Κερσοβλέπτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: de:Kersebleptes, tr:Kersebleptes
Egmontbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Robot-assisted disambiguation: Μαρώνεια - Changed link(s) to Αρχαία Μαρώνεια Θράκης; διακοσμητικές αλλαγές
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Κερσοβλέπτης''' ήταν βασιλιάς των [[Οδρύσαι|Οδρυσών]] της [[Θράκη|Θράκης]] 357 - 341 π.Χ.
Ο '''Κερσοβλέπτης''' ήταν βασιλιάς των [[Οδρύσαι|Οδρυσών]] της [[Θράκη|Θράκης]] 357 - 341 π.Χ.


Όταν ο πατέρας του [[Κότυς Α']] δολοφονήθηκε, ο Κερσοβλέπτης ήταν ο νόμιμος διάδοχος του, αλλά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και δημιουργήθηκαν έριδες από τα αδέλφια του. Τέλος το βασίλειο μοιράστηκε ανάμεσα στα τρία αδέλφια, ο Κερσοβλέπτης πήρε την κοιλάδα του [[Έβρος (Θράκη)|Έβρου]] με πρωτεύουσα τα [[Κύψελα]], ο [[Αμάδοκος]] την περιοχή από τον Έβρο έως [[Νέστος|Νέστο]] κι ο [[Βηρισάδης]] την περιοχή από τον Νέστο έως τον [[Στρυμόνας|Στρυμόνα]]. Το 357 π.Χ. ο Βηρισάδης πεθαίνει και ο Κερσοβλέπτης εισβάλλει σε αυτό αλλά και στου Αμαδόκου χωρίς επιτυχία. Ανανέωσε την συμμαχία με τους Αθηναίους, η οποία είχε παραβιαστεί όταν εισέβαλε στα βασίλεια των αδελφών του. Αργότερα οι Αθηναίοι συνήψαν συμμαχία με τον [[Φίλιππος Β' ο Μακεδών|Φίλιππο]] εγκαταλείποντας τον Κερσοβλέπτη. Ο Φίλιππος είχε καταλάβει τις [[Μαρώνεια]] και [[Άβδηρα]] που ανήκαν στο βασίλειο του Αμαδόκου, ο Αμάδοκος αργότερα συμμάχησε με τον Φίλιππο και τον βοήθησε κατά του Κερσοβλέπτη, το ίδιο έκανε και ο διάδοχος του [[Αμάδοκος|Αμάδοκος Β']]. Το 352 π.Χ., όταν ο Φίλιππος εισέβαλε στην [[Προποντίδα]] και κατέλαβε το [[Ηραίον τείχος]], ο [[Κερσεφόντης]] έσπευσε να συνάψει συμμαχία μαζί του.
Όταν ο πατέρας του [[Κότυς Α']] δολοφονήθηκε, ο Κερσοβλέπτης ήταν ο νόμιμος διάδοχος του, αλλά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και δημιουργήθηκαν έριδες από τα αδέλφια του. Τέλος το βασίλειο μοιράστηκε ανάμεσα στα τρία αδέλφια, ο Κερσοβλέπτης πήρε την κοιλάδα του [[Έβρος (Θράκη)|Έβρου]] με πρωτεύουσα τα [[Κύψελα]], ο [[Αμάδοκος]] την περιοχή από τον Έβρο έως [[Νέστος|Νέστο]] κι ο [[Βηρισάδης]] την περιοχή από τον Νέστο έως τον [[Στρυμόνας|Στρυμόνα]]. Το 357 π.Χ. ο Βηρισάδης πεθαίνει και ο Κερσοβλέπτης εισβάλλει σε αυτό αλλά και στου Αμαδόκου χωρίς επιτυχία. Ανανέωσε την συμμαχία με τους Αθηναίους, η οποία είχε παραβιαστεί όταν εισέβαλε στα βασίλεια των αδελφών του. Αργότερα οι Αθηναίοι συνήψαν συμμαχία με τον [[Φίλιππος Β' ο Μακεδών|Φίλιππο]] εγκαταλείποντας τον Κερσοβλέπτη. Ο Φίλιππος είχε καταλάβει τις [[Αρχαία Μαρώνεια Θράκης|Μαρώνεια]] και [[Άβδηρα]] που ανήκαν στο βασίλειο του Αμαδόκου, ο Αμάδοκος αργότερα συμμάχησε με τον Φίλιππο και τον βοήθησε κατά του Κερσοβλέπτη, το ίδιο έκανε και ο διάδοχος του [[Αμάδοκος|Αμάδοκος Β']]. Το 352 π.Χ., όταν ο Φίλιππος εισέβαλε στην [[Προποντίδα]] και κατέλαβε το [[Ηραίον τείχος]], ο [[Κερσεφόντης]] έσπευσε να συνάψει συμμαχία μαζί του.


Ο 347 π.Χ. ο Φίλιππος παρά την συμμαχία που υπήρχε κατέλαβε πόλεις της σημερινής Ανατολικής Θράκης αναγκάζοντας τον Κερσοβλέπτη να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μακεδόνα βασιλιά και να δώσει τον γιο του όμηρο. Όταν ο Φίλιππος ξεκίνησε πόλεμο με την Αθήνα, προσπάθησε να διώξει τους Μακεδόνες ανεπιτυχώς. Το 343 π.Χ. υπετάχθη πλήρως στον Φίλιππο. Μετά τον θάνατο του το 341 π.Χ. το βασίλειο του ενσωματώνεται στην [[Μακεδονία]].
Ο 347 π.Χ. ο Φίλιππος παρά την συμμαχία που υπήρχε κατέλαβε πόλεις της σημερινής Ανατολικής Θράκης αναγκάζοντας τον Κερσοβλέπτη να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μακεδόνα βασιλιά και να δώσει τον γιο του όμηρο. Όταν ο Φίλιππος ξεκίνησε πόλεμο με την Αθήνα, προσπάθησε να διώξει τους Μακεδόνες ανεπιτυχώς. Το 343 π.Χ. υπετάχθη πλήρως στον Φίλιππο. Μετά τον θάνατο του το 341 π.Χ. το βασίλειο του ενσωματώνεται στην [[Μακεδονία]].
Γραμμή 8: Γραμμή 8:


== Πηγές ==
== Πηγές ==
*Κουρτίδης Κωνσταντίνος, ''Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ.'', Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932
* Κουρτίδης Κωνσταντίνος, ''Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ.'', Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932
* ''Θράκη'', Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, 1994, ISBN 960-85609-O-X
* ''Θράκη'', Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, 1994, ISBN 960-85609-O-X



Έκδοση από την 15:59, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Κερσοβλέπτης ήταν βασιλιάς των Οδρυσών της Θράκης 357 - 341 π.Χ.

Όταν ο πατέρας του Κότυς Α' δολοφονήθηκε, ο Κερσοβλέπτης ήταν ο νόμιμος διάδοχος του, αλλά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και δημιουργήθηκαν έριδες από τα αδέλφια του. Τέλος το βασίλειο μοιράστηκε ανάμεσα στα τρία αδέλφια, ο Κερσοβλέπτης πήρε την κοιλάδα του Έβρου με πρωτεύουσα τα Κύψελα, ο Αμάδοκος την περιοχή από τον Έβρο έως Νέστο κι ο Βηρισάδης την περιοχή από τον Νέστο έως τον Στρυμόνα. Το 357 π.Χ. ο Βηρισάδης πεθαίνει και ο Κερσοβλέπτης εισβάλλει σε αυτό αλλά και στου Αμαδόκου χωρίς επιτυχία. Ανανέωσε την συμμαχία με τους Αθηναίους, η οποία είχε παραβιαστεί όταν εισέβαλε στα βασίλεια των αδελφών του. Αργότερα οι Αθηναίοι συνήψαν συμμαχία με τον Φίλιππο εγκαταλείποντας τον Κερσοβλέπτη. Ο Φίλιππος είχε καταλάβει τις Μαρώνεια και Άβδηρα που ανήκαν στο βασίλειο του Αμαδόκου, ο Αμάδοκος αργότερα συμμάχησε με τον Φίλιππο και τον βοήθησε κατά του Κερσοβλέπτη, το ίδιο έκανε και ο διάδοχος του Αμάδοκος Β'. Το 352 π.Χ., όταν ο Φίλιππος εισέβαλε στην Προποντίδα και κατέλαβε το Ηραίον τείχος, ο Κερσεφόντης έσπευσε να συνάψει συμμαχία μαζί του.

Ο 347 π.Χ. ο Φίλιππος παρά την συμμαχία που υπήρχε κατέλαβε πόλεις της σημερινής Ανατολικής Θράκης αναγκάζοντας τον Κερσοβλέπτη να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μακεδόνα βασιλιά και να δώσει τον γιο του όμηρο. Όταν ο Φίλιππος ξεκίνησε πόλεμο με την Αθήνα, προσπάθησε να διώξει τους Μακεδόνες ανεπιτυχώς. Το 343 π.Χ. υπετάχθη πλήρως στον Φίλιππο. Μετά τον θάνατο του το 341 π.Χ. το βασίλειο του ενσωματώνεται στην Μακεδονία.

Ο Κερσοβλέπτης είχε παντρευτεί με Ελληνίδα και μαζί απέκτησε τέσσερις γιους, τον Τήρη, τον Μηδίστα, τον Ιόλαο και τον Ποσειδώνα. Η αδελφή του παντρεύτηκε τον Αθηναίο στρατηγό Χαρίδημο, που βρισκόταν αποσπασμένος στην Θράκη. Είχε κόψει χάλκινα νομίσματα που στην μία όψη είχαν γυναικεία κεφαλή με σφενδόνη στα μαλλιά και στην άλλη αγγείο με την επιγραφή ΚΕΡ'.

Πηγές

  • Κουρτίδης Κωνσταντίνος, Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932
  • Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, 1994, ISBN 960-85609-O-X