Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εδουάρδος Μάσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εδουάρδος Μάσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1799
Laurencekirk
Θάνατος7  Ιουνίου 1873[1]
Αθήνα
Τόπος ταφήςΑθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Ελληνικά
αρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεκδότης
δικηγόρος
εισαγγελέας
καθηγητής πανεπιστημίου
δικαστής
συγγραφέας
ακαδημαϊκός
ΕργοδότηςUnion Theological College
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισάβετ Μάσσωνος (1838–άγνωστη τιμή)
ΤέκναΜπέσσυ Μέισον
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓενικός Εισαγγελέας (Βασίλειο της Ελλάδας)
δικαστής (Βασίλειο της Ελλάδας)
ΒραβεύσειςΑριστείο του Αγώνα

Ο Εδουάρδος Μάσον (Edward Masson) (1799-1873) ήταν Εβραίος εκδότης, διανοούμενος και εκπαιδευτικός, αλλά και νομομαθής που υπηρέτησε ως ο πρώτος Εισαγγελέας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο Μάσον έφτασε στην Ελλάδα το 1824[2], έλαβε μέρος στην Ελληνική επανάσταση του 1821 και τα τελευταία έτη του Αγώνα διετέλεσε γραμματέας του διοικητή του ελληνικού επαναστατικού στόλου («Ελληνική Στολαρχία») λόρδου Κόχραν. Για τις υπηρεσίες του βραβεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση με το Αριστείο του Αγώνα και έλαβε τιμητικά τον βαθμό του «Λοχαγού της Φάλαγγας». Χάρις στην εξαιρετική φιλομάθειά του κατόρθωσε εντός τεσσάρων μηνών να μάθει τέλεια την ελληνική γλώσσα (ομιλία-γραφή) και διορίσθηκε καθηγητής φιλοσοφίας, πολιτικής οικονομίας και θεολογίας στο «Αλληλοδιδακτικό Σχολείο» του Ναυπλίου. Συνεργάσθηκε στενά με τον Θεόκλητο Φαρμακίδη. Στο Ναύπλιο εξέδιδε το 1838 τον «Παρατηρητή».[3]

Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια ο Μάσον τοποθετήθηκε ως μέλος του «Θαλασσίου Δικαστηρίου» και εν συνεχεία εργάσθηκε ως δικηγόρος. Ήταν ο συνήγορος του Γεωργίου Μαυρομιχάλη (ενός εκ των δυο δολοφόνων του Κυβερνήτη) . Επί Αντιβασιλείας πριν την ενηλικίωση του βασιλιά Όθωνα, ο Μάσον προήχθη σε γενικό εισαγγελέα και κλήθηκε να οργανώσει την νεότευκτη αυτή δικαστική υπηρεσία. Ήταν ο δημόσιος κατήγορος στη δίκη των αγωνιστών Θεόδ. Κολοκοτρώνη και Δημ. Πλαπούτα, ζητώντας τη θανατική τους καταδίκη για έσχατη προδοσία. Πήρε επίσης μέρος στη δίκη της «Φιλορθοδόξου Εταιρείας» που έγινε στην Αθήνα με κατηγορούμενους τους Νικηταρά, Γεώργιο Καποδίστρια και Ν. Ρενιέρη, ως συνήγορος υπεράσπισης. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1840 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο ακροατήριο με τις αλλοπρόσαλλες αγορεύσεις του και λόγω της γενικής κατακραυγής που ξεσηκώθηκε σε βάρος του, φυγαδεύτηκε αφού πρώτα ένας φοιτητής της Νομικής ονόματι Κίμων Δάλας πυροβόλησε δυο φορές εναντίον του χωρίς να τον τραυματίσει.

Εν συνεχεία ο Μάσον θήτευσε σαν Αρεοπαγίτης, αλλά παραιτήθηκε γρήγορα από το αξίωμά του και μετέβη στην Ιρλανδία, όπου έγινε καθηγητής «Ελληνικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας», ενώ εξέδωσε στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα την εφημερίδα «Ελληνική Σημαία». Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1865 και εξέδωσε το περιοδικό «Μνήμων» (1867), για να πεθάνει τελικά στην αφάνεια οκτώ χρόνια αργότερα και σε ηλικία 74 ετών. Η κόρη του Μπέσσυ Μάσον υπήρξε διευθύντρια του Παρθεναγωγείου της Πλάκας, ιδιοκτησίας της θείας της, Κ. Χιλλ.

  1. (Αγγλικά) Find A Grave. www.findagrave.com/memorial/170681347/edward-masson.
  2. Πως η Βρετανία αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Ελλάδας
  3. Λήμμα Μάσσων (Εδουάρδος Masson), Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, 1930