Κέραμος Έβρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το χωριό '''Κέραμος''' ιδρύθηκε μετά το 1922 στη θέση παλιού τουρκικού χωριού (οι παλιοί κάτοικοι το αναφέρουν ώς '''Κιορ-Μουτ''') από πρόσφυγες της [[ανατολική Θράκη|Ανατολικής Θράκης]] (σημερινή Τουρκία γύρω από την [[Αδριανούπολη]]) και από την [[ανατολική Ρωμυλία]] (σημερινή [[Βουλγαρία]]). Οι Τούρκοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην [[Τουρκία]] λόγω της [[ανταλλαγή πληθυσμών|ανταλλαγής πληθυσμών]] το 1923: ορισμένοι [[μουσουλμάνοι]] Τούρκοι που παρέμειναν στο χωριό μετά την ανταλλαγή έφυγαν στη δεκαετία του 1950.
{{επιμέλεια}}


Έως και την μεταρρύθμιση του "[[σχέδιο Καποδίστρια|Καποδίστρια]]" μαζί με το γειτονικό Φυλάκιο και Αμμόβουνο αποτελούσαν κοινότητα με τελευταία έδρα το Φυλάκιο. Μετά την μεταρρύθμιση του "Καποδίστρια" εντάχθηκε στο [[δήμος Κυπρίνου|Δήμο Κυπρίνου]] <ref> [http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=41.607292,26.348305&spn=0.019574,0.054846&t=h&z=14 - Η θέση στο χάρτη Google]</ref>.<br />


Σήμερα (από το 2010) αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του ενιαίου [[δήμος Ορεστιάδας|δήμου Ορεστιάδας]], όπου πλέον κατοικεί μεγάλο ποσοστό των κατοίκων και των απογόνων τους.
Το χωριό Κέραμος ιδρύθηκε μετά το 1922 στη θέση παλιού τουρκικού χωριού (οι παλιοί κάτοικοι το αναφέρουν ώς "κιορ-μουτ") από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (σημερινή Τουρκία γύρω από την Αδριανούπολη) και από την ανατολική Ρωμυλία (σημερινή Βουλγαρία). Οι τούρκοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία λόγω της "'''Ανταλλαγής Πληθυσμών'''" το 1923, ορισμένοι μουσουλμάνοι τούρκοι που παρέμειναν στο χωριό μετά την ανταλλαγή έφυγαν στη δεκαετία του 1950.


Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην αγροτική παραγωγή (καλλιέργεια σιτηρών, [[καλαμπόκι|καλαμποκιού]], [[ζαχαρότευτλο|ζαχαρότευτλων]], [[βαμβάκι|βαμβακιού]] κλπ). Μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι αρδευόμενες από νερά του ποταμού [[άρδας|Άρδα]], που μεταφέρονται από το φράγμα του Κυπρίνου από αρδευτικό κανάλι φυσικής ροής. Ο αγροτικός συνεταιρισμός του χωριού διαθέτει ξηραντήριο, σιλό αποθήκευσης σιτηρών και αποθήκη εφοδίων <ref> [http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=41.606522,26.353154&spn=0.002447,0.006856&z=17- Η θέση των εγκαταστάσεων του Α.Σ.Κ. στο χάρτη Google]</ref>.<br />
Εως και την μεταρύθμιση του "Καποδίστρια" μαζί με το γειτονικό Φυλάκιο και Αμμόβουνο αποτελούσαν κοινότητα με τελευταία έδρα το Φυλάκιο. Μετά την μεταρύθμιση του "Καποδίστρια" εντάχθηκε στο Δήμο Κυπρίνου <ref> [http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=41.607292,26.348305&spn=0.019574,0.054846&t=h&z=14 - Η θέση στο χάρτη Google]</ref>.<br />
Υπάρχει μικρός αριθμός κτηνοτρόφων με κοπάδια αιγοπροβάτων ή χοιροστάσια.


Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού λειτουργούσε μέχρι τη Δεκαετία του 90 ως μονοθέσιο. Υπάρχει και κτίριο νηπιαγωγείου που την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Διονύσιος, εγκαινιάστηκε το 1967 (εορτάζει στις 2 Οκτωβρίου) και αντικατέστησε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας που στη θέση της σήμερα υπάρχει μικρός ναός που κτίστηκε το 2000.
Σήμερα (από το 2010) αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του ενιαίου δήμου Ορεστιάδας, όπου πλέον κατοικεί μεγάλο ποσοστό των κατοίκων και των απογόνων τους.


Το χωριό βρίσκεται κοντά στον ποταμό Άρδα και στη δεκαετία του '70 πολλοί κάτοικοι μετέφεραν τα σπίτια τους στα νότια του χωριού για να αποφύγουν τις πλημμύρες του ποταμού που είναι συχνό φαινόμενο αν και υπάρχει φράγμα στον Κύπρινο.
Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην αγροτική παραγωγή (καλλιέργεια σιτηρών, καλαμποκιού, ζαχαρότευτλών, καλαμποκιού, βαμβακιού, κλπ). Μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι αρδευόμενες από νερά του ποταμού Άρδα, που μεταφέρονται από το φράγμα του Κυπρίνου από αρδευτικό κανάλι φυσικής ροής. Ο αγροτικός συνεταιρισμός του χωριού διαθέτει ξηραντήριο, σιλό αποθήκευσης σιτηρών και αποθήκη εφοδίων <ref> [http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=41.606522,26.353154&spn=0.002447,0.006856&z=17- Η θέση των εγκατστάσεων του Α.Σ.Κ. στο χάρτη Google]</ref>.<br />
Η τοποθεσία του χωριού ήταν πέρασμα από πολύ παλιά γιατί βρισκόταν πάνω στο "δρόμο" Φιλιππούπολη-Αδριανούπολη-Κωνσταντινούπολη που για αιώνες ένωνε τις τρεις κύριες πόλης της βυζαντινής [[Θράκη]]ς και ήταν βασικός εμπορικός δρόμος [[ρωμαίοι|Ρωμαίων]]-[[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντινών]]-[[Οθωμανοί|Οθωμανών]] για πολλούς αιώνες.
Υπάρχει μικρός αριθμός κτηνοτρόφων με κοπάδια αιγοπροβάτων ή χοιροστάσια.
Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού λειτουργούσε μέχρι τη Δεκαετία του 90 ως μονοθέσιο. Υπάρχει και κτίριο νηπιαγωγείου που την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιείτε από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.
Η εκκλησία του χωριού, Αγιος Διονύσιος εγκαινιάστηκε το 1967 (εορτάζει στις 2 Οκτωβρίου) και αντικατέστησε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας που στη θέση της σήμερα υπάρχει μικρός ναός που κτίστηκε το 2000.
Το χωριό βρίσκεται κοντά στον ποταμό Άρδα και στη δεκαετία του 70 πολλοί κάτοικοι μετέφεραν τα σπίτια τους στα νότια του χωριού για να αποφύγουν τις πλημμύρες του ποταμού που είναι συχνό φαινόμενο αν και υπάρχει φράγμα στον Κύπρινο.
Η τοποθεσία του χωριού ήταν πέρασμα από πολύ παλιά γιατί βρισκόταν πάνω στο "δρόμο" Φιλιππούπολη-Αδριανούπολη-Κωνσταντινούπολη που για αιώνες ένωνε τις τρεις κύριες πόλης της βυζαντινής Θράκης και ήταν βασικός εμπορικός δρόμος ρωμαίων-βυζαντινών-οθωμανών για πολλούς αιώνες.


== Αναφορές ==
== Αναφορές ==

Έκδοση από την 19:33, 18 Αυγούστου 2011

Το χωριό Κέραμος ιδρύθηκε μετά το 1922 στη θέση παλιού τουρκικού χωριού (οι παλιοί κάτοικοι το αναφέρουν ώς Κιορ-Μουτ) από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (σημερινή Τουρκία γύρω από την Αδριανούπολη) και από την ανατολική Ρωμυλία (σημερινή Βουλγαρία). Οι Τούρκοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών το 1923: ορισμένοι μουσουλμάνοι Τούρκοι που παρέμειναν στο χωριό μετά την ανταλλαγή έφυγαν στη δεκαετία του 1950.

Έως και την μεταρρύθμιση του "Καποδίστρια" μαζί με το γειτονικό Φυλάκιο και Αμμόβουνο αποτελούσαν κοινότητα με τελευταία έδρα το Φυλάκιο. Μετά την μεταρρύθμιση του "Καποδίστρια" εντάχθηκε στο Δήμο Κυπρίνου [1].

Σήμερα (από το 2010) αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του ενιαίου δήμου Ορεστιάδας, όπου πλέον κατοικεί μεγάλο ποσοστό των κατοίκων και των απογόνων τους.

Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην αγροτική παραγωγή (καλλιέργεια σιτηρών, καλαμποκιού, ζαχαρότευτλων, βαμβακιού κλπ). Μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι αρδευόμενες από νερά του ποταμού Άρδα, που μεταφέρονται από το φράγμα του Κυπρίνου από αρδευτικό κανάλι φυσικής ροής. Ο αγροτικός συνεταιρισμός του χωριού διαθέτει ξηραντήριο, σιλό αποθήκευσης σιτηρών και αποθήκη εφοδίων [2].
Υπάρχει μικρός αριθμός κτηνοτρόφων με κοπάδια αιγοπροβάτων ή χοιροστάσια.

Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού λειτουργούσε μέχρι τη Δεκαετία του 90 ως μονοθέσιο. Υπάρχει και κτίριο νηπιαγωγείου που την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Διονύσιος, εγκαινιάστηκε το 1967 (εορτάζει στις 2 Οκτωβρίου) και αντικατέστησε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας που στη θέση της σήμερα υπάρχει μικρός ναός που κτίστηκε το 2000.

Το χωριό βρίσκεται κοντά στον ποταμό Άρδα και στη δεκαετία του '70 πολλοί κάτοικοι μετέφεραν τα σπίτια τους στα νότια του χωριού για να αποφύγουν τις πλημμύρες του ποταμού που είναι συχνό φαινόμενο αν και υπάρχει φράγμα στον Κύπρινο. Η τοποθεσία του χωριού ήταν πέρασμα από πολύ παλιά γιατί βρισκόταν πάνω στο "δρόμο" Φιλιππούπολη-Αδριανούπολη-Κωνσταντινούπολη που για αιώνες ένωνε τις τρεις κύριες πόλης της βυζαντινής Θράκης και ήταν βασικός εμπορικός δρόμος Ρωμαίων-Βυζαντινών-Οθωμανών για πολλούς αιώνες.

Αναφορές