]] η περιοχή αναφερόταν και ως Παρορβηλία.

Συνορεύει νότια με την [[Ελλάδα]] και προς δυσμάς με την [[Π.Γ.Δ.Μ.]], ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι. Ονομάζεται έτσι λόγω της οροσειράς


Σήμερα περιλαμβάνει το διαμέρισμα του [[Μπλαγκόεβγκραντ (διαμέρισμα)|Μπλαγκόεβγκραντ]] στην νοτιοδυτική [[Βουλγαρία]], καθώς και την περιοχή [[Πιάνετς]] του διαμερίσματος Κιουστεντίλ.
Σήμερα περιλαμβάνει το διαμέρισμα του [[Μπλαγκόεβγκραντ (διαμέρισμα)|Μπλαγκόεβγκραντ]] στην νοτιοδυτική [[Βουλγαρία]], καθώς και την περιοχή [[Πιάνετς]] του διαμερίσματος Κιουστεντίλ.

Έκδοση από την 16:40, 3 Φεβρουαρίου 2012

Με την ονομασία Μακεδονία του Πίριν, ή και Βουλγαρική Μακεδονία καθιερώθηκε ν΄ αναφέρεται από τους Βούλγαρους, εκ των υστέρων, ένα τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν κατά τους πολέμους της τότε Βαλκανικής συμμαχίας 1912 - 1913 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατοπρίας, όπως περιήλθε και τελικά αναγνωρίστηκε σ΄ αυτούς σύμφωνα με τις δύο συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν, η Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) και η Συνθήκη του Νεϊγύ του 1919.
Η δε ονομασία της προήλθε από το βουλγαρικό όνομα Πίριν ή Πιρίν ((βουλγ. Пирин) της οροσειράς του Ορβήλου , που δεσπόζει στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στην αρχαιότητα η περιοχή αναφερόταν και ως Παρορβηλία.

Συνορεύει νότια με την Ελλάδα και προς δυσμάς με την Π.Γ.Δ.Μ., ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι. Ονομάζεται έτσι λόγω της οροσειράς

Σήμερα περιλαμβάνει το διαμέρισμα του Μπλαγκόεβγκραντ στην νοτιοδυτική Βουλγαρία, καθώς και την περιοχή Πιάνετς του διαμερίσματος Κιουστεντίλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι